Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiše rychle odvolat, shodli se Drahoš s Horáčkem. Hilšer mluví o hulvátství

Autor: simao, ČTK - 
6. května 2017
19:10

Rivalové v prezidentské volbě našli shodu - Jiří Drahoš i Michal Horáček by v případě, že by měli řešit vládní krizi z pozice hlavy státu, Andreje Babiše (ANO) na žádost premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolali. A to co nejdříve, žádné průtahy. Podle Drahoše je třeba pročistit vzduch, Horáček naráží i na nahrávky týkající se Babiše.

Michal Horáček prý od prezidenta očekává dodržování ústavních zvyklostí. „Ano, pana vicepremiéra by měl odvolat. Nejlepším vývojem pro zemi s paralyzovanou vládou i sněmovnou by byly předčasné volby. Každý týden dobrý,“ napsal Horáček na Facebooku.

Potupa na Hradě: Vrtoch staršího pána, míní Horáček

Pozastavil se i nad chováním prezidenta Zemana, když přijímal na Hradě premiéra Bohuslava Sobotku. „Já mám nějaké vychování, měl jsem dobrou rodinu, kde mě už v dětství naučili, že když s někým vedu rozhovor, tak vždycky tváří v tvář. Nikdy se k němu neobracím zády. Já když jsem to viděl, tak mi bylo fyzicky nevolno. Mně bylo strašně trapně,“ uvedl nyní v Pressklubu na Frekvenci 1.

Nepovažuje za hezké, jak se Zeman k Sobotkovi zachoval. „Je to takový vrtoch staršího pána, který má svoje určité slabiny, které se projevují s rostoucím věkem stále výrazněji. Mě by to mrzelo, ale že bych kvůli tomu skákal z mostu, to ne,“ pokračuje Horáček.

Právě na sociální síti naráží Horáček v posledních příspěvcích i na další momenty z vládní krize, která tento týden zasáhla Českou republiku.

„Držím se několika jednoduchých pravidel. První z nich: Mluv vždycky tak, aby ses ani v případě, že tě někdo odposlouchává, nemusel za nic hanbit,“ vzkázal Horáček ve zjevné narážce na nahrávky, které se objevily v souvislosti s Andrejem Babišem - na první údajně sprostě nadává vládním kolegům, na druhé se sešel s redaktorem MF Dnes a měl jej úkolovat, ač sám tvrdí, že média, která vlastnil, neovlivňuje. „Když už jsem je slyšel, tak se mi nelíbí, co se tam říká,“ dodal Horáček na Frekvenci 1.

VIDEO: Michal Horáček by byl pro předčasné volby

Video  Horáček o vládní krizi: Byl bych pro předčasné volby  - Blesk - David Budai
Video se připravuje ...

Horáček míní, že by se do současné situace nikdy nedostal. „Uznávám totiž ústavu včetně nepsaných ústavních zvyklostí, tudíž bych bezodkladně přijal demisi a zahájil jednání se všemi relevantními politickými činiteli,“ uvedl.

Dodal, že by bez ohledu na osobní sympatie či antipatie, striktně nadstranicky vyslechl jejich stanoviska a společně by hledali schůdné cesty. Pokud by je nenalezli, začal by prosazovat vlastní řešení. „Ve snaze co nejdříve uklidnit rozkolísané prostředí, jehož nevyzpytatelnost nesvědčí nikomu, bych parlamentním stranám důrazně doporučil, aby se sněmovna svižně dohodla na svém rozpuštění,“ dodal. 

Drahoš: Vláda bez Sobotky i Babiše jako rychlé řešení

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš zdůraznil, že nejlepším řešením by bylo, kdyby se problém vyřešil napřímo a objasnily se všechny okolnosti, které vedly k současné situaci. Pozval by si tedy Bohuslava Sobotku a Andreje Babiše na Hrad ještě před vygradováním sporu do absurdních rozměrů.

Když už krize nastala, je podle Drahoše nejlepší, aby vláda dovládla, byť v mírné obměně, do řádného termínu voleb. „Být prezidentem, neztrácel bych čas předstíráním, že nevím, co se děje a jak to premiér myslí. Přijal bych jeho rezignaci a tím i demisi vlády, vyslechl si názory a návrhy aktérů a na tomto základě se pak snažil hledat co možná nejrychlejší řešení,“ říká Drahoš.

Za nejrychlejší řešení by považoval jmenování vlády tvořené současnými koaličními stranami bez Sobotky a bez Babiše. Zemanův názor, že demise premiéra není demisí celé vlády, označil za svérázný výklad. Odvoláním Babiše by se podle Drahoše nyní vyčistil vzduch. Zeman by k tomu měl přistoupit bez zbytečných odkladů.

VIDEO: Takhle Jiří Drahoš oznamoval, že i on bude kandidovat na prezidenta

Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

„Nechci spekulovat, co se bude dít dál, nicméně byl bych spíše pozitivně překvapen, kdyby prezident nevyužil situace k dalším obstrukcím, ústava neústava,“ podotkl. Neočekává přitom, že pokud by byl Babiš odvolán, že by ANO setrvalo ve vládě.

Lékař Hilšer: Takhle se chovají hulváti

K situaci kolem vládní krize se vyjádřil i další z kandidátů, lékař Marek Hilšer. Jeho řešením by bylo, že by v nastalé situaci okamžitě svolal schůzku s premiérem a zjistil důvody jeho rozhodnutí.

„V okamžitém sledu bych se setkal s předsedy koaličních stran a následně s předsedy dolní a horní komory Parlamentu. Vyhodnotil bych situaci a znovu bych se sešel s premiérem, abych ho mezi čtyřma očima informoval o svém pohledu na věc,“ říká Hilšer.

V otázce demise předsedy vlády se kloní k výkladu ústavy, že jde o demisi celé vlády. Přesto vidí důvody, proč by se v řešení situace neunáhloval a snažil se přesvědčit premiéra, aby vládní krizi řešil jinak než položením celé vlády. Návrh na odvolání Babiše by respektoval, a to vzhledem k vážným kauzám, kterým ministr financí čelí.

Hilšer přitom také odsoudil čtvrteční chování Zemana při setkání na Hradě se Sobotkou, označil ho za nedůstojné až hulvátské, které ho jako občana hluboce pobuřuje. Dodržování elementárních pravidel slušného chování je podle něj na prvním místě. Poznamenal, že Zeman se snažil Sobotku ponížit. „Tak se chovají hulváti, kterým nejde o nalezení nejlepšího řešení, ale především o posilování konfliktu,“ uvedl.

VIDEO: Podívejte se, jak Miloš Zeman potupil na Hradě premiéra Sobotku. Ukazoval na něj holí, otočil se k němu zády a odešel

11karel11 ( 12. května 2017 13:45 )

Horáčku váš názor nikoho nezajímá, tak držte h.... jste obyčejný gamler, sázkař a myslíte si, že když máte prachy z hazardu, tak můžete všechno. OMYL. Možná ohromíte tím falešným úsměvem pražskou kavárnu, B. Štěpánovou nebo Krause, ale nás určitě ne. My už máme vybráno, a těšíme se k volbám. S TAKOVOU MINULOSTÍ BY MĚL BÝT PREZIDENT ? Jednoho komedianta už jsme tu měli, pokazil o se dalo.

salto ( 9. května 2017 08:05 )

PRÁÁÁVDA A LÁÁÁSKA

salto ( 9. května 2017 08:02 )

Drahoš s Horáčkem? Taky by mě zajímal názor Pepka Vyskoč. Inu psi štěkají, ale karavana putuje dál

hejhej ( 8. května 2017 21:30 )

Horáček a Drahoš, zatímnuly a už žvaní nesmysly, jenom, aby se zviditelnili a zalíbili TOPce, Odesákům a socanům. Pan prezident se bude " řídit" jejich bláboly. Pořád pitomci chtějí odvolat Babiše, zatím mu nic neprokázali, proč by měl být odvolán. Odvolán z vlády měl být už dávno Herman a Sobotka si ho tam drží, přesto, že veřejně lhal - sudeťák odporný. Proč ti směšní kandidáti nepodali na p. Babiše trestní oznámení, stejně jako slizský Sobotka a ostatní političní idioti.

JETHRO ( 8. května 2017 17:51 )

Ale fuj,Azore! Nežer to ! Tak moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa