Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka dal šéfovi ANO ultimátum. Babiš: Potřebuje udržovat kampaň

Autor: zst - 
27. dubna 2017
16:47

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zkritizoval poněkolikáté finanční transakce ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Do konce dubna chce počkat na vysvětlení především kauzy kolem korunových dluhopisů, pak se podle svých slov rozhodne, co bude s vládou i koalicí dál. Andrej Babiš obvinil premiéra z vytváření krize a zopakoval, že neví, proč by měl být odvolán. Na Pražský hrad zamíří příští středu.

Myslím si, že ta podezření ohrožují nejen fungování vlády a její pověst. Proto jako předseda vlády nemohu tuto věc přejít mlčením. Řešení má nyní v rukou ministr financí a místopředseda vlády. Do konce dubna počkám na jeho vysvětlení, pak se jako předseda vlády rozhodnu o dalším postupu, jak v rámci vlády, tak v rámci koalice. Moje rozhodnutí bude postaveno na prospěšnosti pro stát a naše občany,“ prohlásil na mimořádné tiskové konferenci Sobotka s tím, že právě do konce měsíce má Babiš vysvětlovat proces nákupu korunových dluhopisů ve Sněmovně.

Situace ve vládě eskaluje v posledních týdnech, spory ČSSD s ANO ale provázejí celé fungování kabinetu. Důvodem poslední rozepře je analýza, kterou si premiér nechal vypracovat na Andreje Babiše. Sobotkovi poradci se v ní zaměřili na zbohatnutí šéfa ANO. Některé nákupy se jim zdají podezřelé.

Podle Babiše si premiér připravuje půdu pro jeho odvolání. „Je to likvidace politického soupeře a je to neuvěřitelné, jakým způsobem on (Sobotka) poškozuje vládu a ničí celou práci vlády za ta léta, co tam jsme,“ řekl Babiš. Je přesvědčen o tom, že Sobotka o jeho odvolání vážně uvažuje. To přiznal i volební manažer ČSSD Jan Birke, když potvrdil, že o setrvání Babiše ve vládě bude vedení ČSSD hlasovat.

Babiš už se „objednal“ na Pražský hrad, aby získal podporu u prezidenta Miloše Zemana. „Jdu se ho zeptat, co si o tom myslí. Půjdu tam ve středu příští týden,“ poznamenal k tomu Babiš. Zároveň si ale ze svého možného odvolání dělal legraci na sociální síti.

„Odnášejí se jen osobní věci. Ministerská agenda zůstává na ministerstvu. To není Váš majetek, pane ministře. Ani majetek holdingu,“ okomentoval příspěvek předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nevěřím, co všechno se tady děje. Premiér dnes svolal novináře, aby veřejnosti řekl, že Andrej Babiš má udělat to, co mu Poslanecká sněmovna už před měsícem řekla, že má udělat. Ano, rozumíte dobře. Tedy dnes premiér neřekl vůbec ale vůbec nic,“ rozčílil Sobotka předsedu ODS Petra Fialu a vyzval ke skutečnému řešení krize. Přestřelky Babiše se Sobotkou označil za trapné divadlo.

Podívejte se na tiskovou konferenci premiéra:

Video  Sobotkova tiskovka k odvolání Babiše  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Babiš premiéra nechápe, jde podle něj o kampaň

Analýza, kterou dostali novináři k dispozici, se týká především korunových dluhopisů Andreje Babiše a kauzy Čapí hnízdo. Další nesrovnalosti popsali Sobotkovi poradci ale také v souvislosti se společnostmi IMOBA nebo třeba Profrost.

Já tomu nerozumím, proč pan premiér vytváří atmosféru krize, proč negativně dělá dojem z vlády. Není na to žádný důvod. Taky nerozumím tomu, proč vystupuje dneska. Určitě všichni víme, že dneska jsme 27. dubna, 30. je v neděli. Pro mě by mělo logiku, kdyby počkal do zítřka, kdy předložím předsedovi Sněmovny Hamáčkovi stanovisko. On potřebuje udržovat kampaň,“ řekl v reakci na Sobotkovo vystoupení Andrej Babiš.

Připomněl Sobotkovi, že ho podpořil ve chvíli, kdy se ho snažili sesadit jeho spolupracovníci po tzv. lánské schůzce. Odmítl prý tehdy jednat o vládě s Michalem Haškem.

Ta vláda může dovládnout, pokud si to pan premiér bude přát. Vnímám to jako politický boj, zneužívá se k tomu Sněmovna. Spojení pan Kalousek, pan Sobotka je jasné. Stále musím něco vysvětlovat. Nevím, zda záměr pana premiéra je ovládnout ministerstvo financí. Jsou tady věci, které by měl historicky vysvětlovat on,“ dodal a připomněl OKD nebo bankovní poradce JPMorgan. Zdůraznil, že podle něj není důvod k jeho odvolání. Premiér ho prý oficiálně o odpovědi na otázky, které přináší analýza, nepožádal.

„Sbíral jsem tenisáky“

Babiš se také ohradil proti tvrzení, že si na nákupy, které analytici Bohuslava Sobotky označili jako nevysvětlené, nemohl vydělat. „Říkají, že já jsem do roku 2000 měl čistý příjem pouze 8,3 milionu korun. To je absurdní. To jsem měl 46 let. Chtěl bych říct, že první peníze jsem vydělal, když jsem jako devítiletý kluk sbíral tenisáky. Pracoval jsem celý život, i manuálně,“ doplnil.

Analýzu označil za „zprávu podsvětí jako před privatizací Unipetrolu“. „Snůška polopravd a lží. Toto je snůška dezinformací, které vyrobili bývalí novináři Mafry, kteří se mi mstí,“ zopakoval už poněkolikáté údajný boj s bývalými zaměstnanci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xander ( 27. dubna 2017 19:59 )

Kočovný cirkus principála Miloše Zemana se opět rád utáboří na Čapím hnízdě/citace z portálu/

xiioma ( 27. dubna 2017 19:49 )

Lidská blbost je nekonečná. Prostý lid nadává na zlé politiky, má je za nejbohatší občany naší země a pak skočí na koblihu člověku, který vybudoval své impérium díky tomu, že si ty politiky před časem koupil.

xander ( 27. dubna 2017 19:10 )

Co Vráťa?

xander ( 27. dubna 2017 19:07 )

KSČM nic?

ivoadller ( 27. dubna 2017 18:20 )

Až budu chtít znát tvůj hloupý názor, tak ti řeknu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa