Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo přebere finance, pokud padne Babiš? Do čela by mohla jít „matka EET“

Autor: Jakub Veinlich - 
7. května 2017
05:02

V rámci vládní krize může nastat další problém. Pokud by prezident Andreje Babiše (ANO) nakonec opravdu odvolal, židle po něm bude prázdná. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že křeslo ministra financí může ale i tak zůstat ANO a vládní koalice může pokračovat dál. Otázkou tedy je, kdo by Babiše vystřídal. Podle experta se nabízí především jméno jeho dosavadní náměstkyně, „matky EET“, Aleny Schillerové. Ta sama tuto možnost nepopřela.

Andrej Babiš může věc vyřešit kdykoliv tím, že rezignuje. Jsem v takovém případě připraven na pozici ministra financí dát nominanta hnutí ANO,“ tvrdí o stávající situaci premiér Bohuslav Sobotka. Jedinou podmínku, kterou si dává, je, že náhradník za Babiše musí být člověk odborně schopný a nesmí být napojený na obchody Agrofertu.

I když hnutí ANO tvrdí, že Andrej Babiš zůstane v křesle ministra financí i dál a prezident říká, že ho jen tak neodvolá, samotný ministr už se dokonce i demonstrativně balil do krabic popsaných největšími „hříchy“ sociální demokracie. Podle politologa Jana Kubáčka, už v tu dobu ale musel mít Babiš minimálně v hlavě jméno, kdo by ho opravdu mohl v případě odvolání nahradit.

Andrej Babiš tvrdí, že má na ministerstvu financí už sbaleno. Andrej Babiš tvrdí, že má na ministerstvu financí už sbaleno. | facebookový účet Andreje Babiše

Bude to žena? 

„Pokaždé, když se situace dostane do tak závažné situace, jako je teď, tak každá profesionální strana má v záloze předvybraného nástupce (za ministra), už jen proto, aby pokračovala kontinuita, dodělala se rozdělaná práce atd. Toto je obrovské politikum,“ řekl k procesu výběru nástupce ministra, pod kterým se kýve židle, politolog Jan Kubáček.

To potvrdil ostatně v sobotu i sám Babiš, který uvedl, že jméno případného náhradníka či náhradnice v hlavě už má.

Alena Schillerová má jako náhradnice Babiše podle Kubáčka nejlepší předpoklady:

„Myslím si, že v současné době je nejblíž této variantě náměstkyně Andreje Babiše Alena Schillerová,“ dodal k možnostem hnutí ANO Kubáček. Právě Schillerová se přitom už v týdnu objevila na schůzce ministrů ANO v Průhonicích. 

Ministři hnutí ANO jednají po oznámení premiéra Bohuslava Sobotky, že podá demisi, v Průhonicích. Ministryně Karla Šlechtová si s sebou přivezla i svého pudla. Ministři hnutí ANO jednají po oznámení premiéra Bohuslava Sobotky, že podá demisi, v Průhonicích. Ministryně Karla Šlechtová si s sebou přivezla i svého pudla. | Jakub Veinlich

Schillerová je jakýsi stín Andreje Babiše. Na ministerstvu financí je jeho klíčová spojka. Zastává tam post náměstkyně pro daně a cla. Právě tady vznikají nové daňové zákony, které například zpřísňují státní kontrolu nad podnikateli. Právě tady vznikly  i zákony k EET.

„Je velká šance, že v podstatě ministerstvo by pokračovalo dál, cenné informace z ministerstva by tekly Andreji Babišovi a mohl by je zúročit,“ dodal politolog.

Jenže Schillerové může uškodit její přímá vazba na hnutí ANO. Její dcera Petra Rusňáková je vlivnou brněnskou radní pro marketing a cestovní ruch za ANO. Její manžel David je pak také členem hnutí. Před komunálními volbami navíc brněnské buňce věnoval téměř 1,5 milionu korun.

Alena Schillerová Alena Schillerová | Blesk Pecák

Na přímý dotaz Blesk.cz Schillerová na možnost, že by mohla Babiše v jeho křesle nahradit, neřekla jasné ne. „Já mám jediný cíl, a to, aby pokračovala práce na ministerstvu financí tak, jak jsme ji nastavili. To je můj hlavní cíl, se kterým jsem šla na MF a ve kterém bych ráda pokračovala,“ uvedla Babišova náměstkyně. Zbytek je prý otázka na pana ministra.

Ztrácíte se už ve vládní krizi? Podívejte se na shrnutí:

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Dotazem Blesk.cz zaskočil i nepřipraveného 1. místopředsedu a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Po dlouhé odmlce uvedl pouze: „Bez komentáře“. Na otázku, zda to může alespoň vyvrátit, reagoval Faltýnek opět větou „bez komentáře“.

Zajímavé je, že prezident Miloš Zeman prozkoumá návrh na odvolání ministra financí až v pondělí. Právě v tento den budou Schillerová i Andrej Babiš na Pražském hradě sledovat ceremoniál, kdy prezident Zeman povýší šéfa celní správy Milana Poulíčka do hodnosti brigádního generála. Není proto vyloučeno, že se Zeman – Babiš a Schillerová neformálně potkají.

Tisková konference Celní správy. Zleva: Ministr financí Andrej Babiš, jeho náměstkyně Alena Schillerová a ředitel Celní správy Milan Poulíček Tisková konference Celní správy. Zleva: Ministr financí Andrej Babiš, jeho náměstkyně Alena Schillerová a ředitel Celní správy Milan Poulíček | ČTK

 

jerry ( 7. května 2017 18:48 )

Nikdy jsem nechápal, proč byl tolik oslavován svým národem Hitler nebo Stalin. Teď mi to pomalu dochází.

panda82 ( 7. května 2017 17:48 )

Sobotka u kuje pikle jak ji vyšachovat, on to má pro Kalouska, ten ho tlačí, ale co po volbách, vyhraje ANO, a nebude s něma kamarádit Sobotka je tupý, že si nenechal , ani zadní vrátka, hlava vygumovaná No o tom druhém smetí TOP a ODS ani nemluvit, no jo politická kultura, ale též by měli pracovat, nebo to je jejich pracovní náplň závist a nemohoucnost myslet

gabreta ( 7. května 2017 17:43 )

"Jsem v takovém případě připraven na pozici ministra financí dát nominanta hnutí ANO,“ tvrdí o stávající situaci premiér Bohuslav Sobotka. A kde je jistota, že Srábotka dodrží to, co slibuje? Ty jeho obraty v rétorice jsou už k smíchu. Odvolávám, co jsem odvolal, jsme slýchali od krále v pohádce "Princezna se zlatou hvězdou na čele". Teď to samé předvádí "Zubatá pleš" ze Strakovky!

safez ( 7. května 2017 17:42 )

Babiš bude premiér, už balí.

zada ( 7. května 2017 15:42 )

dyž slyšel Sobotka její jméno tak se kroutil jak přišlápnutý had. AQi mu to nesedí. Atributů požadovaných má hodně, ale když si vzpomenu na to jak byl min. financí bez vzdělání on ( tedy cdo teď opo druhých požaduje), a Kalous taky, tak je mi snad i do smíchu. Sami se usadili do křesel,ani na to neměli vzdělání a dneska budoju dupad co a jak kdo má vypadat!!!!Když budu jako oni, tak bysme neměli mít plešatého ministra co vypadá jak hurvajs!!!!!Protože je vidět že právní vzdělá, kterým se holedbá mu je k ničemu, když neví jakéé asjou postupy při demisi, a jak se má dodržovat každá smlouva a dohoda, navíc koaliční!!!! Prý že je právník, ho,ho!!! Tak ať vrátí diplom!!!! Jinak Sobotko a ta sbírka VIP politiků u Moravce, škola není patent na rozum - což se u vás povtrzuje!!!!! Pane Babiš držím palce, oni se ugrilujou zaqchvíli navzájem...nemají jinou metodu. Sobotka se zbavil v ČSSD všech - Zimoly, Ratha, Haška..., je to naše mocichtivé kukaččí mládě - ale blbé!!!! Sobotko a Kalousku , nemějte nás lidi za blbce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa