Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ředitel Volkswagenu si stěžoval na Jourovou: U Junckera ale neuspěl

Autor: ČTK, pet - 
18. dubna 2017
10:33

Generální ředitel německé skupiny Volkswagen (VW) Matthias Müller si písemně stěžoval na českou eurokomisařku Věru Jourovou u předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Napsal to web Politico.eu, podle kterého ale neuspěl. Müller se na šéfa unijní exekutivy obrátil kvůli snahám komisařky pro spravedlnost a ochranu spotřebitele, která automobilku po jejím emisním skandálu tlačí k odškodnění evropských zákazníků.

Jourová nemůže, na rozdíl od amerických úřadů, Volkswagen ke kompenzacím přímo donutit. Snaží se však najít společnou řeč s úřady na ochranu spotřebitelů v jednotlivých členských zemích EU.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. V EU nyní musí svolat k opravě kolem 8,5 milionu aut.

V USA většina majitelů takových aut obdrží odškodné 5 100 až 10 000 dolarů (zhruba 130 000 až 255 000 Kč). Šéf koncernu Müller už loni uvedl, že odškodnění evropských zákazníků podle tohoto vzoru by bylo vzhledem k rozdílným právním podmínkám nepřiměřené a navíc příliš nákladné.

VIDEO: Jourová se ostře vyhradila proti emisím společnosti Volkswagen v rozhovoru pro Blesk

Video  Za falešné emise Volkswagenu odškodnění pro Evropany? „Nemáme na ně páky,“ zuří Jourová.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Podle našeho názoru není v kompetenci komise prosazovat evropská spotřebitelská práva,“ napsal Müller 27. března Junckerovi, uvádí Politico, které se dostalo k textu dopisu i k odpovědi šéfa komise. Komise vždy jedná v rámci své odpovědnosti,“ reagoval Juncker, který před odpovědí podle serveru celou věc s Jourovou konzultoval.

Juncker odmítl i Müllerovo tvrzení, že komise kompenzace opakovaně vyžaduje přes to, že šéf VW se prý s Jourovou shodl na nemožnosti takového postupu. Juncker upozornil, že komisařka navrhuje dobrovolné odškodnění, které by bylo ze strany firmy gestem. „Takový krok by ukázal, že vaše společnost není lhostejná k nepříjemnostem, které zákazníkům od října 2015 způsobila,“ napsal Juncker, který podle Politica také Müllera ve své odpovědi vyzval, ať pokračuje v dialogu právě s Jourovou.

panda82 ( 18. dubna 2017 12:54 )

A co by ta Nána mohla vymyslet, jen škodí, výsledek není žádný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa