Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bártu před pěti lety odsoudili. Co dělá superguru Věcí veřejných dnes?

Autor: Václav Lang - 
13. dubna 2017
05:55

V životopisu Víta Bárty má číslo 13 významnou roli. V roce 2013 se stal předsedou Věcí veřejných, za které předtím tři roky poslancoval. 13. července 2010 se stal ministrem dopravy a v pátek 13. dubna 2012 jej soud nepravomocně uznal vinným z podplácení. Od této bezprecedentní události uplynulo letos na Zelený čtvrtek pět let. Co je s Bártou teď?

Tehdejší majitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta se vyloupl na politické scéně v roce 2010. S marginálními, ale už léta rozběhlými regionálními Věcmi veřejnými vsadil na obrodnou notu. S heslem „Vyženeme z politiky dinosaury“ se v květnu dostal do Sněmovny. A spolu s ODS a TOP 09 dal dohromady vládu pod vedením Petra Nečase.

Brzy se začaly objevovat informace o údajně netransparentním financování strany a možném prorůstání byznysu do politiky. V září 2010 deník MF Dnes informoval, že Bártova ABL sledovala některé komunální politiky ODS z Prahy 11. Už tehdy byl Vít Bárta označován opatrně za neformálního lídra strany, tím oficiálním byl Radek John, označován naopak za Bártovu loutku.

Video  Bártova jízda politikou: Blondýny, obálky plné peněz a spojenec Klaus  - David Vaníček, Hudební banka.cz, archiv Blesku, Youtube
Video se připravuje ...

O pár měsíců později se místopředseda a exšéf VV Jaroslav Škárka rozpovídal pro Respekt o tom, že někteří členové strany včetně něj dostávají pravidelně od Bárty v obálkách peníze za loajalitu k jeho osobě. Týden pak zveřejnil nahrávky, na které tehdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí hovoří o údajném puči ve straně, jejž údajně plánovala společně s ODS.

Také Kočí později uvedla, že jí Bárta dával peníze za loajalitu. Bárta hovořil o půjčkách. Události nicméně nabraly rychlý spád, na jehož konci bylo odstoupení Radka Johna a Víta Bárty z ministerských postů, rozštěp strany a odchod VV do opozice.

Takzvaná obálková kauza se začala před soudem rozplétat v březnu 2012. Přestože Bártovi hrozilo až šest let za mřížemi, odcházel od soudu 13. dubna s 18měsíční podmínkou se zkušební dobou 2,5 roku. Za pár měsíců navíc Městský soud v Praze rozsudek zrušil a zkraje roku 2013 byl Bárta zproštěn obžaloby. V současnosti se domáhá 20milionového odškodné za trestní stíhání.

Stažení z veřejného života a chapadla u Okamury

Bárta se po skončení kauzy stáhl z veřejného života. Do médií se nevyjadřuje, výjimku k tomuto textu neudělal ani ve středu pro Blesk.cz. Na sociálních sítích pouze před týdnem upozornil na výročí korunovace Karla IV. římským císařem, které se podle něj dostatečně neslaví. V únoru napsal, že pokud získá od státu zmíněné odškodné, „peníze věnuji jen na další boj s politickými mafiemi, které ničí slušné lidi“.

Video  Vít Bárta kvůli korupci před soudem  - Veronika Pukačová
Video se připravuje ...

Těžko odhadovat, co termínem „politické mafie“ myslel. Mnozí politici dodnes tento výraz přitom spojují právě s jeho jménem. Dřív byl považován za neformálního lídra Věcí veřejných. Dnes se o něm mluví jako o tom, kdo tahá či tahal za nitky v někdejším Okamurově hnutí Úsvit, za které ostatně v roce 2013 neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Konvička mluvil o 60 milionech přes Bártu

Oficiálně v hnutí nikdy nezastával žádnou funkci a jeho stávající reprezentanti popírají, že by v hnutí hrál nějakou roli. Jenže řada bývalých členů zdůvodnila svůj odchod z Úsvitu právě rostoucím vlivem Bárty. I duchovní otec různých neúspěšných antiislámských skupin Martin Konvička loni při výslechu popsal policii, že mu Bárta sliboval 60 milionů ze státní kasy, které mají připlout ze volebního spojení dnes už zaniklého Bloku proti islámu a Úsvitu.

Jestli se Bárta vrátil k podnikání, není jisté. Horečně se ale snaží vyvrátit, že by stál za novou stranou Realisté Petra Robejška, kde figuruje exnáměstek Radka Johna Michal Moroz. Odmítá však, že by měl Bárta k nové straně blízko. Stejně tak odmítá bližší vazby Bárta: „Robejška nepodporuji, ale souhlasím s ním,“ prohlásil na sociálních sítích.

Na rozdíl od svých podnikatelských a politických činností Bárta neskrývá své rodinné štěstí. S manželkou Kateřinou Klasnovou, někdejší šéfkou poslanců Věcí veřejných a místopředsedkyní Sněmovny, si užívají rodinnou pohodu. Právě na loňský Zelený čtvrtek se jim narodila prvorozená dcera Amálka.

sores ( 30. prosince 2017 12:47 )

Zářný příklad jaká špína a korupce je mezi politiky a pak se jim má věřit. Bárta platil ženským za loajalitu t.j. mlčení a dodnes nebyl odsouzen,prý to byla půjčka,takový bor.del je v české politice.

verka1 ( 13. dubna 2017 17:34 )

Bárta chce odškodnění, za co? Takový podvodník. škoda. že tenkrát ve vládě nebyl Babiš to by bylo duo.

deratizater ( 13. dubna 2017 14:57 )

Bárta je podle mne velmi slušný člověk akorát udělal tragickou chybu že se obklopil lidmi jako byla například politická filcka Kočí.

zada ( 13. dubna 2017 13:07 )

Osobně jsem měl Bártu rád. Ten puč od Kočí, co se záhadně rychle vytratila byl podraz prvního kalibru. Prostě se politkům nehodil do krámu a viděl jim do rukou. Ty kauzy naše justice (vždyť víme jak justice soudí )to je všechno jen "pohádka" pro běžný lid. Strach o koryta politiků a jejich prebendy je vždycky silnější a jejich svědomí dovoluje podrazy. Odstranili Bártu a změnilo se co? NIC!!! A je to ještě horší. Takže podle mne se ho báli všichni. Byl bohatý a hodně toho věděl. Pro sebe úplatky nepotřeboval jako ostatní politici a v tom byl ten malér. Byl neovlivnitelný. Možná udělal nějaké chyby, ale jeho odchodem se spíše vše zhoršilo, takže to nebylo jeho vinou, naopak těch kteří ho v rámci své chamtivosti podrazili a ti kteří jim v tom pomohli!! Pane Bárta , buďte rád, že jste z toho hnoje v Augiášově chlévě nezůstal.Ale otevřel jste nám svou kauzou oči kam až dokážou jít..... Kradou a prodávají naši vlast stále, kolaborují s vyšší mocí a na občany kašlou . Ale vše dočasu..... Zdravím Vás a přeji Vám hodně zdraví .

milan1959 ( 13. dubna 2017 13:00 )

š.u.l.i.n

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa