Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Europoslanec Tošenovský zažil tvrdé jednání o roamingu. Kdy zlevní data v EU?

Autor: Tomáš Polák - 
10. května 2017
05:50

Zrušení roamingu, které letos v dubnu potvrdily členské státy Evropské unie, Češi ještě letos příliš nepoznají. Alespoň ne na ceně dat. Do stanovených maximálních sazeb se totiž většina operátorů stále vejde. Ve Studiu Brusel to řekl europoslanec Evžen Tošenovský (ODS). Jednání o budoucnosti roamingu bylo pro něj to nejkomplikovanější, co zatím zažil.

Evžen Tošenovský byl členem vyjednávacího týmu ohledně roamingu, kde hájil zájmy konzervativní frakce. Návrh na zrušení roamingu přijali europoslanci už v říjnu 2015. Klíčové jednání o zastropování cen pak proběhlo letos v dubnu. Podle Tošenovského začalo kolem šesté odpoledne a skončilo až po půl druhé v noci. „Tak komplikované vyjednávání jsem ještě nezažil,“ prozradil Tošenovský pro Blesk.cz. Největším úskalím byla otázka internetových služeb v zahraničí.

„Rozdíl mezi jednotlivými členskými státy je obrovský,“ zdůraznil europoslanec. Jednotliví operátoři si totiž v případě výjezdu svých klientů do zahraničí mezi sebou vyúčtovávají případné rozdíly v cenách svých služeb.

„Ta změna spočívá v tom, že na úrovni Evropské unie byly stanoveny takzvané horní limity při velkoobchodních cenách. Ten původní návrh parlamentu byl někde kolem čtyř eur (108 korun) za gigabyte, po těch dlouhých debatách to skončilo kolem 7–8 eur (189–216 Kč) za gigabyte s tím, že to je ta hranice, kterou pokud operátoři překročí, si to mohou vyúčtovávat,“ vysvětlil Tošenovský.

„Stahování dat za hranicemi do tří let nebude nikdo řešit“

Od 15. června jsou tyto stropy stanoveny pro velkoobchod 0,032 eura (0,86 Kč) za minutu volání, 0,01 eura (0,27 Kč) za textovou zprávu a 7,7 eura (208 Kč) za gigabyte dat. Do ledna 2022 se přitom postupně tahle částka sníží až na 2,5 eura (68 Kč), každý rok o část. V zásadě tak téměř zmizí poplatky za roaming. 

„Teď v červnu, upřímně, to příliš nepoznáme, protože velkoobchodní cena zastropování je taková, že se tam vejde víceméně mnoho operátorů, takže ta změna nebude moc patrná. Za tři roky už to bude velmi zajímavé a myslím, že už se nikdo nebude zabývat tím, že vyjel za hranice a stahoval si nějaká data,“ míní Tošenovský o budoucnosti internetových služeb. S výsledkem jednání je prý spokojený, i když jsou ceny dat vyšší, než se původně plánovalo.

„Ti, co by měli nízké tarify, koupili si kartu například ve Finsku a vyjeli do Španělska, by si mohli mezi sebou vyúčtovat obrovské finanční objemy, což by Španěle zničilo, protože návštěvnost Španělska je kolem šesti milionů lidí,“ popsal Tošenovský. „Takhle to operátoři mohou zvládnout, turista se nedostane do nejasné situace a mohou se na to všichni připravit,“ doplnil.

Česko zkoušelo ceny dokonce zvýšit

Česká republika patří k zemím s vyššími cenami za zahraniční data. Podle poslance Luďka Niedermayera (TOP 09 a STAN) tak dokonce Česká republika lobbovala za vyšší ceny. „Ten problém ležel zcela někde jinde a Česká republika tam nehrála skoro žádnou roli, hlavní roli hrála Francie, Španělsko a spíše ty jižní státy, protože tam se jedná o velké objemy financí, které by se mezi sebou účtovaly, u nás těch turistů není tolik,“ uvedl europoslanec. Ten se ani nebojí zvyšování domácích cen, na které upozorňovalo české ministerstvo průmyslu.

„Hrozba není tolik veliká i díky té dohodě, která vznikla. Operátoři se s tím vyrovnají, budou jiné tarify, neměl bych obavu, že to bude nějak extrémně něco znamenat. My jsme velmi malý trh,“ konstatoval Tošenovský.

Evropská unie plánuje internet zdarma ve veřejných prostorách – kolika míst se to bude týkat? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Zrušení roamingu nepocítíme, říká Tošenovský. Jednání prý bylo nejkomplikovanější.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa