Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka pořád mění názory, čílí se Hrad a ANO. Kalousek i KDU premiéra podpořili

Autor: ČTK, vei, val - 
5. května 2017
13:30

Rozporuplné reakce vzbudilo poslední rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nepodávat demisi sebe a celé vlády, ale vyhodit pouze ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zatímco Hrad i hnutí ANO premiéra zkritizovalo, že každou chvíli mění názory, Sobotky se zastal jak šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, tak předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek.

„Vyčkáváme, zda se potvrdí nejnovější názor pana premiéra. Pan premiér je vysoce nedůvěryhodnou osobou, která mění názory takřka každou hodinu. My si raději počkáme, zda se názor nezmění a třeba zítra nebude nějaká mimořádná tisková konference, kdy pan premiér oznámí, že pro změnu zase podává demisi, nebo jiný postup. Je tedy potřeba vědět, jestli je tento postup setrvalý. Nemusíme spěchat,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Hlava státu se prý kvůli tomu ještě jednou sejde s Andrejem Babišem. Zřejmě to prý však nebude v řádu hodin, jako spíš v řádu dní.

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek použil při kritice Sobotky ještě těsnější časovou relaci než Ovčáček. „Člověk, který mění názor každých deset minut, si myslím, že by neměl být premiérem naší země,“ prohlásil. Premiér prý odvoláním Babiše poruší koaliční smlouvu, sám by podle něj neměl stát v čele vlády.

Kalousek i Bělobrádek premiéra podpořili

Naproti tomu druhý koaliční partner, lidovci, se za Sobotku ústy svého předsedy Pavla Bělobrádka postavili. „Krok Bohuslava Sobotky chápu. Premiér udělal jedinou věc, která byla za dané situace možná, aby nedošlo k destabilizaci kabinetu jako celku,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Nebylo jasné, zda prezident přijme dle ústavních zvyklostí demisi celé vlády, a zároveň Miloš Zeman dával jasně najevo, že trvá na účasti Andreje Babiše ve vládě bez premiéra Sobotky. K tomu je třeba připočítat velmi nešťastné vystupování Andreje Babiše ohledně jeho ovlivňování novinářů, kdy nebyl schopen vyvrátit, že lidem lhal,“ dodal Bělobrádek.

Předsedy ČSSD se zastal i jeho protějšek z opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Oceňuji, že premiér pochopil, že podání demise bylo tragickou chybou. Ve své snaze odvolat skandály zatíženého ministra financí může počítat s podporou TOP 09,“ řekl.

Fiala: Je to divadlo

Šéf Občanských demokratů Petr Fiala označil vzniklou situaci za divadlo a žádá předčasné volby. „Oznámím demisi, nepodám demisi, stáhnu demisi... Premiér není hlavním viníkem, ale agónii dál prodlužuje. Toto není možné, to je absolutní dno české politiky, jediným řešením jsou předčasné volby,“ napsal Fiala.

Předčasné volby si přejí také komunisté. „Sobotka neměl zřejmě všechny kroky promyšlené s ohledem na situaci a ústavní právo. Strana je pro předčasné volby,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Premiér Bohuslav Sobotka napřed v úterý oznámil na tiskové konferenci, že kvůli daňovým kauzám ministra financí Andreje Babiše podá demisi, a tím padne celá vláda. Následně nebylo zřejmé, kdy demisi podá a zda tím skutečně skončí celý jeho kabinet. Jeho sekretariát údajně domluvil předání demise prezidentovi na čtvrteční odpoledne, nakonec ale změnil náplň schůzky na pouhou konzultaci s prezidentem. Ten se při setkání zachoval, jako by skutečně přijímal Sobotkovu demisi. Premiér pak v pátek ráno oznámil, že demisi podávat nebude, ale nechá odvolat ministra financí.

Premiér Sobotka byl v pátek hostem mimořádného vysílání pořadu Ptám se, pane premiére. Celý záznam sledujte zde:

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ve Studiu Blesk se v minulých dnech vystřídalo několik klíčových postav vládní krize. Podívejte se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 19. května 2017 15:55 )

zdenekk...tou pravicí myslíš Kalouska ??

mirkazam ( 10. května 2017 12:28 )

Tak preference jak ČSSD,tak Kalouska jsou v haj-zlu,tak se musí svorně vyřvávat a odvádět pozornost od svých průserů,v domnění že jim to budou lidi baštit..jojo,proč pak si s toho Sobotka asi udělal předvolabní kampaň...asi mu došlo,že už to má za pár...

hejhej ( 6. května 2017 16:31 )

Chování socanů, především chronického žvanila Sobotky je do očí bijící. Když začaly ANO narůstat preference, začali socani útočit: nejdříve Agrofert, pak Čapí hnízdo, následně dluhopisy a nyní nějaké nahrávky a nic než podezření a házení špíny. 3 roky socanům a lidovcům Babiš nevadil. A ještě se k socanům přidal " všeználek" alkoholik Kalousek. Diskuze je určitě v každé rodině a mezi známými. Je prima, naše rodina a známí se shodli, že nebudou volit ČSSD, ODS, TOP09 a KDUČSL.

hejhej ( 5. května 2017 20:59 )

A s jakou alternativou příjde žvanil a srab Sobotka v úterý ? Musíme se za takového premiéra opravdu stydět. Ten je schopný úplně všeho, jenom, aby zůstal u koryta.Nějak zapomíná na voliče, i když je stále plnou hubu.

al.bunda ( 5. května 2017 18:03 )

Kalousek podporuje premiéra,nevykřikoval před pár dny tento opilec že premiér je srab? Inu on byl vždycky kam vítr tam plášť

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa