Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Marksová chce bolavá záda jako nemoc z povolání: Odškodné jen pro polomrtvé?

Autor: bel - 
28. dubna 2017
18:20

Dobrý nápad, ale přísné provedení. Sociální ministryně Marksová chce dát bolesti zad na seznam nemocí z povolání. Její lidé ale nastavili pravidla velmi tvrdě. Ročně na odškodné dosáhne jen asi 25 zaměstnanců.

Mezi profese, v nichž si lidé téměř jistojistě do několika let odrovnají záda, patří horníci. „Například při rubání jsou celou směnu v pokleku, na kolenou nebo v předklonu,“ popisuje šéf hornických odborů Jan Sábel.

Rezort Michaely Marksové (48, ČSSD) chce bolesti zad přidat vládním nařízením na seznam více než 1200 nemocí z povolání. „K posouzení se pacienti dostaví na specializované pracoviště střediska nemocí z povolání až poté, kdy byli pro toto onemocnění dlouhodobě léčeni u svého praktického lékaře a u specialistů, především u neurologa,“ vysvětlil Blesku mluvčí rezortu Petr Sulek.

Posudky prý také bude vystavovat jen místně oprávněný lékař. Zásadně proti rozšíření seznamu nemocí o bolavá záda jsou zaměstnavatelé. Jak totiž prokázat, že za zničená záda může zrovna zaměstnavatel? Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů by to »mělo nedozírné posudkové, finanční, společenské a další důsledky«.

„Uchazečů o uznání nemoci z povolání by bylo velké množství, a patrně i přiznaných nemocí z povolání,“ uvedl k tomu prezident Jan Wiesner. Argumentuje také, že od určitého věku trpí bolestmi zad většina populace, může za to hlavně obezita a životní styl. Nutno však dodat, že případné odškodné by šlo z kapes pojišťoven.

Ministerstvo se zneužívání zaměstnanci neobává. Odhaduje, že ročně půjde jen asi o 25 případů, jimž bude možné kvůli zádům přiklepnout odškodné. Podle Sábela by jen za horníky bylo ale číslo daleko vyšší, varuje však před přílišným optimismem. „Ten systém je nastaven tak přísně, že do toho horníci absolutně nespadnou,“ tvrdí. Zatím podle mluvčího Sulka není zřejmé, kdy k rozšíření seznamu dojde. Teprve probíhá připomínkové řízení.

Pokud vám uznají nemoc z povolání, máte nárok na vysoké odškodnění. „V případě, že je zaměstnavatel nucen s vámi ukončit pracovní poměr, náleží vám dvanáctiměsíční odstupné. Pak přichází náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, popřípadě renta až do dovršení starobního věku či přiznání starobního důchodu,“ vypočítává právnička Eva Jurčíková ze společnosti Vaše nároky.cz.

VIDEO: Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda

Video  Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda.  - Hana Dvořáčková
Video se připravuje ...

Ročně zhruba 1100 lidí onemocní některou z 1243 oficiálně uznaných nemocí z povolání. Více než polovina případů se týká zpracovatelského průmyslu, následuje těžařství a zdravotnictví.

Pozor! Už v úterý v Blesku ZDARMA: Nemoci z povolání se řídí přísným seznamem!

Seznam nemocí z povolání čekají velké změny. Tisíce marodů, kteří trpí bolestmi zad nebo syndromem karpálního tunelu, tak konečně získají naději na finanční odškodnění. Na peníze ale nedosáhne každý zaměstnanec. Kdo má šanci na uznání své choroby jako nemoci z povolání? Můžou uspět i lidé, kteří pracují v kanceláři? A jak postupovat?

Vše se dozvíte už v úterý v nové příručce Blesku. A navíc vám prozradíme, jaké nejdůležitější informace o pracovních úrazech potřebujete znát, i to, jaké triky používají šéfové, aby vás při nich obrali o peníze.

  • Pozdní nahlášení úrazu vás připraví o peníze
  • Kdo dosáhne na odškodnění
  • Může vás šéf na nemocenské kontrolovat?
  • Pozor! Už v úterý v Blesku ZDARMA příručka o nemocech Pozor! Už v úterý v Blesku ZDARMA příručka o nemocech | Blesk

 

bopcharles ( 22. května 2017 09:26 )

uz aby byla pryc , vse co mohla , tak po.rala , jako clen soc.dem se za ni a za vedeni nasi strany hluboce stydim

deep_ass_flsting ( 29. dubna 2017 07:31 )

Tahle šmudla po volbách taky potáhne.

Nezadat ( 29. dubna 2017 00:10 )

Čoveče jak se to vyjadřujete o smradlavé cikorce,není Vám trapně?

barracuda.sro ( 28. dubna 2017 20:33 )

To je zase jen plácnutí do vody. Můžete prosím někdo tady té osobě ríci ,ať už nic nevymýšlí. Po volbách stejně končí.

stacho ( 28. dubna 2017 19:27 )

Záda je bolí když lezou do EU ři...ti....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa