Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kmoníček navštívil Trumpa jako první Čech. Prezident mu chválil krásnou ženu

Autor: ČTK, ula, vei - 
25. dubna 2017
10:45

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček dnes ve Washingtonu předal pověřovací listiny americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Kmoníček to oznámil na Twitteru.

 

„Jsem hrdý na to, že jsem se s prezidentem Donaldem Trumpem setkal jako první Čech,“ uvedl velvyslanec na sociální síti s tím, že rozhovor s prezidentem byl příjemný.

Kmoníček, který je ve Washingtonu od poloviny března, předal v Bílém domě pověřovací listiny tři měsíce po Trumpově inauguraci hned v první skupině velvyslanců. Uspíšit jeho diplomatický start mu prý pomohlo americké ministerstvo zahraničí. Do sídla amerického prezidenta se Kmoníček podle snímku na svém twitterovém účtu dostavil s motýlkem v českých národních barvách.

Podívejte se na rozhovor s Hynkem Kmoníčkem před odletem do USA:


Ve skupině s marockou princeznou

Hynek Kmoníček byl v Bílém domě ve skupině 11 ambasadorů. Spolu s ním přišla předat pověřovací listiny také například velvyslankyně Maroka, což je marocká princezna, nebo noví velvyslanci Pákistánu či Mexika.

Krátce po návštěvě u Trumpa Kmoníček pro Blesk.cz zmínil, že zatímco celá skupina přijela do Bílého domu společně, do Oválné pracovny pak šel každý z diplomatů sám. U sebe nesměl mít mobil ani fotoaparát.

„Donaldu Trumpovi jsem vyřizoval pozdravy našeho prezidenta a připomněl jsem mu, že je to jediná hlava státu zemí Evropské unie, která ho podpořila ještě před volbami,“ zrekapituloval Kmoníček Blesk.cz krátký rozhovor s prezidentem USA.

Pro Zemana zatím není termín 

Trump si prý podporu českého prezidenta uvědomuje, termín návštěvy v Bílém domě ale Kmoníček ani tentokrát pro Zemana nedostal. „Shodli jsme se na tom, že hledáme v tuto chvíli termín a že obě strany o tom vědí,“ dodal velvyslanec s tím, že termín bude hledat se členy americké bezpečnostní rady. Naznačil ale, že to může trvat déle, než si do teď Pražský hrad připouštěl. „ V tuto chvíli je pro Bílý dům prioritní především situace v Severní Koreji,“ uvedl.

V přípravě návštěvy ale prý český velvyslanec nepolevuje. „Vyjednáváme agendu, čas, formát, všechno. Ve Washingtonu se rozhodnutí dělají často velmi narychlo a na poslední chvíli a tato administrativa je tím zatím typická. Prostě musíme být připraveni na všechno, a to budeme,“ řekl Kmoníček nedávno v rozhovoru pro  server Info.cz.

Na sklenku v Oválné pracovně podle Kmoníčka nedošlo. Schůzka trvala jen velmi krátký čas. „Při odchodu, mi pan prezident řekl, že mám krásnou ženu,“ uzavřel český velvyslanec svůj velký den v Bílém domě.

Kmoníček: Američané nás vidí na východě Evropy

Za svůj největší dlouhodobý úkol označil český diplomat v nedávném rozhovoru pro server Info.cz „sloučení mentální a skutečné geografické mapy“. Na skutečné mapě je podle Kmoníčka Česká republika na západ od Vídně. „V mentální mapě nás dodnes mnozí vidí někde na východě Evropy. To je náš historický problém, a na jeho nápravě pracujeme po celé generace,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sensadrak ( 26. dubna 2017 02:45 )

Tak už je to jisté, Zeman navštíví Bílý dům v některém měsíci, během příštích let.

byvalyvoIiccssd4 ( 25. dubna 2017 20:42 )

Ty jsi byl v té době na Hradě, debile?

sensadrak ( 25. dubna 2017 16:13 )

Shapiro skončil s Obamou. Nový prezident = nový vaslanec. Snad si nemyslíš, že by Trump poslouchal stížnosti takového dobytka, jako je Zeman. Vždyt ho ani nezve, ani Obama ho nepozval, přestože Zeman škemral.

sensadrak ( 25. dubna 2017 13:30 )

Zvolenému Trumpovi napsal Zeman vlezlý dopis, kde si hloupě stěžoval na Shapira (amerického diplomata, asi si ten blb myslel, že ho Trump potrestá) a vnucoval Ivaně trump svou zanedbanou Ivankou, že se na ni těší apod. bláboly. Zeman se asi do Bílého domu nepodívá.

safez ( 25. dubna 2017 13:16 )

Neboj, zvítězí pan Drahoš a poklidí.Fandím mu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa