Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ropákem roku je Ťok: Anticenu dostal kvůli stopce pro Louky u Přelouče

Autor: pet, ČTK - 
28. dubna 2017
12:06

Antiekologickou cenu Ropák roku 2016 dostal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ropákem se stal mimo jiné kvůli tomu, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000, řekl v pátek na tiskové konferenci v Brně Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal poslanec Roman Váňa (ČSSD). Na úmysl vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily, reagoval slovy: „S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské.

Ministr Ťok letošního Ropáka roku kromě lokality u Přelouče dostal i za hlavní podíl na rozhodnutí české vlády o zařazení kaňonovitého údolí Labe v CHKO České středohoří do evropské soustavy chráněných území Natura 2000 bez cenných bahnitých a štěrkových náplavů. Podle ekologů má odpovědnost také za povolení ročního zkušebního provozu na dálnici D8 Lovosice - Řehlovice v CHKO České středohoří a také za předložení návrhu na jednání vlády neprovádět nové hodnocení vlivů u několika účelově vybraných dopravních staveb.

VIDEO: Blesk nachytal ministra dopravy, nevěděl, kolik stojí dálniční známka
Video  Ministr dopravy neví, kolik stojí dálniční známky. Stovka sem, stovka tam...  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Antiekologickou cenu Ropák roku 2015 dostal loni stejně jako o rok dříve tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ropákem se stal kvůli tomu, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Cenu Zelená perla 2015 za antiekologický výrok získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za komentář ke studii o jaderné elektrárně Dukovany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa