Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dá Sobotka Babišovi „padáka“? Experti tipují, jak tahanice dopadne

  • Autor: red - 
    29. 4. 2017
    05:00

    Čas jen do zítřka na vysvětlení, jak přišel k majetku, dostal Andrej Babiš (62, ANO). Pokud se tak nestane, premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) rozhodne, jak s ministrem financí naloží. Ve hře je i Babišovo odvolání. Co Česko v nejbližších dnech čeká, na to se Blesk ptal politologů.

  • 1.Varianta 1: Vysvětlení postačí – pravděpodobnost 10 %

    Sociální demokraté se s Babišovým vysvětlením spokojí a jede se dál. V tom případě by ale Sobotka ztratil tvář.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 2.Varianta 2: Požádá o důvěru – pravděpodobnost 5 %

    Premiér Sobotka Babišovo vysvětlení nepřijme, ale zariskuje a požádá kvůli vicepremiérovým kauzám Sněmovnu o potvrzení důvěry pro svůj kabinet. Jelikož koalice má stále sněmovní většinu a vládě se končit nechce, pak by mohla dál pokračovat.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 3.Varianta 3: Nekonečné průtahy – pravděpodobnost 80 %

    Babišovo vysvětlení přece jen shledá Sobotka nedůvěryhodným a začne trvat na jeho odvolání. Téměř jistojistě by se do toho vložil prezident. „Miloš Zeman bude tlačit na premiéra, aby si požadavek na odchod obhájil, vybojoval. V podstatě by řešení protahoval,“ míní politolog Jan Kubáček. To by mohlo trvat až do voleb.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | ČTK

  • 4.Varianta 4: Mučedník Babiš – pravděpodobnost 50 %

    Babiš odejde z vlády sám a dobrovolně, v tom případě by ale získal auru mučedníka, což ČSSD nemůže potřebovat. „Voliči posléze potrestají toho, koho určí za viníka rozpadu vlády. A může se stát, že černého Petra si vytáhne Bohuslav Sobotka,“ varuje Kubáček. Jeho ministři by při tom mohli zůstat na svých místech.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 5.Varianta 5: Rázný Sobotka – pravděpodobnost 70 %

    Sobotka se zachová jako rázný vůdce a Babiše okamžitě odvolá. A to přesto, že podle koaliční smlouvy by měl mít souhlas šéfa ANO, tedy Babiše. „Koaliční smlouva není právně závazný dokument, dle ústavy ho odvolat může,“ upozorňuje politolog Josef Mlejnek. Pak se ale Babiš může naštvat a ministry za ANO vzít s sebou. Podle Mlejnka by to byl konec koalice.

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | ČTK

  • 6.Čas na rozmyšlenou

    V březnu Sněmovna přijala usnesení, že vicepremiér Babiš musí do konce dubna vysvětlit kauzu korunových dluhopisů. Výčet Babišových údajných hříchů premiér rozšířil třeba i na to, jak přišel k Agrofertu. S termínem odpovědí do konce tohoto měsíce. Včera Babiš vysvětlující dopis předal do Sněmovny, ČSSD si na jeho prostudování vzala několik dní. I to podle politologů značí, že si případné Babišovo odvoláním musí ještě dobře promyslet.

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | ČTK

  • 7.Co si o količní šarvátce myslí politologové

    Jan Kubáček:

    „Myslím, že buď v obměně, nebo v otevřeném rozvodovém řízení, ve kterém už stejně je, vydrží vláda do řádného termínu.“

    Politolog Jan Kubáček Politolog Jan Kubáček | wikipedie

    Lukáš Jelínek:

    „Kauzy má sice hnutí ANO, ale preference klesají ČSSD. Sociální demokraté se tedy musí rozhodnout, zda zariskují a půjdou do Babišova odvolání.“

    Politolog Lukáš Jelínek Politolog Lukáš Jelínek | ČTK/Čejka Jaromír

    Josef Mlejnek:

    „Otázka je, jak se zachová ANO jako celek. A také, jak se zachovají koaliční lidovci. Může to vést k pádu koalice, ale jelikož se blíží volby, nemá už cenu vypisovat ty mimořádné.“

     

    Politolog Josef Mlejnek Politolog Josef Mlejnek | Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 8.Čtěte více!

    Více o Andreji Babišovi naleznete: ZDE!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 30. dubna 2017 15:00 )

Jan K.: "Ve výsledku v anketě (Novinky.cz) pro ODS se mohly odrazit předvolební sliby v daňové oblasti: strana se chce vrátit k rovné 15% dani." Pokud by ODS chtěla zavést 15% daň, tak to mohla udělat v minulých obdobích, kdy měla v PSP většinu a byla členem vlády. ODS považuje voliče za idioty: ODS zavedla vstupné k lékařům, poplatek za pobyt v nemocnici, Cikrtovu přirážku k ceně léků v lékárnách, důchodový systém s 2.pilířem, banky prodala soukromým zahraničním bankéřům a zavedla solidární daň( ti, kdo platí daně, jsou solidární s bankéři), zavedla S-kartu pro invalidy, připravila privatizaci 20 fakultních nemocnic ve prospěch zahranič. soukromých bankéřů a podnikatelů ve zdravotnictví, nechala uvěznit poslance, který s privatizací nesouhlasil. Odsouhlasila Kalouskův pokyn na tunelování stát.rozpočtu korunovými dluhopisy. ......................................................................... Pavel B.: Kdo nechce, aby vládli zloději, volí KSČM,SPD. .......................................................................... Milan Ž.: Analytici z největšího bankovního holdingu v USA JPMorgan nyní přeřadili ČR z vyspělých států mezi rozvojové země, protože zde stagnuje už 3. rokem příjem na hlavu 1 obyvatele. Ekonomka Šichtářová : Ocitli jsme se mezi rozvíjejícími zeměmi. V takové škatulce jsme už byli, ale není to pro nás dobrá nálepka, protože různé společnosti, které si chtějí někde založit pobočku, berou na hodnocení zřetel. Má to pak také význam i při stanovení ratingu jednotlivých zemí. Není to navíc výhodné pro přilákání zajímav. investic, tlačí se k nám podnikatelé s montovnami, prodej. sklady typu Amazon. Za naši bídu může vláda, která podepíše vše, co ji Brusel nařídí! Pokud si tady sami neuděláme pořádek, tak skončíme jako kolonie EU bez možnosti si sami vládnout! Sobotku nevolit,kariéristu ! Já dodávám : Nevolit tuneláře ODS, TOP, KDU.

aaobcanka ( 30. dubna 2017 14:39 )

Pavel Golka, Paskov Sobotko, pokračuj v honu na Babiše a už tě nikdo volit nebude ! ........................................................................... Hrobař ČSSD = Sobotka. ........................................................................... ČSSD dopadne jako ODS, TOP. ........................................................................... Novinky.cz zase vydaly lživou anketu o volbě stran : Jan Budovič, Dolní Bojanovice Zmanipulovaný a lživý průzkum na Novinky.cz. Mělo by být správně. ANO, SPD , KSČM , ČSSD, ODS , KDU a jiné mini-pidi strany se tam ani s TOP nedostanou ! ........................................................................... Jiří V. a my : Vyčůranost představitelů ODS je vidět už z toho, že ještě 27 let od převratu 1989 nás straší komunisty ! KSČ byla u moci sice 41 let, ale nekradla a nerozprodávala majetek cizákům tak, jako polistopadoví tuneláři z ODS, TOP, KDU, ČSSD atd. Téměř 28 let jsou u moci převážně mega-zloději a kolaboranti, kteří rozbili společný stát, CZ totálně rozkradli a napomáhali k tomu, že si Západ udělal z CZ svojí montovnu a kolonii. A jen tupí představitelé ODS nás mohou strašit komunisty. ......................................................................... Iva E., Žatec : Jen tak dál pane premiére...Jen tak dál vystupujte s kauzou Babiš a vymažete vaši stranu z povrchu Země. ......................................................................... Petr Veselský, Kolín : Rozdíl výsledků 2 agentur: ANO-27,5, ČSSD-15,9, KSČM-12,6, ODS-8,9 KDU-ČSL-8,4 ANO-31,5, ČSSD-12,0, KSČM-10,5, ODS-11,5 KDU-ČSL-7,0 ........................................................................ Mgr. Ela H. : ČSSD rozhodně volit nebudu, ovšem ODS, tak to je katastrofa. Lidi už zřejmě zapomněli, jak se jim žilo za Topolánka, Nečase a dalších. Nebo mají možná pocit, že to co zde zůstalo je nutné ještě rozkrást.Smutné.

dezinformatik ( 29. dubna 2017 20:20 )

No tak soudruzi ode-esesáci,topáci , Kalouskovci a podobné svinstvo, nebudeme si v sobotu nadávat že , vy debilní hova.da vypatlané, chcípněte i s tím zlodějem Kalouskem. Volím Babiše, není křivák ani zloděj.

dezinformatik ( 29. dubna 2017 20:06 )

Kalousek když má odpovědět na otázku jak to bylo s jeho levárnami tak kličkuje jako zajíc,že ani můj pes , nejrychlejší ve Střední Evropě , by toho zloděje nedohnal.

pomoooooc-hori ( 29. dubna 2017 19:59 )

Kdyby měla tvoje tetička koule, tak by to byl strejda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa