Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ministra vyhodili z práce neprávem. Dostane Herman ušlou mzdu za čtyři roky?

Autor: simao, ČTK - 
26. dubna 2017
15:35

Vyhodili mě neprávem, hlásá ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který se soudil za to, že dostal padáka v Ústavu pro studium totalitních režimů. A soud mu dal za pravdu. Otázkou nyní je, zda dostane ušlou mzdu za poslední čtyři roky. 

Výpověď, kterou dostal současný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) po svém odvolání z funkce ředitele, je neplatná.

Ve středu to pravomocně potvrdil pražský městský soud. Herman je tak stále zaměstnancem ústavu, který mu před výpovědí správně měl nabídnout jiné místo, což neučinil.

Herman: Vyhodili mě neprávem

Herman se na soudy obrátil poté, co byl v dubnu 2013 sesazen z funkce ředitele ÚSTR a současně propuštěn.

Soud potvrdil, že Hermanovi měli nabídnout jiné místo. „Bylo nesporně prokázáno, že v ústavu bylo volné místo tiskového mluvčího, které bylo účelově obsazeno jiným zaměstnancem,“ konstatoval předseda odvolacího senátu René Fischer.

Upozornil, že Herman má vysokoškolské vzdělání i bohatou předchozí praxi na pozici mluvčího České biskupské konference, a je tak zřejmé, že post mohl zastávat. Tím, že mu jej ústav nenabídl, porušil svou zákonnou povinnost.

VIDEO: Daniel Herman (KDU-ČSL) se ve Sněmovně přel s KSČM o církevní restituce. Komunistům vzkázal, že by měli přestat otravovat českou politiku

Zatímco výpověď v pořádku nebyla, odvolání podle dřívějšího rozsudku ano, protože rada ústavu měla k tomuto kroku kompetence.

„Z ÚSTR mě vyhodili neprávem. Odvolací soud to dnes znovu potvrdil. Jsem rád,že se po čtyřech letech tento spor konečně vyřešil s jasným výsledkem,“ napsal na Twitteru ministr.

Dostane ministr ušlou mzdu?

Rozsudek podle politikova právníka Michala Pacovského automaticky neznamená, že ústav bude jeho klientovi doplácet dlužnou mzdu za čtyři roky. Ministr by o peníze musel projevit zájem.

Herman už dříve uvedl, že mu nejde o peníze, ale o princip a spravedlnost. Žalobou prý usiloval o to, aby soud jednoznačně řekl, že byl porušen zákon.

ÚSTR tvrdil, že po odvolání z čela ústavu neměl pro Hermana žádné místo, které by v souladu se zákoníkem práce odpovídalo jeho kvalifikaci a zdravotnímu stavu. Na post mluvčího tehdy nastoupil Pavel Ryjáček, který je mluvčím dodnes.

„Odvolání bylo politické rozhodnutí, nebyl to žádný blesk z čistého nebe – 10. dubna 2013 tedy všichni věděli, že bude odvolávanému panu řediteli potřeba nabídnout nové pracovní místo,“ kontroval Pacovský, který si stejně jako soudce myslí, že rychlé obsazení pozice mluvčího bylo účelové.

Právnička ústavu Eva Jandová dnes poukazovala na to, že by bylo absurdní zaměstnat jako mluvčího právě Hermana, který ihned po svém odvolání začal proti instituci aktivně vystupovat v médiích. „Porušil tím vnitřní směrnice ústavu, etický kodex, organizační řád a ostatně i zákoník práce, který říká, že zaměstnanec má povinnost určité loajality vůči zaměstnavateli,“ podotkla.

Zahájí s Hermanem jednání o pracovním zařazení

Ústav také namítal, že obvodní soud nezkoumal, zda a jakou měl Herman odbornou kvalifikaci. Soudce proto dnes v jednací síni četl mimo jiné dokumenty potvrzující, že ministr absolvoval teologickou fakultu a je oprávněn užívat titul magistr.

„Vedení ÚSTR je připraveno zahájit s D. Hermanem jednání o jeho pracovním zařazení v ÚSTR,“ vzkázal ústav po dnešním verdiktu na svých stránkách. K tomu, že nebyl Herman ze samotného čela ÚSTR odvolán protiprávně, ústav v minulosti uvedl: „Očekáváme, že D. Herman bude navždy tvrdit, že šlo o politický puč, avšak to nemá ani racionální základ, ani právní dopad.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 27. dubna 2017 13:34 )

Že by měl dva platy, u něho to neplatí, vždyť je to záškodník, konkrétní náplň práce, než , že jenom popuzuje herce a bere jim imič, a oni jsou potom pomýlení a pletou si herectví s politikou viz teď Bartoška, Dyk a nabádají lidi ke stávkám a vlastně pobuřují nebo Issová, Mádl a j. Jo lidi se musí živit prací a oni jen tím co se jim líbí, nebo jestli se jim chce

HajkovaVlasta ( 26. dubna 2017 20:10 )

Já bych ho vyhodila z republiky.

ivoadller ( 26. dubna 2017 19:21 )

alex0800 ( 26. dubna 2017 17:36 )

Ať jde cucat palec svému strýčkovi, ministrant jeden nepravdomluvný;-) Případně může jít posloužit vekslákovi Horáckovi třeba na jeho plátýnko, když už mu posloužil se strýčkem a vylhanými bláboly o telefonech a jako "důkaz" uvedl vlastnoručně psaný mail :-* Najděte většího kandidáta na NEJVÝŠE LETÍCÍHO POLITIKA, pokud (jak pravil klasik) by blbost nadnášela.. ;-) První člověk na hranici vesmíru bez pomůcek

ivoadller ( 26. dubna 2017 17:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa