Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zimola už není hejtmanem. Nahradí ho jeho náměstkyně

Autor: bru/ČTK - 
27. dubna 2017
11:56

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignoval na mimořádném zastupitelstvu na funkci v čele kraje. Nahradit by jej měla ještě ve čtvrtek jeho dosavadní náměstkyně z téže strany Ivana Stráská. Zimola odstoupil, neboť nechtěl bránit vzniku nové krajské koalice, kterou tvoří sociální demokraté, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Funkci hejtmana opouští po více než osmi letech a nově nebude v žádné funkci ve vedení kraje.

V Jihočeském kraji po podzimních volbách vládla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Ta se před dvěma týdny rozpadla. Důvodem byly neshody mezi ČSSD a ANO v otázce odměn pro vedení jihočeských nemocnic. Odměňování managementu krajských nemocnic kritizovali i opoziční zastupitelé. Společně s ANO se jim nelíbilo, že předseda holdingu organizace Martin Bláha ročně získává 7,2 milionu korun. Hejtmana kritizovali i za to, že si nechává od Bláhy stavět rekreační objekt v Lipně nad Vltavou.

Rozhodl jsem se odstoupit, i když nejsem policií kvůli ničemu vyšetřován. V celé této věci šlo o nemocnice, to zlaté vejce, na které ztratila ODS napojení. Cílem této celé politické taškařice bylo ustanovení koalice ANO a ODS s cílem privatizovat nemocnice,“ uvedl ve čtvrtek Zimola. Dodal, že jeho odchod z pozice hejtmana podporovali i někteří jeho kolegové z vedení sociální demokracie.

Zimola, kritik současného vedení sociální demokracie, už ve středu naznačil, že na vyhrocení situace v Jihočeském kraji mělo podíl vedení ČSSD a prohlásil, že odstupuje jen kvůli brutálnímu politickému tlaku na úrovni kraje.

VIDEO: Zimola má prý však sympatie samotného prezidenta Zemana

Po rozpadu koalice se snažilo poskládat dohromady vládu i hnutí ANO. Oslovilo ODS a KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočechy 2012. Právě KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočeši 2012 se rozhodli vstoupit do koalice s ČSSD. Její členové podepsali ve středu koaliční dohodu a dohromady mají 28 zastupitelů z 55.

 

 


 

agfor ( 27. dubna 2017 14:09 )

Místo socana tambude sedět socanka. A co se změní ? Krást se bude dál. Hlavně, že nakradené majetky zlodějům zůstanou.

ivoadler ( 27. dubna 2017 13:18 )

Je to zásluha ČSSD v jihočeském kraji, že Zimola končí. ČSSD zařízla svýho vlastního hejtmana. ČSSD je nadále hlavní silou jihočeské koalice. Stráská taky měla dostat barák, ale odmítla to. Že by byla chytřejší než Zimola?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa