Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká letiště bude střežit navíc 200 policistů, dohodla se vláda

Autor: ČTK, Mii - 
3. května 2017
10:47

O bezpečnost na mezinárodních letištích v Česku by se v budoucnosti mělo starat o 221 více policistů než dosud. Vyplývá to z návrhu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který ve středu schválila vláda. Na Twitteru o tom informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Nábor a výcvik nových policistů by měl trvat zhruba dva roky. Roční náklady na posily se odhadují na více než 116 milionů korun, dalších 25 milionů korun má stát vybavení policistů.

Vyšší počet policistů se bude týkat zejména pražského letiště Václava Havla, kam by mělo přijít 200 policistů. Zbývající dvě desítky mají pracovat v Pardubicích, Brně, Karlových Varech a Ostravě. „Důvodem je zejména fakt, že počet odbavených cestujících i letů je na těchto letištích několikanásobně nižší,“ zdůvodnil materiál ministerstva vnitra.

Ještě letos policie přijme 121 policistů, uvedl Ayrer. Zbytek by měl být přijat v roce 2018. Náklady na tyto policisty by pro letošek činily zhruba 29 milionů korun, v příštím roce 91 milionů. Od roku 2019 by to podle vládních materiálů každoročně bylo 116,7 milionu korun.

Analýza je reakcí na požadavek pražského letiště, které například chtělo legislativně získat větší pravomoci pro pracovníky ostrahy. Plánuje totiž posílit bezpečnost před letištními terminály, chce také doplnit bezpečnostní opatření pro přijíždějící auta a pasažéry. Alternativou, aby plány letiště fungovaly, je posílení stavů policie.

Víc personálu, kamer a detektorů 

Letiště mělo v plánu, že by pracovníci ostrahy například mohli zastavovat auta, provádět kontroly nebo zjišťovat totožnost lidí mimo letištní terminály. Podle podkladů vnitra ale není třeba měnit zákony. Ostraha může dělat základní hlídkovací činnost a tipovat podezřelé osoby či vozidla na území, které je ve vlastnictví letiště. „Při podezření nutnosti provést další úkony, k nimž pravomoci bezpečnostní pracovníci nemají, je nutné řešení situace předat policii,“ stojí v materiálech.

Ostraha například podle podkladů může mimo terminál požadovat prohlídku zavazadla cestujícího, protože se nachází na pozemku, který patří letišti. Kontrolovaný člověk však nemůže být k prohlídce donucen. V případě, že odmítne, bude muset ostraha zavolat policii.

Největší české letiště poslední dva roky zlepšuje ostrahu. V minulosti vláda schválila investice přes 100 milionů korun do různých opatření. Venkovní prostory letiště například hlídají brány s kamerami, které snímají registrační značky aut a jejich řidiče. Od poloviny května letiště začne kontrolovat přítomnost stop po výbušninách v přepravovaných zavazadlech. Policisté zase trénují zásahy v prostorech letiště na speciální střelnici.

Vyjádření Letiště Václava Havla ke zvýšení bezpečnostních opatření:

santikxauz ( 3. května 2017 12:00 )

Doufám,že jim bude stačit stávající rozpočet,každému něco uberou a rozdělí to mezi těch 200.

joudajoudovy ( 3. května 2017 11:36 )

ze by se sobotka s pistolnikem chovance obavali vzboureni na vsi az sem privezou osadniky z nemecka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa