Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyjde svátek na sobotu? Dostanete za něj den volna v týdnu, navrhuje poslanec

Autor: Václav Lang - 
27. dubna 2017
05:03

Konec žehrání na nepřízeň kalendáře? Poslanec KSČM Jan Klán přišel s nápadem kompenzovat lidem státní svátky, které připadnou na víkend, dnem volna v týdnu. V tomto volebním období už politici případnou změnu přijmout nezvládnou, řadě z nich se však návrh zamlouvá.

„Jelikož žijeme jaksi ve společnosti výkonu, výkonové společnosti na celém světě, tak by stálo za zvážení, že by se nějakým způsobem dalo určité volno. Vlastně kdyby to bylo v sobotu, tak by bylo v pátek, kdyby to bylo v neděli, tak by to bylo v pondělí,“ nadhodil v úterý před poslanci Klán, když se jednalo o zákonu, který zavede dva nové významné dny. 

Zdůraznil, že se nejedná o oficiální návrh, jen věcný příspěvek do diskuse. „Nic nebudu navrhovat, nikam nic nebudu zařazovat, je to pouze v rámci diskuse, abychom na toto téma nezapomínali, protože jsou někdy roky, kdy se opravdu stane, že všechny státní svátky nebo téměř všechny státní svátky připadnou na víkend, kdy je volno,“ vysvětlil. 

Odkázal se na podobnou praxi v jiných státech, jako je Velká Británie, Belgie, Španělsko, Kypr, Rusko nebo USA. „Důvody jsou pokaždé různé. Buďto mají udělán tento instrument historicky, to má třeba Velká Británie, Spojené státy americké nebo i Rusko, ostatní výše uvedené státy některé této možnosti využívají pouze sporadicky,“ řekl. 

Vláda pro, opozice proti

Pokud by někdo vhozenou rukavici zvedl, patrně by to bylo až po letošních volbách. Podle ankety Blesk.cz by novinka měla šanci na úspěch. Vládní strany jsou pro, opoziční mluví o populismu. „Pokud vím, v některých evropských zemích to tak je. A já bych byla pro,“ sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Myslím, že by to potěšilo všechny zaměstnance ve všech sférách,“ dodala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola řekl, že by se diskusi nebránil, ale až v příštím roce. 

Opozice je o poznání kritičtější. „Nesouhlasím. Ve volebním roce bude podobných nesmyslných a populistických nápadů bohužel přibývat. Svátek a s ním spojené volno by se mělo vázat ke konkrétnímu dni,“ uvedl pro Blesk.cz místopředseda poslanců TOP 09 Martin Plíšek. „Je to populistický a věcně nesmyslný návrh. Způsobil by jen zmatek. Hlavním účelem státních svátků je oslava a připomínka významné události,“ přidal se šéf ODS Petr Fiala. 

Totožný návrh předložil před čtyřmi lety poslanec ČSSD Ladislav Šincl, Sněmovna jej tehdy ale odmítla. 

Velké vášně vzbudil i zákaz prodeje o svátcích:

Video  Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, něteří rozhodnutí chápou.  - DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

soltero1 ( 27. dubna 2017 14:52 )

Ja jsem zase pro, aby kandidati pred zapsanim na volebni kandidatku do poslanecke snemovny, museli zvladnout IQ test aspon na 120 bodu... protoze takove vymastence jako toto, ja odmitam platit!!!

ivoadler ( 27. dubna 2017 13:32 )

Já jsem pro. TOP 09 samozřejmě proti. Kalouskova partaj by nás nejradši u/naštvala. Řada zemí to má a není to žádný problém. Když je den výplaty o víkendu, tak se to taky posune a nikdo z toho nedělá vědu.

amgal ( 27. dubna 2017 12:30 )

nebylo by lepší vyhlásit svátky celý rok a jen uzákonit pracovní dny? Děcka víc nechodí do školy než chodí, tupý jsou jak vagón bruslí, , zš prochází jen s asistenty,neudělají maturitu a každý chce být politik nebo manažer nebo IT.

Toma?_Potyka ( 27. dubna 2017 09:51 )

A takové parazity platíme z našich daní ...

mckartny ( 27. dubna 2017 09:24 )

 Navrhuji poslance Top...tebe opracame a ODS ...okrademe děti starce pověsit za gule do větru a na jejich po chytání si dat volno každý pátek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa