Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Z nahrávky mi bylo zle. Babiš podlehl pokušení,“ míní exnovinář Komárek z ANO

Autor: Václav Lang - 
4. května 2017
16:50

Poslanec Martin Komárek (ANO) přiznává, že si poslechl nahrávku, na které šéf hnutí ANO Andrej Babiš údajně řeší s novinářem Mladé fronty Dnes obsahovou agendu deníku. V rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že mu bylo ze záznamu zle. Dotyčný a dnes už bývalý novinář deníku Marek Přibil podle něj fatálně selhal. To vicepremiér Babiš pak prý pouze podlehl pokušení, když odpovídal na jeho dotazy.

„Dvakrát jsem to poslouchal, bylo mi z toho zle, styděl jsem se za bývalého kolegu novináře, ale nestyděl jsem se za současného předsedu hnutí, protože ten vystupoval jako politik,“ uvedl pro Blesk.cz Komárek, který byl před vstupem do politiky dlouholetým komentátorem MF Dnes.

„Ano, můžu s troškou lítosti říct, že podlehl (Andrej Babiš – pozn. red.) pokušení, kterému podlehnout nemusel, ale každý politik, kterého znám, by tomuto pokušení podlehl. S výjimkou mě samotného, protože jsem bývalý novinář a tohle novinářské chování se mi příčí,“ dodal.

Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Komárkem:

Důvodem jsou nahrávky, které se objevily v minulých dnech. Muž s hlasem jako Babiš na jedné z nich sprostě nadává kolegům ve vládě. Na druhé pak zaznělo, jaké kauzy má publikovat deník MF Dnes z koncernu Agrofert. Babiš autenticitu nahrávek nepopřel, podle něj je to „špína“. Novinář Marek Přibil dostal obratem vyhazov.

Komárek: Profesionální i lidské selhání novináře

„Ta nahrávka ukazuje fatální profesionální i lidské selhání novináře. Co se týče politika, s kterým tento novinář proti všem pravidlům novinářské etiky a slušnosti konzultuje své články a žádá ho o radu, tak ten politik by musel být Mirek Dušín nebo bývalý novinář, aby tomuto pokušení nepodlehl,“ dodal Komárek.

Na upozornění, že Babiš v tomto případě nefiguroval jen jako politik, nýbrž tou dobou pravděpodobně ještě jako majitel vydavatelského domu Mafra, odpověděl: „Andrej Babiš tam aktivně nevystupuje, odpovídá na proaktivní a naprosto neprofesionální otázky novináře, který se mu vlísává. Jsem naprosto přesvědčen, že by takhle odpověděl každý politik a prakticky každý politik by tomu pokušení podlehl, když mu novinář nahrává.“

Politici ANO: Neslyšeli jsme, podvrh!

Sám Babiš tvrdí, že nahrávku neslyšel. Podobně na žádost o reakci odpovídají i další politici ANO. „Omlouvám se, ale takovéto věci opravdu nesleduji,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz například poslanec Ivan Pilný. „Neslyšel jsem je. Mimochodem vyrobit a sestříhat dokáže kdokoli cokoli,“ dodal poslanec Miroslav Janulík. Poslanec Rostislav Vyzula rovnou označil záznam za podvrh.

Ve čtvrtečním rozhovoru pro Blesk Babiš řekl, že kvůli nahrávkám podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Léta prý má podezření, že je odposloucháván.

Zvedlo to ze židle i ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který Blesk.cz napsal: „Jsem šokován takto brutálním zásahem do soukromí člena vlády a premiér vyzývá občany, aby si produkt takové protiprávní činnosti poslechli. Obsah takto pořízených a publikovaných nahrávek je samozřejmě zcela nedůvěryhodný a tedy irelevantní.“

Za „špínu“ označil nahrávku poslanec ANO Martin Kolovratník. „Nechápu, proč z toho lidé dělají druhou světovou. Andrej Babiš se tam normálně baví s redaktorem o svém názoru. Ten redaktor je navíc dost vtíravý a trochu ho manipuluje. I já, když mluvím s novináři, tak jim normálně říkám, kdy je jaké téma dobré, jaký vhodný termín a podobně. V tom fakt žádné přímé úkolování nevidím,“ uvedl pro Blesk.cz.

Dění okolo vládní krize sledujeme ONLINE zde.

mirkli ( 5. května 2017 17:39 )

Proč urážíte za názor, na ten má právo.

petrfanda ( 5. května 2017 16:41 )

https://www.youtube.com/watch?v=FPg3Mi8JqWE

Zd49 ( 5. května 2017 10:52 )

 Uže jsem se lek, že Komárek prozřel a chce odsoudit Babiše.To ale opravdu nehrozí.Já ho fakt žeru.

joudajoudovy ( 5. května 2017 09:30 )

madia na objednavku vsech, kteri to potrebuji, zverejnuji zpravy na politiky. kdo ma jit dolu, zpravy spatne s obr. ksichtu. kdo na jit nahoru, zpravy dobre s obr. ludumila. nejvetsi pokrytci,kteri madialni kampani maji na svedomi i lidske zivoty chteji kritizovat, moralizovat a dohnotit?

evik-evik ( 5. května 2017 07:29 )

Jednoduše lhal,včera jsem koukala jak se hájil v televizi.Umí ten člověk mluvit?No a že napíše pan Komárek tohle.Já jsem jej volila,protože si člověk mezi politikami nevybere,zloděj křičí ,,Chyťte zloděje. Pane Komárek Vaše odpověď mě neuspokojuje.Politik má reprezentovat a nemá lhát.Pokud jej hájíte takto.Vaše práce jako novináře měla asi stejný charakter....Já mám stejně prolhaného šéfa.Je velmi těžké pod ním pracovat,když si ho nevážíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa