Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka tepe Babiše za řeči o odvolání Hermana. Šéf ANO z vlády sám nepůjde

Autor: jer, ČTK - 
29. dubna 2017
19:00

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvádí spekulacemi pozornost od podezření kolem dluhopisů a daní firem, které vlastnil, řekl v sobotu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš před tím s odvoláním na kuloáry uvedl, že pokud by ho prezident Miloš Zeman na premiérův návrh odvolal, dostane také návrh na odvolání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). S ním měl prezident spory. Šéf ANO už řekl, že sám z vlády neodejde a že pokud ho premiér odvolá, ministři z jeho hnutí tu dál zůstanou.

„Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš teď zaplňuje veřejný prostor různými spekulacemi, které nemají žádný odraz v realitě,“ řekl Sobotka na summitu EU v Bruselu na otázku, zda chystá Hermanovo odvolání. Cílem spekulací je podle předsedy vlády odvést pozornost od podstaty problému.

„Podstata problému se jmenuje korunové dluhopisy, podstata problému se jmenuje podezření vůči ministrovi financí, že v minulosti se jeho firmy podílely na operacích, které mohly krátit daně pro státní rozpočet,“ dodal premiér.

Sobotka: O Hermanovi není vůbec žádná debata

O tom, jestli Herman bude nebo nebude ve vládě, se podle Sobotky vůbec žádná debata nikde nevede. „Klíčová otázka je, jestli můžeme mít ministra financí, který je vážně podezírán z toho, že v opakovaných případech neplatil daně, že se dopouštěl jednání, které bylo za hranou etiky,“ podotkl premiér.

Sobotka ve čtvrtek uvedl, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Novinářům řekl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. Ministry na premiérův návrh odvolává prezident, Babiš má na středu se Zemanem domluvenou schůzku.

O možnosti, že by Hermanovo odvolání Sobotka nabídl Zemanovi výměnou za prezidentův souhlas s odvoláním Babiše, mluvil ministr financí v rozhovoru pro web Týden.cz a sobotní vydání deníku Právo. „Z médií jsem se dozvěděl, že prý mé odvolání má být odměnou panu prezidentovi za odvolání A. Babiše. Díky za skvělou předvolební kampaň,“ komentoval to Herman na Twitteru. 

Vedle Sobotky vyzvala Babiše k vysvětlení některých okolností jeho podnikání také Sněmovna, Babiš dopis s odpovědí doručil do dolní komory v pátek. Očekává, že dopis, ve kterém podle svého názoru všechny pochybnosti kolem jednokorunových dluhopisů či svých majetkových poměrů vysvětlil, Sobotkovi stačit nebude. Sobotka v sobotu zopakoval, že se k dopisu i celé situaci vyjádří příští týden.

Babiš tvrdě o Sobotkovi: Podráží celý život.

Pravicová opozice už obsah dopisu označila za nedostačující. Šéf ODS Petr Fiala v sobotu uvedl, že jeho strana ohledně nejasností týkajících se Babiše navrhne v úterý vlastní postup, pokud Sobotka k situaci do pondělí neoznámí nějaké své rozhodnutí.

Sobotka už dřív odmítl, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády. Babiš předtím prohlásil, že by kabinet měl dokončit mandát, protože je úspěšný. Oba představitelé kabinetu se nicméně vzájemně obvinili z toho, že pověst vlády kazí.

panda82 ( 30. dubna 2017 17:30 )

Sobotko,i kdyby odešel Babiš te´d , tak po volbách se tam vrátí, ale už jako premiér, a Vás z toho trefí šlak, vedete to do hnoje, měl byste pracovat a ne vymýšlet intriky

babamotorkarka ( 30. dubna 2017 16:30 )

Jaroslav L.: Největší úspěch těchto voleb by byl, kdyby tam Kraďousek NEBYL. .......................................................................... Novinky.cz : Petr V. k anketě, kde ODS prý dotahuje ČSSD (ha,ha): Porovnejte si výsledky průzkumové agentury TNS Kantar, dělaný na zakázku ČT u cca 1 000 lidí s výsledky hlasování na Novinky.cz, kde se účastnilo 22 355(a další pokračují), kde tedy může každý hlasovat, ale jen jednou ! Mně se průzkum TNS nezdá pravdivý. ......................................................................... Škoda, že se ANO nedohodne s Okamurou SPD, jak píší diskutéři na Novinky.cz : Babiš a Okamara ? Zajímavá varianta. To by se všechny profláknuté strany ODS, TOP, KDU, ČSSD atd. pos..ly. Zkusit by se to mělo." Bohužel mají oba protichůdné programy: 1. stát jako firma x co největší moc občanů formou referend 2. zůstat v EU x odejít z EU 3. imigranti víceméně nevadí (levná pracovní síla) x imigranty ne ........................................................................ Zdeněk Juříček: Jen doufám v rozumné lidi kteří si pamatují co v naší zemi natropili ODS a jí podobné stranické klony. ANO si zaslouží ukázat co umí, pokud né, bude také nevolitelná. Můj názor, dejme jim šanci. .......................................................................... Milan Svoboda : Myslim, ze realnejsi vysledek ankety k volbám by mel znit takto, než jaký je na Novinky.cz : ANO 28%, SPD 12%, CSSD 12%, KSCM 12%, ODS 4,9, TOP09 4,9%, KDU-CSL 4,9 Copak volicum nestaci, co za 28 let udelali clenove OF, ODS, TOP09, ODA, KDU-CSL atd. s touto zemi, do jake stoky nas zatahla dnesni garnitura, co je u vesel ? ! ........................................................................ Petr V.: Sobotko, to byl tah s tím koketováním o vyhození Babiše, a pokud ho vyhodíš, tak počítej, že se dotáhnete na KDU. ...................................................................... Volíme ANO, SPD a KSČM

babamotorkarka ( 30. dubna 2017 15:07 )

aaobcanka : Pavel G.: Sobotko, pokračuj v honu na Babiše a už tě nikdo volit nebude ! .......................................................................... Hrobař ČSSD = Sobotka. .......................................................................... ČSSD dopadne jako ODS, TOP. .......................................................................... Novinky.cz zase vydaly lživou anketu o volbě stran : Jan B.: Zmanipulovaný a lživý průzkum na Novinky.cz. Mělo by být správně. ANO, SPD , KSČM , ČSSD, ODS , KDU a jiné mini-pidi strany se tam ani s TOP nedostanou ! .......................................................................... Jiří V. a my : Vyčůranost představitelů ODS je vidět už z toho, že ještě 27 let od převratu 1989 nás straší komunisty ! KSČ byla u moci sice 41 let, ale nekradla a nerozprodávala majetek cizákům tak, jako polistopadoví tuneláři z ODS, TOP, KDU, ČSSD atd. Téměř 28 let jsou u moci převážně mega-zloději a kolaboranti, kteří rozbili společný stát, CZ totálně rozkradli a napomáhali k tomu, že si Západ udělal z CZ svojí montovnu a kolonii. Jen tupí představitelé ODS nás mohou strašit komunisty. ................................................................ Iva E. : Jen tak dál pane premiére...Jen tak dál vystupujte s kauzou Babiš a vymažete vaši stranu z povrchu Země. ......................................................................... Petr Veselský : Rozdíl výsledků 2 agentur: ANO-27,5, ČSSD-15,9, KSČM-12,6, ODS-8,9 KDU-ČSL-8,4 ANO-31,5, ČSSD-12,0, KSČM-10,5, ODS-11,5 KDU-ČSL-7,0 ........................................................................ Mgr. Ela H.: ČSSD rozhodně volit nebudu, ovšem ODS, tak to je katastrofa. Lidi už zřejmě zapomněli, jak se jim žilo za Topolánka, Nečase a dalších. Nebo mají možná pocit, že to co zde zůstalo je nutné ještě rozkrást.Smutné.

aaobcanka ( 30. dubna 2017 15:03 )

Jan K.: "Ve výsledku v anketě (Novinky.cz) pro ODS se mohly odrazit předvolební sliby v daňové oblasti: strana se chce vrátit k rovné 15% dani." Pokud by ODS chtěla zavést 15% daň, tak to mohla udělat v minulých obdobích, kdy měla v PSP většinu a byla členem vlády. ODS považuje voliče za idioty: ODS zavedla vstupné k lékařům, poplatek za pobyt v nemocnici, Cikrtovu přirážku k ceně léků v lékárnách, důchodový systém s 2.pilířem, banky prodala soukromým zahraničním bankéřům a zavedla solidární daň( ti, kdo platí daně, jsou solidární s bankéři), zavedla S-kartu pro invalidy, připravila privatizaci 20 fakultních nemocnic ve prospěch zahranič. soukromých bankéřů a podnikatelů ve zdravotnictví, nechala uvěznit poslance, který s privatizací nesouhlasil. Odsouhlasila Kalouskův pokyn na tunelování stát.rozpočtu korunovými dluhopisy. ......................................................................... Pavel B.: Kdo nechce, aby vládli zloději, volí KSČM,SPD. .......................................................................... Milan Ž.: Analytici z největšího bankovního holdingu v USA JPMorgan nyní přeřadili ČR z vyspělých států mezi rozvojové země, protože zde stagnuje už 3. rokem příjem na hlavu 1 obyvatele. Ekonomka Šichtářová : Ocitli jsme se mezi rozvíjejícími zeměmi. V takové škatulce jsme už byli, ale není to pro nás dobrá nálepka, protože různé společnosti, které si chtějí někde založit pobočku, berou na hodnocení zřetel. Má to pak také význam i při stanovení ratingu jednotlivých zemí. Není to navíc výhodné pro přilákání zajímav. investic, tlačí se k nám podnikatelé s montovnami, prodej. sklady typu Amazon. Za naši bídu může vláda, která podepíše vše, co ji Brusel nařídí! Pokud si tady sami neuděláme pořádek, tak skončíme jako kolonie EU bez možnosti si sami vládnout! Sobotku nevolit,kariéristu ! Já dodávám : Nevolit tuneláře ODS, TOP, KDU.

hejhej ( 30. dubna 2017 13:15 )

vadim: Nejen jméno opilce Kalouska snad po volbách neuslyšíme, ale taky ty pitomce jako je Herman, Bělobrádek, Chovanec a Sobotka se svými " věrnými" , jinými slovy, toužící po korytech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa