Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senátoři odmítli osekaný registr smluv. Výjimku by měl mít jen pivovar Budvar

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
19. dubna 2017
19:32

Senátoři schválili zrušení plošných výjimek ze zveřejňování smluv v registru. Postavili se proti tomu, aby se výjimky vztahovaly na státní, krajské či obecní firmy. Výjimku by měl mít pouze národní podnik Budějovický Budvar, úlevy by měla mít také zdravotnická zařízení. Změny nyní musí posoudit poslanci ve Sněmovně.

Poslanci v únoru ze zákona vyjmuli státní firmy, což znamenalo, že by veřejnost neuviděla na zhruba 150 miliard korun. Po jejich rozhodnutí se strhla velká vlna kritiky a billboardy s jejich obličeji a posměšnými poznámkami se objevily ve volebních obvodech. Kvůli tomu zuří ODS, která označuje jednání neziskových organizací, jež billboardy vyvěsily, za vydírání.

Na ostrém postoji, směřujícím především proti Rekonstrukci státu, se shodl jak předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, tak jeho kolega Tomáš Jirsa. „Je to vydírání. Senátorům a senátorkám je vyhrožováno, že když nerozhodnou podle nevládních organizací, budou jejich billboardy viset v jejich volebních obvodech. Zároveň není jasné, jak bude účtováno při kontrolování výdajů politických stran,“ rýpl si Jirsa s posměškem směrem k limitu politických stran na předvolební kampaň, kam se počítají i náklady na propagaci formou billboardů.

Právě ODS chtěla ale poslat registr s výjimkami pro státní a městské firmy k prezidentovu podpisu bez projednání. Tuto možnost zablokoval za Starosty a nezávislé Jan Horník.

Billboardy mají upozornit na údajně nesmyslné výjimky za zveřejňování smluv státu. Billboardy mají upozornit na údajně nesmyslné výjimky za zveřejňování smluv státu. | Rekonstrukce státu

Nesouhlasíme s postojem, že pokud billboardy využívají politické strany, je to demokratické a správné, a pokud je připraví občané, je to nedemokratické a špatné. Samotné strany utrácí za kampaně stamilióny, zároveň se jim ale nelíbí, když občané vyvěsí plakáty za stovky tisíc korun,“ reagoval na kritiku Václav Zeman z Rekonstrukce státu.

„Limity pro třetí strany vstupující do kampaně budou platit i pro naše členské organizace. Ty jsou připraveny se, jak jen to bude možné, registrovat u Úřadu pro dohled nad financováním politických stran  a přidělený limit pro každou organizaci dodržovat,“ dodal směrem k finančním limitům.

Stíháte nás za náš názor, tvrdí senátoři

Kromě ODS se ale do neziskové organizace trefovali i senátoři z dalších stran. „Tady je někdo postihován za svůj názor. Je to nešťastné, že takto důležitý zákon byl přijat mimo řádná připomínková řízení. A máte na svých stolech další desítky pozměňovacích návrhů. Je to paskvil,“ kritizoval i předseda senátorů ČSSD Petr Vícha s tím, že by bylo lepší zákon zcela zrušit.

„Nevěřím, že jsou to nějací andělé, kteří tento stát zrekonstruují. Nechť si ti tři mladíci založí politickou stranu a jdou do voleb. Pak už je to jasné,“ poznamenal na plénu také předseda SPO, senátor Jan Veleba.

Senátoři zároveň zvažují kvůli registru smluv podat ústavní stížnost.

Na billboardu Rekonstrukce státu se kvůli osekání registru smluv objevil i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Na billboardu Rekonstrukce státu se kvůli osekání registru smluv objevil i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). | Rekonstrukce státu

Podívejte se na názory senátorů ČSSD, ODS a ANO před jednáním o registru smluv. Změní ho do původní podoby s jedinou výjimkou, kterou by měl být státní Budvar?

santikxauz ( 19. dubna 2017 22:31 )

Hlavně se podívejte na neziskovky,je čistírna peněz,buď jim nic nedávejte,nebo je zakažte.

KASAM ( 19. dubna 2017 20:06 )

Jestliže jsem to dobře pochopil v některých firmách ( státní a " neziskové ) budou moci být úplatky.Na příklad - věříte, že Česká televize hospodaří se státními prostředky bez korupce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa