Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotka si proklepl Babišovo podnikání. Chce mě zlikvidovat, říká vicepremiér

Autor: pet, ČTK - 
27. dubna 2017
10:36

Sociální demokracie má pochybnosti kolem podnikání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle Deníku vypracovali poradci předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) analýzu, v níž míří na samu podstatu Babišova zbohatnutí a podnikatelských aktivit. Chtějí vědět, jak získal Agrofert. Premiérův mluvčí Martin Ayrer odmítl věc komentovat.

Díky březnovému usnesení Sněmovny ohledně daňových podvodů Andreje Babiše začali sociální demokraté táhnout na branku. Všude je známo, že to jsou největší rivalové hnutí ANO. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vydal podnět, kterého se úspěšně chytili poslanci, kteří vyzvali premiéra Sobotku k vyvození důsledků, pokud se ukáže, že ministr Babiš nedokáže vysvětlit své miliardové příjmy. Premiér je z celé kauzy nesvůj. Podle Sobotky Babiš ohrožuje nejen důvěryhodnost kabinetu, ale i i důvěryhodnost celého státu. „Jako předseda vlády nemohu tuto věc přejít mlčením,“ dodal.

Babiš: Sobotka chce ovládnout ministerstvo financí

„Je to pokračování mediálního honu na mou osobu, velice cíleného, a pan premiér si vytváří nějakou atmosféru, aby mě mohl odvolat. Aby mohl ovládnout ministerstvo financí, protože tam potřebuje sociální demokracie dělat kšefty, jako to dělala v minulosti,“ řekl Babiš o analýze.

Důvody pro své odvolání přitom nevidí, svou práci na ministerstvu financí hodnotí kladně. „Nevím, proč by mě odvolával, když jsme skončili v Evropě za Lucemburskem jako druhá nejlepší země z hlediska rozpočtu a z hlediska snížení dluhů. A to je můj výsledek,“ řekl.

Je to likvidace politického soupeře a je to neuvěřitelné, jakým způsobem on (Sobotka) poškozuje vládu a ničí celou práci vlády za ta léta, co tam jsme,“ řekl Babiš. Je přesvědčen o tom, že Sobotka o jeho odvolání vážně uvažuje.

Záležitost spojuje s podzimními volbami do Sněmovny, před nimiž je podle něj ČSSD velmi nervózní. „Je vidět, že mu (Sobotkovi) jde jen o přežití, a neváhá proto udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naši zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice, protože je na rozdíl ode mě on i jeho blízcí na tom existenčně závislý,“ uvedl Babiš. Hnutí ANO má v průzkumech výrazný náskok před druhou ČSSD.

Kritizoval také přípravu analýzy, kterou si Sobotka nechal zpracovat. „Považuji za skandální, že premiér zaměstnává na Úřadu vlády lidi ze sociální demokracie a tito poradci za peníze daňových poplatníků vyrábějí takové materiály,“ řekl.

Dokument je podle Babiše zpracován na základě lží, které šíří někteří komentátoři. „Lidé, kteří vypracovali analýzu, jsou stejní ekonomičtí analfabeti, kteří doporučovali premiérovi, aby přebytek, který neexistuje a který posloužil na splacení dluhu, použil na nějaké věci do budoucnosti,“ doplnil.

Co je v analýze?

Tým premiéra Sobotky vytvořil 70stránkovou analýzu, která shrnuje veškeré pochybnosti o podnikání Andreje Babiše. Na konci spisu pak je 22 otázek, které nejsou zaměřeny jen na korunové dluhopisy. Je tam například dotaz „Jak získal manažer Andrej Babiš před 17 lety 45procentní podíl v Agrofertu v hodnotě necelých dvou miliard a kde na to vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?“ Analýza se dále zabývá také otázkou z roku 1999. Andrej Babiš tehdy odkoupil od polostátního podniku Polana podíl, který činil 10 procent pro Agrofert, celkem v hodnotě 2,5 milionu korun. Originální hodnota akcií však byla v řádech sta milionů.

Plno otázek je kladených na příjmy z prodeje akcií firmy Agrofert a pak i společností Afeed CZ, Profrost, Imoba, Affed Agrofert, fondu Hartenberg nebo Čapího hnízda.

VIDEO: Sněmovní výbor se usnesl, že Babiš udělal chyby v přiznávaní příjmů

Celá analýza podle Deníku poukazuje na vysoké výdělky Andreje Babiše, které podezřele nepodlehly zdanění. Babiš se sám nechal slyšet, že daně platí v České republice, rozhodně ne v daňových rájích. Proč má tedy svou firmu IMOBA se sídlem ve Švýcarsku, které mezi země daňového ráje patří? Další záhadou může být i firma Romneya, která sídlí na Kypru. Babiš ji podle webu využil na koupi firmy U Rytířů. Ta je podle Sobotkových poradců také opředená tajemstvím. Její bývalý majitel totiž spáchal sebevraždu.

Martin Ayer, který je mluvčím premiéra, se rozhodl celou situaci a počínání sociálních demokratů nekomentovat.

Další otázkou je, jak se k celé situaci postaví předseda vlády. Odvolání Andreje Babiše bude jasné tehdy, pokud předseda bude trvat na vysvětlení všech otázek, které byly uvedené v analýze. Babiš již dříve uvedl, že odpověď poslancům bude poslední kapkou, kterou osvětlí veškeré své příjmy. Do dalších detailů o Agrofertu zabíhat nebude. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ondra.dos ( 28. dubna 2017 01:47 )

Babiš by mohl konečně přestat ublíženě vřeštět a dát se do vysvětlování. Možná se mu do toho nechce, protože ví, jak by jeho vysvětlení bylo chabé.

Jakub_96 ( 27. dubna 2017 21:21 )

Když vede složky on, je to v pořádku, ale jak má někdo složku na Babiše, hned je problém.

volic ( 27. dubna 2017 19:59 )

nejsem příznivec Bohuša ani Bureše ale po volbách si Bohuš ani neškrtne

SimonH ( 27. dubna 2017 19:58 )

Sobotka měl něco dělat už dávno. Teď doufám, že to myslí vážně. Babiš okrádá stát a je ostudou, že právě takový podvodník je ministrem financí.

rada42 ( 27. dubna 2017 16:30 )

Babiš neříká a nepřizná vše - jen to, co se mu hodí - jeho podnikání není tak čisté jak vypadá... nevěřím mu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa