Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Táta ubodaného Petra (†16) ze Žďáru chce do Sněmovny. A volá po trestu smrti

Autor: Václav Lang - 
20. dubna 2017
07:55

Letošní 21. říjen bude mít pro Kamila Vejvodu (45, KSČM) zvláštní příchuť. Poštěstí-li se mu, pošlou ho voliči ten den do dolní komory parlamentu jako nového poslance. Zároveň to však bude přesně týden od tříletého výročí tragické události, při které jeho 16letý syn zemřel rukou vyšinuté ženy. I kvůli tomu by Vejvoda rád, aby se v Česku uzákonil trest smrti.

Čtrnáctého října ráno vezl Kamil Vejvoda svého syna Petra do školy. V 7:30 ho vyložil a o pár minut později zvedl telefon a dozvěděl se informaci, která mu navždy změnila život: Syna po příchodu do školy pobodala šestadvacetiletá Barbora Orlová, paranoidní schizofrenička, již soud posléze poslal do detenčního ústavu. Hoch zemřel, když bránil spolužačku, které Orlová držela nůž pod krkem.

Metál pro Petra Vejvodu:
Video  Metál pro Petra Vejvodu, který bránil spolužačku. V dojemné chvilce přítomní tleskali vestoje  - Jan Brunclík
Video se připravuje ...

„Ještě jsem ho držel za ruku, šel jsem s ním... Dali mu kapačku,“ popsal ještě týž den smutné okolnosti zdrcený Kamil Vejvoda. O rok později v slzách přebíral z rukou prezidenta Zemana medaili Za hrdinství in memoriam za svého syna, zatímco zaplněný Vladislavský sál Pražského hradu mu vestoje tleskal.

Teď chce podle zjištění Blesku vstoupit do vysoké politiky a zaměřit se právě na to, aby se podobné činy již nestávaly. Volá také po zavedení trestu smrti: „Za sebe bych trest smrti určitě obnovil. Samozřejmě by to nesmělo být okamžitě poté, co člověk spáchá nějaký trestný čin, abychom ho hned dali na elektrické křeslo, to je nesmysl. Ale s odstupem nějaké lhůty, třeba pěti let, aby se nestal nějaký omyl. Trest smrti bych za takovéto hrozné činy, jako když někdo sáhne na život dítěte nebo spáchá víc vražd, určitě obnovil,“ řekl ve středu pro Blesk.cz.

Politikem je dlouho

Když před třemi lety k tragické události došlo, málokdo o Kamilu Vejvodovi věděl, že je politikem, konkrétně předsedou okresního výboru KSČM ve Žďáru nad Sázavou. Upozornil na to až dnes již zesnulý komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, když po mohutném uznání Vejvody při předávání státních ocenění rozhořčeně kritizoval, že veřejnost nechala bez povšimnutí stranickou příslušnost hrdinova otce.

Sám Vejvoda pak pro Blesk.cz řekl: „Trošku to třeba má na výchovu vliv, že jste levicově zaměřený. Pohybujete se mezi obyčejnými lidmi, Péťa byl se mnou na každé akci, byli jsme spolu 24 hodin denně, takže to na výchově nějaký podíl mělo. Kdybych byl členem ODS, tak věřte tomu, že by se tohle nikdy nestalo, protože ten kluk by byl úplně jinak vychovávaný.“ Tehdy za to schytal kritiku, nyní se za svá slova kaje.

Radka Vejvodová: Matka studenta Petra Vejvody, který zemřel při útoku ve škole ve Žďáru:
Video  Radka Vejvodová: Matka studenta Petra Vejvody, který zemřel při útoku ve škole ve Žďáru  - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

V roce 2016 se rozhodl kandidovat v krajských volbách a 887 přednostních hlasů jej vyneslo do zastupitelstva Kraje Vysočina. Do Sněmovny nyní kandiduje z pátého místa vysočinské kandidátky. „Pokud bych se stal poslancem, tak bych určitě skončil na krajském zastupitelstvu. Slučování funkcí mi vadí, je to nesmysl,“ předeslal ve středu.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
pupi ( 22. dubna 2017 12:59 )

Všeci pozůstalí po takových tr. činech , vzhůru do Sněmovny !!!

Thomas168 ( 21. dubna 2017 05:53 )

A zavrit maara666 ten urcite jeste nic nedokazel,,jen tlachat

Thomas168 ( 21. dubna 2017 05:50 )

ty ses vypatlanej zase chuj a tebe by zase meli poslat na prevychovu do bohnic

tendertouch ( 20. dubna 2017 13:20 )

Dříve si tak nedovolili na děti, staré lidi, zvířata a bezmocné. Dnes se neštítí ničeho. A je to recidivista, tak proč ho živit. A ta lhůta 5 let je rozumná.

tendertouch ( 20. dubna 2017 13:12 )

A ta paní s kudlou čekala, až se dovolá a přijede policie. Je vidět, že jste ještě nezažil přepadení. Nesmíte se tak dívat na české filmy a více se dívejte na americké, ty jsou ze života.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa