Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministři kývli Babišovi na zdanění dluhopisů. Hrozí, že ho Sněmovna neprojedná

Autor: bru/ČTK - 
19. dubna 2017
12:33

Vláda schválila návrh na zdanění výnosů z korunových dluhopisů, který předložil jako poslanecký návrh zákona vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Nikdo z ministrů nebyl proti, informoval na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale už před jednáním vlády vyjádřil pochybnosti o tom, zda Sněmovna stihne do konce volebního období normu projednat.

Návrh zákona předpokládá, že by dani podléhaly od příštího roku úroky z obligací, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení. Zdanění by se tak netýkalo korunových dluhopisů, které vydal stát.

Video: Takhle Babiš vysvětloval kauzu korunových dluhopisů v rozhovoru pro Blesk

Sobotka dnes také Babiše požádal, aby na příští jednání vlády předložil informaci o tom, jak finanční správa prověřuje firemní emise korunových dluhopisů vydaných v roce 2012. Tyto obligace, které nepodléhají zdanění, vydal tehdy i holding Agrofert, který do letošního února patřil Babišovi. Korunové dluhopisy Agrofertu nakoupil pouze Babiš.

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Současný předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejným způsobem emitovat obligace i firmy. Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy skončila změnou zákona s rokem 2013.

Sobotka: Už to mělo být

Babiš čelí kvůli korunovým dluhopisům podezření z daňové optimalizace. Nakoupil desetileté obligace Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun. Z šestiprocentního úroku z dluhopisů se nehradí patnáctiprocentní daň.

VIDEO: Na Babišovy výpady nereaguji, říká Sobotka v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére

Sobotka už před jednáním vlády řekl, že Babiš měl návrh na zdanění výnosů z dluhopisů předložit dřív. Nyní podle premiéra kvůli velkému množství neprojednaných návrhů zákonů ve Sněmovně hrozí to, že se nepodaří normu před volbami schválit.

Nezadat ( 21. dubna 2017 18:05 )

Jsi blb jako tvůj guru s Orlíku.

panda82 ( 20. dubna 2017 15:24 )

Šikana ve sněmovně, nic jiného tam na práci nemáte? Máte strachu plné galaty, že to projedete, blbečkové, jak staří tak hloupí, trochu distinguovaného chování, to vám chybí, hlavně Kalouskovi, pasák hus má lepší vychování

Nezadat ( 20. dubna 2017 09:11 )

Tu si troufáš na člověka který prošel jako politický vězeň komunistickýma lágramy a pak už jsem neměl sílu v 1989 pověsit komunisty na kandelábr a ty pííčo umíš jen štěkat a byl jsi zalezlý jak sysel místo abys věšel ty hrdino za monitorem.Napiš kojote emailovou adresu a já ti pošlu kopie o mé rehabilitaci a zkuurveném zdraví než opět začneš někoho urážet.

Nezadat ( 19. dubna 2017 21:05 )

Debile,Babiš mě přidal 1800Kč na důchodě a to žádnej ksindl z vlády před ním nikdy neudělali.Vždy jen pár pětek a zbytek rozkradli.

dezinformatik ( 19. dubna 2017 19:35 )

Vykopejte retardovaného debila zdenkka zpátky do blázince, tam se s ním nebudou sr.át.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa