Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kecy a výmluvy.“ Marksovou štvou obstrukce, sociální bydlení asi nestihne

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. dubna 2017
07:20

Chtěla prosadit zákon o sociálním bydlení, ale patrně to nestihne. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) Blesk.cz řekla, že věří, že v příští Sněmovně budou „rozumnější lidé“. Naštvaly ji obstrukce opozice. Mluví o „kecech a výmluvách“ a podivuje se i nad výtkou, která přistála z řad koaličního partnera. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že návrh by vyšel odhadem na 150 miliard korun. Marksová kroutí hlavou.

„Věřím, že ve vládě a Poslanecké sněmovně, které budou nově zvoleny, budou rozumnější lidé, kteří zákon přijmou. I když ho třeba mohou modifikovat,“ řekla Blesk.cz ministryně Marksová.

Návrh, který vznikl, považuje za kompromisní řešení. Ani ona sama není s jeho výslednou podobou zcela spokojena a některé věci by změnila. „Ale jestli se někdo vymlouvá na to, že ten zákon je v různých aspektech technicky nedokonalý, tak jsou to kecy a výmluvy. A na tom trvám,“ bouří Michaela Marksová.

Marksová: Předložili jsme to pozdě. Ale stihnout se to dalo

Nelíbí se jí, že Sněmovna nedokázala zákon poslat do 2. čtení a projednávat jeho další aspekty. Ve Sněmovně totiž čelila obstrukcím opozice, která ministryni vyčítá, že vláda tak složitý zákon předložila pozdě.

„Svým způsobem ano. Zákon je velmi složitý a různí lidé, různé instituce na něj mají protichůdné názory, které jdou naprosto proti sobě a my si z toho musíme něco vybrat,“ přikyvuje Marksová tomu, že zrod návrhu nebyl zcela snadný.

Stojí si ale za tím, že šlo o kompromisní řešení, které však poslanci měli podpořit. „I když to bylo na můj vkus pozdě, tak jsme jediná vláda, která ho dokázala schválit a poslat do Poslanecké sněmovny. Kdyby pravicová opozice neobstruovala, tak to pořád ještě stihneme,“ postěžovala si Marksová.

V rámci obstrukcí ji zaujalo, že jedna její kolegyně četla ve Sněmovně dvakrát stejný dvacetiminutový text. „A já si opravdu myslím, že takto bychom se k tomu zákonu chovat neměli. Pokud se všechny poslanecké kluby budou chovat rozumně tak, jak já bych očekávala, tak by se ještě stihnout dal. Pokud ale zůstanou při těchto obstrukcích, tak pak samozřejmě ten zákon nemůžeme stihnout projednat,“ přiznává. Druhá varianta je mnohem pravděpodobnější.

VIDEO: Ministryni Marksovou naštvaly obstrukce opozice. Zákon o sociálním bydlení patrně prosadit nestihne

Náklady 150 miliard? Marksová to odmítá

V rámci výtek opozice zněl jeden z protiargumentů, že návrh vyjde na miliardy. Jan Bartošek (KDU-ČSL) dokonce uvedl číslo 150 miliard korun.

„Co se týče reakce pana Bartoška, tak ta mě opravdu velmi fascinuje. Pan Bartošek na jednu stranu říká, že chce, aby ta cílová skupina byla ještě mnohem širší. A zároveň nám vytýká, že to údajně bude stát moc peněz. Tomu nerozumím. Už dnes jenom dávky na bydlení stojí 13 miliard korun ročně,“ říká Marksová.

Za plýtvání veřejnými prostředky však označila současný systém, který funguje teď – kdy státní peníze tečou do soukromých bytů a soukromých ubytoven.

MPSV v prohlášení uvádí, že náklady na zavedení systému sociálního bydlení jsou popsány ve zprávě RIA. „Identifikované náklady obsahovaly tři miliardy korun ročně na oblast investičních dotací do sociálního bydlení a 1,3 miliardy korun na výkon sociální práce spojené s provozem sociálních bytů. Zákon o sociálním bydlení bude mít dopady na státní rozpočet ve výši 2,3 miliardy korun na rok 2018, 2,8 miliardy na rok 2019 a 4,3 miliardy korun od roku 2020,“ vypočítává ministerstvo.

VIDEO: Podle kritičky návrhu Markéty Adamové by hrozil i vznik nových ghett. Marksová to odmítá

Důstojné bydlení pro lidi z okraje společnosti

Ministryně Marksová si přitom na pátek do Sněmovny pozvala odborníky, aby ji v tématu sociálního bydlení podpořili. Poukázala na průzkum, podle kterého si zákon o sociálním bydlení přeje 71 procent lidí.

„Určité strany se chovají destruktivně a obstruují to, aby vůbec tento zákon byl projednáván. Já si myslím, že jsou situace, kdy by mělo být jedno, z jaké jsme politické strany. Měli bychom všichni spolupracovat bez ohledu na to, že se blíží volby a z jaké jsme politické strany,“ podotkla.

Pro návrh se vyjádřil i Milan Taraba, předseda Sdružení nájemníků ČR. „Zákon o sociálním bydlení musí být chápán jako povinnost zajistit důstojné bydlení i pro občany na okraji společnosti. Je nutností, podmínkou pro sociálně citlivou společnost, ačkoliv nebude vždy všemi občany chápán jako priorita,“ míní.

Vysoké nájmy přitom mnohdy platí i zdravotně postižení. „I města se někdy chovají tak, že chtějí na nájemnících hodně vydělávat a osoby se zdravotním postižením se dostávají do velmi těžké a složité situace. Zákon o sociálním bydlení je jedním z těch zákonů, které mohou pomoci,“ upozornil Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

VIDEO: Michaela Marksová o tom, pro koho má být určeno sociální bydlení

joudajoudovy ( 29. dubna 2017 10:54 )

at radeji socanka prizna pro koho se chysta soc.bydleni? pro navratilce z britanie, kteri tam nepracuji a berou davky. pro multi kulti, ktere musime dle bruselu prijmout.

karcsil ( 29. dubna 2017 08:15 )

Marksová so svojím populizmom splulu s celou CSSD si len pohoršujú a vo volbách hlboko zaostanú!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa