Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Exministr Němeček stále mluví do politiky. S Ludvíkem „zamázl“ eutanazii

Autor: mah, ČTK - 
22. dubna 2017
18:45

Více než tři hodiny trvala sobotní schůzka prezidenta Miloše Zemana. Do Lán za ním dorazil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a jeho předchůdce Svatopluk Němeček (oba ČSSD). Prezident se zajímal o stav českého zdravotnictví i jak ho financovat. S oběma se také shodl na tom, že by v Česku neměla být možnost eutanazie. O schůzce informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Němečka schůzka trvala přes tři hodiny. Prezident se zajímal třeba o návrh zákona o důstojné smrti, který připravilo několik poslanců. Sněmovna má projednávání normy v programu své nynější schůze. Vláda předlohu loni odmítla. „Shodli jsme se s prezidentem na negativním postoji k možnosti eutanazie. Existuje paliativní péče, dokážeme pacienty zbavit bolesti. Zavedení možného zabití je mimo pravidla,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

Zeman dlouhodobě prosazuje rozšiřování hospicové péče pro nevyléčitelně nemocné a umírající. Ludvík zmínil pozměňovací návrh k úpravě pravidel, který by se nyní mohl promítnout v dolní komoře do některého z projednávaných zákonů. S hospicovou péčí by měla počítat i úhradová vyhláška na příští rok. Možnost poskytování hospicové pomoci v domácím prostředí testuje i pilotní projekt, který financuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Původně se do něj zapojilo osm hospiců. Letos by se měl rozšířit.

„Diskutovali jsme průřezově o celém zdravotnictví, o stavu legislativy a úhradách i o eutanazii. Bylo to konsensuální setkání,“ řekl Ludvík.

Prezident dostal dnes také informace o opatřeních k řešení nedostatku zdravotních sester. Ve Sněmovně je návrh změn ve vzdělávání. Podle něj by sestry už nemusely mít vysokou školu, stačilo by znovu středoškolské vzdělání. Zemana zajímalo i to, jak by se dalo zabránit zneužívání nemocenské. Podle Němečka by řešením mohlo být spojení zdravotního a nemocenského pojištění. To má nyní na starosti resort práce a jeho správa sociálního zabezpečení. Po případném sloučení pojištění by pacienty na nemocenské i jejich lékaře měly pod dohledem jen zdravotní pojišťovny, dodal Němeček.

Svatopluk Němeček ve vládě skončil, poté, co se na podzim premiér Bohuslav Sobotka rozhodl vyměnit několik ministrů, kteří byli ve vládě za ČSSD:
Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sharp ( 22. dubna 2017 23:42 )

Zneužívání nemocenské ? Kde na to Zeman chodí ? Zajímalo by mne, jestli to má ze své hlavy, nebo od svých povedených "rádců". 1)Pracující člověk má obavy jít k doktorovi a zůstat na nemocenské, aby se neznelíbil zaměstnavateli. 2) První 3 dny jsou neplacené, takže nemocný má žít tzv. ze vzduchu. 3)Samotná nemocenská je tak nízká, že pro většinu pracujících je to citelná finanční ztráta. Takže kolik lidí si dovolí "zneužívat" nemocenskou ? Nebo by Zeman raději nemocenskou zrušil a nechal lidi chcípat v práci ? Možná nemocenskou zneužívají poslanci, protože oni při "nemocenské" žádnou ztrátu nemají.

al.bunda ( 22. dubna 2017 20:10 )

Myslím že umřít důstojně a v kruhu svých nejbližších by měl mít každý nevyléčitelně nemocný člověk ve svých rukách o tom žádná.Ovšem co se nemocenských dávek týče tak by si mocní měli uvědomit že omarodit n 14dní je pro normálního pracujícího člověka katastrofa co se financí týče,třeba kdo platí hypotéku atd.Nemám nic takového ale nicméně odsuzuji 3 dny nemocenské za nulu pak v podstatě pendrek no to je masakr.AŤ si to páni poslanci někdy skusí vyžít z toho mála co jim milostivě dají ačkoli odvody na sociální a zdravotní jdou do statisíců

hejhej ( 22. dubna 2017 19:40 )

Němeček má rozumné názory na mnoho věcí ve zdravotnictví, je to lékař a ředitel FN. Ludvík je sice taky ředitel, ale veřejně prosazoval jen pacienty "VIP" a lékař není, musí mu někdo radit ( mnohdy blbě). Sobotka místo Němečka měl vyměnit ( vyhodit) zrádce Hermana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa