Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka promluvil o kauze zabitého Zdeňka. Londýn konečně dá Česku odpovědi

Autor: jer, ČTK - 
12. dubna 2017
19:45

Ještě tento týden Česká republika očekává odpověď Londýna v kauze zabitého českého občana Zdeňka M. Minulý týden odešla z Prahy v souvislosti s osvobozujícím rozsudkem diplomatická nóta. Poslancům posun ve středu oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rámci diskuse o české pozici k odchodu Velké Británie z Evropské unie. Soudní vývoj v případu premiér označil za naprosto nepochopitelný.

„Ministerstvo zahraničních věcí Spojeného království přislíbilo na naši nótu odpovědět v průběhu tohoto týdne,“ uvedl Sobotka. Česko požádalo o zaslání všech relevantních dokumentů včetně samotného rozsudku. „Očekáváme ujištění, že národnost Zdeňka M. neměla žádný vliv na konečný verdikt britského soudu. A očekáváme informace o tom, jaké případné mimořádné opravné prostředky lze ještě využít,“ řekl.

Český zastupitelský úřad se také podle něho obrátil na vrchního státního zástupce. Přislíbil osobní schůzku k vysvětlení pozadí soudního líčení a k možnostem dalšího postupu, sdělil premiér. Schůzky by se měli zúčastnit i čeští právní experti. „Případu věnujeme i nadále maximální pozornost a budeme se zasazovat o to, aby vypjatá situace kolem brexitu neměla negativní dopady na české občany, kteří žijí ve Velké Británii,“ dodal Sobotka.

Osvobozující verdikt, o kterém rozhodla porota, padl v předminulé pondělí v britské metropoli. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně. Čin se stal loni v září.

Útok řetězem a několik ran do hlavy

Devětadvacetiletý Raymond Sculley na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil podle záběrů bezpečnostní kamery řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“ Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Pokud je v Anglii obžalovaný v podobné kauze zproštěn viny, zákon umožňuje obnovu řízení v případě, že se objeví nové a přesvědčivé důkazy, případně tehdy, když se ukáže, že svědci či porotci se stali terčem zastrašování.

Reakce rodiny zavražděného Zdeňka na výsledek soudu:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa