Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kalvoda a Marvanová se chtějí zas míchat do politiky. Mají na to SPIN

Autor: zst - 
26. dubna 2017
13:30

Kroměřížská výzva, která vznikla za účelem najít protikandidáty prezidentu Miloši Zemanovi demokratického a prozápadního střihu, zakládá politickou platformu. Spravedlnost a iniciativa (SPIN) se ale samostatně do parlamentních voleb nechystá, i tak chce nicméně ovlivňovat českou politiku. Nevylučuje, že by se jejich kandidáti mohli objevit na kandidátkách jiných stran. Primární je ale prosadit své ideové cíle do programů co největšího počtu politických stran.

„Nevznikáme jako politická strana, ale máme politický obsah,“ přiznal Jan Kalvoda, bývalý předseda ODA a vicepremiér ve vládách Václava Klause. „Program chceme prosazovat v politických a veřejných debatách. Pro jeho podporu chceme získat veřejnou pozornost. Ačkoliv začínáme, máme za sebou jednání s některými politickými stranami. To nás vede k důvěře v tom, že náš orgán je s to být atraktivní dokonce i pro dnešní politické strany,“ doplnil. Konkrétnější ale co se týká možné spolupráce být nechtěl.

VIDEO: Podívejte se na představení uskupení SPIN

Na dotaz Blesk.cz, jak by spolupráce měla vypadat, Kalvoda zdůraznil, že primárně jde SPINu o prosazení změn, které navrhuje, do programů co největšího počtu politických stran. Producent a exposlanec Jan Štern ale v reakci na dotaz zdůraznil, že nevylučuje, že by se někteří kandidáti už v podzimních volbách objevili. „Je to zatím v jednání,“ dodal.

Mezi zakladateli se při představení platformy objevila také Hana Marvanová, právnička a bývalá první náměstkyně ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). „V současnosti jsme svědky toho, o čem se mluví, že lidé mají pocit, že se neměří všem stejně. To není jen dojem, ale skutečně realita v mnoha případech. Vznášejí se velké otazníky nad kauzami Davida Ratha nebo Marka Dalíka. Začíná to vypadat, že když se to týká někoho vlivného, že dopadne jinak, než když se to týká někoho bezejmenného,“ posteskla si s tím, že právě spravedlnost je jedním ze dvou pilířů vznikající platformy.

Klíčové je personálně obměnit justici. Co je obrovský problém jsou exekuce. Vymáhat pohledávky je nutné, ale to, co se tady rozvinulo, je byznys kolem exekucí. Skandálně to završila amnestie, kdy se ani nevyšetřilo, zda si ji u prezidenta někdo neobjednal,“ zkritizovala českou justici. Řeč přišla i na problémy vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Se SPINem podle Marvanové spolupracuje například exminsitr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Kroměřížská výzva je petiční iniciativa, která vznikla před rokem. „Vyzýváme všechny odpovědné lidi naší země ke společné akci při volbě příštího prezidenta,“ píše se v ní mimo jiné. Podle výzvy stojí Česká republika v bodu zlomu, na křižovatce Západ nebo Východ, demokracie nebo autoritativní režim, prosperita nebo chudoba.

Hlavní část textu výzvy definuje požadavky na budoucího prezidenta. Mezi nejvýznamnější signatáře patří Michael Kocáb, Jan Kalvoda, Michael Žantovský, Petr Pithart, Jan Ruml, Daniel Kroupa nebo Hana Marvanová.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 27. dubna 2017 17:19 )

ivoadler ( 26. dubna 2017 14:12 )

Tahle partička nás určitě zachrání. Pokud sami nekradli, tak jsou to advokáti zlodějů. Všechno jsou to lidi, kteří zářili v nejhorším období našich novodobých dějin - devadesátých letech.

lakiz ( 26. dubna 2017 13:52 )

Jan Kalvoda - kdo to je ? Aha už si vzpomínám.........to je ten podvodník s tituly ( neoprávněně používal titul JUDr., ačkoliv nesložil rigorózní zkoušky ), v letech 1992–1997 působil jako předseda ODA - ( půjčky ve výši 52 milionů korun ).................tento pán by měl sedět po zbytek života v teplácích .................

reifik ( 26. dubna 2017 13:48 )

Tyhle lidi mají fakt "hroší kůži" !!!!Měla by je "ostuda fackovat",ale jak vidno, zase by chtěli být "u lizu" !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa