Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna chce stopku pro desítky politických stran. Koho může zrušit?

Sněmovna chce stopku pro desítky politických stran. Nedodaly hospodaření.
Sněmovna chce stopku pro desítky politických stran. Nedodaly hospodaření.  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček)
Autor: zst - 
27. dubna 2017
12:38

Desítky politických stran a hnutí mají problémy před podzimními volbami. Nedodaly totiž včas úplné finanční zprávy za loňský rok. Hříšníků je podle předsedy kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) celkem 91. Subjektům hrozí pozastavení činnosti, dalším 14 dokonce i zrušení.

Neúplné zprávy předložily neaktivní subjekty, problémy ale bude mít i tradiční účastník voleb Volte Pravý Blok, za kterou stojí Petr Cibulka, Romská demokratická strana nebo bývalé hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru. To po sobě zanechalo naopak obří dluhy.

Problém mají ale také Svobodní, kteří podle Sněmovny dodali svou výroční zprávu pozdě. Termín byl prvního dubna, a to byla sobota. Podle mluvčího strany Martina Rumlera dodali Svobodní potřebné dokumenty první pracovní den po tomto termínu.

„Jelikož zákon o volebních stranách neřeší, co se stane, pokud termín podání vychází na svátek či víkendový den, vycházíme z výkladu, že termín se řídí správním řádem, který legálně umožňuje výroční zprávu podat v první pracovní den po deklarovaném termínu, podobně, jako je to zcela běžné u podání daní i jiných podáních směrovaných úřadům. Protože 1. duben připadl na sobotu, doručili Svobodní do Sněmovny výroční zprávu hned v pondělí 3. dubna,“ sdělil Blesk.cz mluvčí. „Je paradoxní, že kdybychom poslali zprávu poštou a bylo na ni razítko 1. 4., bylo by podle kontrolního výboru vše v pořádku, ačkoli by ve Sněmovně měli k dispozici naši výroční zprávu nejdříve 3. 4.,“ dodal.

Svobodní svůj názor marně vysvětlovali předsedovi kontrolního výboru Vladimíru Koníčkovi, jejich předseda Petr Mach mu kvůli tomu psal dokonce dopis. Proti návrhu na pozastavení činnosti jsou ochotni bránit se i u soudu. Podívejte se na rozhovor s Petrem Machem ve Studiu Brusel. Řeč byla například o vystoupení ČR z EU:

Video  Trump hrozba není a Česko by mělo vystoupit z EU, míní europoslanec Mach.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Zrušení hrozí straně Vladimíra Železného

Čtrnáct subjektů pak navrhli poslanci úplně zrušit. Mezi nimi i Nezávislé demokraty spjaté s někdejším šéfem TV Nova Vladimírem Železným. Ti mají už od února 2015 pozastavenou činnost. Železný ji založil v roce 2005 a účastnil se parlamentních voleb. Získal ale jen kolem 36 tisíc hlasů.

Vladimír Železný Vladimír Železný | Jakub Poláček

Hnutí za telefonování zdarma nebo Zemské demokraty už Nejvyšší správní soud v mezidobí rozpustil. Stejný osud by mohl potkat také hnutí Středočeši2012.cz, Stranu pro ekologii a zdraví nebo Všeobecnou občanskou stranu.

O pozastavení či případném zrušení rozhodne až Nejvyšší správní soud. Rozhodnutí poslanců musí ještě projednat vláda. Kabinet ale nenavrhne sankce vůči všem chybujícím stranám, protože část z nich se neprovinila opakovaně.

Sněmovní kontrolní výbor se letos zprávami zabýval naposledy. Povinnost příště připadne novému Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

TrojanSlovakia ( 27. dubna 2017 12:59 )

 Až zaspí nacistické - adoptované - protektorové knieža s nacistickou manželkou naveky zanikne aj krajná pravica TOP09.

agfor ( 27. dubna 2017 12:27 )

Rada je jednoduchá - zrušte všechny partaje. Stejně jsou v nich nalezlí samí bývalí komouši, kteří už měli dávno skončit na šibenicích.

gemino ( 27. dubna 2017 12:26 )

U té svazácké úderky bývalých studentíků VŠE, tedy Svobodných, je to již folklór, opakující se téměř každým rokem. Všechny by chtěli poučovat, mají ekonomické vzdělání, ale kázeň a pořádek jim nic neříká. Mají raději anarchii, stát považují za přežitek. Už je konečně zrušte, ať je od nich pokoj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa