Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Karolína Peake po letech: O Bártovi, Nagyové a největší chybě

Autor: Jakub Veinlich - 
19. října 2017
21:20

V dubnu před pěti lety zažívala Česká republika jednu z nejvážnějších politických krizí novodobé historie. Premiér Petr Nečas po rozpadu Věcí Veřejných, které řídil Vít Bárta, žádal znovu o důvěru pro svou vládu. Jako nový koaliční partner přispěchala narychlo vytvořená platforma LIDEM Karoliny Peake. Ta v otevřeném rozhovoru pro Blesk.cz popsala situaci uvnitř vlády i to, jak jí nový projekt Jana Nagyová – dnes Nečasová – „velmi silně“ vyčítala. 

Takovou krizi, jako před pěti lety, česká politika nepamatuje. Původní projekt koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV ztroskotal. Premiér Petr Nečas neudržel pohromadě pohodlnou většinu 118 poslanců. Poslušnost mu vypověděli nejen členové jeho vlastní strany, ale především se mu „rozdrolila“ strana Věci veřejné. „Ta situace byla velmi vyhrocená a pro mě velmi nepříjemná,“ popsala tehdejší situaci ve vládním táboře vicepremiérka Karolina Peake.

Karolína Peakce popisuje situaci, kdy jí Jana Nagyová (Nečasová) vyčítala založení projektu LIDEM:

Video  Politické výročí Karolíny Peake  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Právě ona 17. dubna 2012 narychlo opustila Věci veřejné a o pár dní později založila s dalšími 4 bývalými „véčkaři“ novou politickou platformu LIDEM. 27. dubna pak premiér Petr Nečas šel Sněmovnu znovu žádat o důvěru. Nikdo, dokonce ani premiér, prý netušil, že něco podobného Peake chystá.

Později mi to bylo velmi silně vyčítáno právě při jednom z mých asi dvou rozhovorů s Janou Nagyovou (bývalá ředitelka kabinetu Petra Nečase – dnes jeho manželka, pozn. red.), že jsem to s ní dostatečně neprokonzultovala a že těch lidí mohlo přejít více z Věcí veřejných, kdybych se jí bývala svěřila a kdybychom to připravily spolu,“ řekla Peake v rozhovoru pro Blesk.cz. Dodala, že kdyby se Nagyové svěřila, vše by věděl Vít Bárta, který s ní byl v úzkém kontaktu.

Dnes se bývalá vicepremiérka a také šéfka Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí věnuje advokacii, politiku i nadále sleduje. A to i přesto že tlaky neustávaly. Jako první žena v Nečasově vládě má totiž i trpké zkušenosti z působení na ministerstvu obrany. Do politických dějin se totiž Peake zapíše i jako nejkratší dobu sloužící ministryně. V úřadu byla pouhých osm dní.

I za jejím odvoláním prý stojí bývalá ředitelka Nečasova kabinetu Jana Nagyová. Nejvíce jí prý leželo v žaludku odvolání prvního náměstka generála Vlastimila Picka i tehdejšího šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Peake dnes s odstupem času prý lituje, že nebouchla do stolu a z vlády po svém odvolání neodešla.

„To považuji dnes za svou chybu. Určitě jsem měla odejít středem a prásknout za sebou dveřmi. Bylo by to určitě důstojnější než v té vládě zůstávat. Toho musím říct, že lituji,“ řekla Peake Blesk.cz. Vláda by prý i tak pokračovala. „Vláda by asi nepadla. V Poslanecké sněmovně v té době byla už spousta volných poslanců, ‚volných radikálů‘, kteří byli připraveni za určité ústupky tu vládu podpořit,“ vzpomíná Peake na fungování vlády rozpočtové odpovědnosti práva a boje proti korupci, kterou oficiálně řídil Petr Nečas.

Karolína Peake popisuje svou největší chybu v politice:

Video  Studio Peake  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa