Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Eura na dovolenou měňte později, radí ekonom. Koruna posiluje jen mírně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. dubna 2017
14:00

Je to přesně týden, co v Česku skončily intervence. Česká národní banka přestala korunu uměle oslabovat a čekalo se, jak se krok projeví. Na předpokládané výkyvy kurzu zatím nedošlo. Koruna posílila jen velmi mírně, momentálně na úroveň 26,7 Kč za euro. Jaký by měl být další vývoj? Výkyvy kurzu mohou přijít a měnit eura se může vyplatit až později těsně před dovolenou, řekl Blesk.cz ekonom Lukáš Kovanda.

Obavy ani divočejší scénáře se zatím nenaplnily. „Kurz koruny se vyvíjí překvapivě stabilně. Nedošlo na velké výkyvy, před kterými mnozí varovali. Koruna se udržuje na něco silnější úrovni, než byla úroveň intervenční, nicméně to posílení koruny není rozhodně významné,“ hodnotí pro Blesk.cz současné dění kolem koruny Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Aktuální kurz koruny je okolo 26,7 Kč/EUR.

Spekulanti vyčkávají

Jde přitom o ticho před „kurzovou“ bouří? „Zatím je to velmi klidné a řekl bych velmi vstřícné, koruna posílila jen o trošku. Mám takový pocit, že to trochu stojí na tom, že ti, kteří vsadili na to posílení koruny víc, nemohou teď pozice uzavírat, protože na trhu není dostatečná likvidita,“ říká Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB a dlouholetý člen její rady, který je dnes v Bruselu europoslancem za TOP 09.

Niedermayer přitom přivítal slova guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka ohledně toho, že centrální banka bude s kurzem opatrná, co se výkyvů týče.

„Začátek je nad očekávání dobrý a uvidíme, co bude dál, protože miliard vsazených na posílení kurzu bude na trhu hodně a doufejme, že likvidace těchto pozic nepovede k velkým výkyvům. Já bych spíš preferoval proti možnosti trochu potrestat krátkodobé spekulanty na trhu vysokými výkyvy, aby kurz koruny měl malou volatilitu (míra kolísání - pozn red.), protože to je to, co reálná ekonomika potřebuje,“ uvedl pro Blesk.cz Niedermayer.

VIDEO: Pacient je v dobré kondici, říkal guvernér Rusnok po ukončení intervencí.

Možnost výkyvů je však stále ve hře, varuje Kovanda. „S tím, jak bude koruna pravděpodobně dále posilovat, tak v určitém momentu – a může to být při kurzu 26,40 Kč/EUR, může to být při kurzu 26 Kč/EUR – by spekulanti s nakoupenými korunami mohli realizovat své výnosy právě z posílení české měny, vrhnou na trh tyto koruny, budou je chtít směnit zpátky za eura a v takovém případě, protože najednou bude na trhu korun příliš mnoho, kurz české měny oslabí a může oslabit dokonce nad úroveň 27 Kč/EUR,“ míní Kovanda.

Ekonom: S výměnou peněz na dovolenou je lepší počkat

Takové oslabení koruny by však mělo být pouze krátkodobé, říká Kovanda. „Lidé by rozhodně v takové situaci neměli panikařit a zbavovat se korun v očekávání možného dalšího oslabování, protože tím by si uškodili,“ pokračuje.

Jenže vyvstává zároveň i otázka, kdy měnit peníze na dovolenou – koruny například za eura. „Nejlepší rada, která může zaznít v tuto chvíli, je, aby vyčkávali až těsně před okamžik své dovolené a pak teprve si provedli výměnu svých korun za eura nebo i jinou měnu. Protože koruna bude posilovat a pokud někdo plánuje jet např. v červenci, do té doby může koruna posílit poměrně výrazně,“ říká Kovanda. 

Rizikem je právě přechodné oslabení. „Může znamenat, že lidé mohou mít zrovna smůlu a koruna oslabí těsně před tím, než na dovolenou opravdu pojedou. Ale toto riziko máte vždy a většinou lidé na dovolenou nesměňují takové velké sumy peněz, aby se to nějakým způsobem výrazněji promítlo na jejich rodinných rozpočtech, i kdyby měli tuto smůlu,“ doplňuje.

Zlevnit by měla elektronika z dovozu

Vedle dovolených se posilování koruny může projevit i v dalším dopadu na spotřebitele „Na firmy na trhu to má zatím velmi malý vliv. Pokud se potvrdí to, že koruna bude postupně posilovat, tak se to začne projevovat u zboží a to samozřejmě rychleji u zboží, které je přímo z dovozu na trzích, které jsou vysoce konkurenční,“ říká europoslanec Niedermayer.

„Typický je příklad elektroniky, která se dováží, poměrně rychle se obrací, protože tam jsou velmi rychlé inovace a zároveň ta konkurence e-shopů je velmi agresivní. Na ostatních trzích to bude mnohem, mnohem pomalejší,“ míní.

Pokud nastane situace, že na konci roku se koruna dostane výrazněji k hranici 26 Kč/EUR, dopad to bude mít i na domácí zboží, protože se zvýší konkurenceschopnost zboží z exportu, dodává.

VIDEO: Rusnok hájil intervence ČNB: Splnily prý účel a pomohly.

„Věcí, o kterých bychom mohli říct, že nějak výrazně zlevnily, příliš není. I proto, že posílení koruny přílišné není,“ přitakává Kovanda. Ani e-shopy nijak nezlevnily, některé dokonce zdražily.

Ke zlevnění obchodníky zatím nic netlačí, upozorňuje ekonom. A to i proto, že v Česku převládá vysoká spotřebitelská důvěra v ekonomiku, které se momentálně daří. „Spotřebitelská důvěra v ekonomiku je blízko svých historických maxim. A proto nejsou prodejci příliš nuceni zlevňovat a příliš nuceni nějakým způsobem posílení koruny v případě dovozního zboží promítat do cen zboží. Profitují z toho, protože mají pochopitelně vyšší marži,“ uvádí Kovanda.

Kromě výhledového zlevnění ekonomiky se dle něj očekává, pokud tedy nedojde ke geopolitickým otřesům, ve druhé polovině roku zlevnění pohonných hmot.

Scénáře dalšího vývoje: Zasáhne znovu ČNB?

Guvernér Rusnok přitom označil konec intervencí za zásadní krok, zároveň se zdráhal vymezit hranice, ve kterých by mohlo k případným výkyvům dojít.

Podle Kovandy by nemělo jít o extrémy. „Jestliže v současné době máme kurz 26,70 Kč/eur, tak předpokládám, že kdyby koruna posílila na 25,50 Kč/EUR, tak v takové situaci by do hry vstoupila opět ČNB, která by opět intervenovala za oslabení měny. Takřka jistě nenechá ČNB posílit měnu pod tuto úroveň. Na druhé straně kdyby došlo k oslabení, tak je tam ta hranice, řekněme, 28,50 Kč/EUR,“ míní Kovanda.

Intervence spustila ČNB v listopadu 2013 a držela kurz na 27 Kč/EUR. Podle členů bankovní rady se tento kurzový závazek osvědčil, uvedla ve čtvrtek ČTK. Vyplývá to ze záznamu jednání ze 6. dubna, kdy ke konci oslabování koruny došlo. Ze sedmi centrálních bankéřů tehdy chyběl jen Oldřich Dědek.


Podle Kovandy nebyly intervence prospěšným krokem pro českou ekonomiku jako celek. Pomohly však exportérům.

„Díky intervencím zbohatli exportéři v řádech stovek miliard, ovšem toto zbohatnutí bylo na úkor celého zbytku společnosti. Nejen, že jsme platili v podobě dražších dovolených a dražšího zboží z dovozu exprotérům zisky, ale také jsme jim pomohli tím, že naše ekonomika zaostává a to zaostávání se projevuje nižšími mzdami, než by byly, kdyby k žádné intervenci nedošlo. Takto se vlastně celá republika složila na zisky exportérům,“ míní Kovanda.

ČNB nakoupila eura za 1,5 bilionu

Niedermayer je však ke kroku ČNB vstřícnější, neočekává žádnou „revoluci“. „A myslím si, že si ani revoluci nepřejeme. Revoluce obvykle poškozuje reálnou ekonomiku a poškození reálné ekonomiky není abstraktní pojem. Má to dopad na pracovní místa, mzdy atd.,“ varuje.

„Centrální banka sehrála roli, kterou má sehrát. V okamžiku, kdy hrozilo, že inflace se dostane hluboko pod nulu, použila veškeré přijatelné nástroje, aby uvolnila měnovou politiku. Čili udělala svoji práci. Naše centrální banka dělá svoji práci dobře,“ hájí ČNB Niedermayer.

VŠE O KURZU KORUNY A KONCI INTERVENCÍ ČNB ČTĚTE ZDE

Během intervencí přitom ČNB nakoupila eura za 1,5 bilionu. Co s nimi nyní bude? Podle Kovandy je rozdělí na dvě pomyslné „hromádky“. S jednou bude nadále investovat na finančních trzích např. do dluhopisů. A především investovat bezpečně, to však znamená také bez velkých výnosů. „Z té druhé hromádky může případně intervenovat, pokud by došlo k oslabení koruny. Ponechá si ji k provádění své měnové politiky,“ dodává Kovanda.

VIDEO: Niedermayer by byl pro, aby se v roce 2030 platilo v Česku eurem. TOP 09 to uvedla ve své Vizi 2030.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stařec ( 13. dubna 2017 14:49 )

Stát narval spoustu milionů do soukromých bank,honosně nazvanou intervencí a výsledek!! euro slevnilo o pár haléřů,BENZÍN ZDRAŽIL,a občané opět zchudli!!! Politika zlodějů a vlastizrádců!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa