Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rozhodnuto: Chovanec „zařízne“ Dostálovou, když to neudělají zastupitelé

Autor: bru/ČTK - 
20. dubna 2017
14:30

Ministr vnitra Milan Chovanec zbaví mandátu krajské zastupitelky ministerskou náměstkyni Kláru Dostálovou (ANO), pokud ji královéhradecké zastupitelstvo samo neodvolá. Chovanec to dnes řekl novinářům v Hradci Králové. 

Krajští zastupitelé o věci hlasovali již na konci března a náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Dostálovou zastupitelského mandátu zbavit odmítli. Ministr vnitra proto kraj požádal o svolání dalšího jednání, zastupitelé budou o věci hlasovat v pondělí 24. dubna.

Nám nic jiného nezbývá. S panem hejtmanem jsme o tom hovořili, pan hejtman je připraven zařadit tu věc na jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje a pokud nedojde ke zrušení mandátu, budeme postupovat podle zákona a zrušíme to z moci úřední role ministerstva vnitra a pak nechť rozhodne soud," řekl Chovanec, který chce celou věc vyřešit co nejrychleji.

VIDEO: Klára Dostálová se před volbami účastnila debaty Blesku. Podívejte se:
Video  Klára Dostálová z ANO: Neudělal z ní Babiš ministryni kvůli platům? 
Video se připravuje ...

Stejný problém má i Dana Drábová

Podle Chovance je ve stejné situaci jako Dostálová i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová, která je středočeskou zastupitelkou. Poprvé středočeští zastupitelé věc řešili počátkem března, kdy bod o odvolání Drábové odmítli zařadit na program. Znovu by měli hlasovat 25. dubna.

Chovanec tvrdí, že obě zastupitelky musejí ve svém každém hlasování počítat s tím, že jejich mandát je neplatný. „My jsme deklarovali ten problém už na začátku, stanovisko ministerstva vnitra existovalo už před volbami a to se nemění. Dnes nemohou říkat, že žijí v dobré víře, když užívají mandátu krajského zastupitele, je na nich, jak se rozhodnou. Nechme to případně na nezávislý soud, ale je to běh na dlouhou trať a ony se budou muset zúčastnit pěti, šesti zastupitelstev," řekl Chovanec.

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili. Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal. Naopak Jana Vildumetzová raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou. Hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) již dříve oznámil, že hradecký kraj vyvine zákonodárnou iniciativu, aby bylo v otázce neslučitelnosti funkcí jasno.

joudajoudovy ( 21. dubna 2017 07:52 )

pdvodny student prav chce nekoho zariznout proc se sobotka nezajima o jeho nabyty titul? to neni v rozporu se zakonem?

noacojezase ( 20. dubna 2017 20:09 )

No jo, ale kdo zařízne Chovance?

ivoadler ( 20. dubna 2017 13:04 )

To je divný! Jak může ministr vnitra odvolat náměstkyni ministryně pro životní prostředí? Může Chovanec všechno?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa