Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Informační šmejdi“ děsí seniory: Lživými zprávami o migrantech, burcuje poslankyně

Autor: Václav Lang - 
11. dubna 2017
06:20

Už delší dobu koluje internetem fotomontáž zobrazující vlak obsypaný snědými pasažéry, kteří údajně dorazili z Blízkého východu do Chebu. Je to však prokázaná lež, která má za cíl podpořit v lidech strach z migrace. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) na tomto případu – v současnosti jednom z nejznámějších reprezentantů dezinformační války v ČR – ilustrovala práci tzv. informačních šmejdů. Apelovala na premiéra Sobotku, aby zakročil.

„Cílem těchto masivních tlaků je vyvolat negativní nálady a neklid ve společnosti a podkopávat důvěru veřejnosti v demokratické instituce,“ varovala koncem minulého týdne Langšádlová v interpelacích na nepřítomného premiéra. Ten má na odpověď zatím čas. Poslankyně po něm chce vysvětlit, jaké kroky vláda učiní proti šíření takovýchto dezinformací.

Od ledna sice funguje tzv. centrum proti dezinformacím (CTHH), které má za úkol vyvracet informační bludy kolující ve virtuální realitě, poslankyně ale podotýká, že na lži předávané soukromými e-maily je krátké.

Prezident Miloš Zeman hovořil v pořadu Blesku S prezidentem v lánech o hoaxech:

Mnohými příjemci jsou navíc senioři, kteří v dané problematice nejsou tolik zběhlí a snadněji „naletí“. „Někteří z nich mají opravdu zamořené e-mailové schránky a u některých došlo – abych to řekla velmi jemně – k naprostému názorovému posunu. Spousta z nich je z toho vyplašená,“ shrnula pro Blesk.cz politička, s jakými zkušenostmi se na ni obrátili příbuzní seniorů.

Kurzy mediální gramotnosti

Tak jako v případě zfalšovaného vlaku s běženci (proti jeho pravosti se ohradilo i samotné město Cheb) je podle Langšádlové nejčastějším tématem e-mailových dezinformací migrace. V minulosti se prý jednalo třeba i o dezinformace kolem ruské anexe Krymu.

Falešná zpráva, která se šíří českým internetem Falešná zpráva, která se šíří českým internetem | Reprofoto Manipulatori.cz

Langšádlová pro jejich šiřitele užívá termín „informační šmejdi“, inspirovaný lidmi, kteří ze starých lidí lákají peníze prodejem předraženého nekvalitního zboží, které jim vnutí ke koupi. „To byli takoví ti šmejdi, co jim prodávali hrnce. Tohle taky seniory mimořádně zneužívá,“ vysvětlila.

Ve skutečnosti se nejedná o příliv uprchlíků do Česka, ale o fotomontáž složenou z dvou různých fotek z rozdílných koutů světa. Ve skutečnosti se nejedná o příliv uprchlíků do Česka, ale o fotomontáž složenou z dvou různých fotek z rozdílných koutů světa. | Reprofoto Manipulatori.cz

Blesk.cz se v pondělí obrátil na Úřad vlády s dotazem, zda se Sobotka bude interpelací zabývat, případně jaká opatření vláda přijme. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera se na této odpovědi právě pracuje.

Poslankyně už má představu, že by v seniorských klubech probíhaly kurzy mediální gramotnosti. „Minimálně se o této problematice musí začít mluvit,“ uzavřela.

VIDEO: Odborník o tom, že šíření nenávisti na Internetu je trestné

Video  Šíříte nenávist na Facebooku? Můžete skončit ve vězení!  - David Vaníček
Video se připravuje ...

žanyn ( 14. dubna 2017 17:10 )

Všímáte si, jak u některých článků s "choulostivějšími tematy" mizí diskuse? Třeba u onoho o Čunkovi, ale nejen tam a nejen v Blesku. Člověk pomalu začíná uvažovat, jaký to vlastně dneska máme letopočet.....

rockyshowman ( 13. dubna 2017 13:36 )

To je tá žena, co se hanlivě vyjadřovala o důchodcích a starých lidech. Ta má co vyprávět!!!! TOP důchodci nevolte, Ti vám nepomůžou. Kolík má ta žena plat, a kolik důchodci, matky s dětma a jiní, kteří to potřebují. Babiš a Okomura se snaží pomoci naší zemi. Ne jak ti co tam sedí již skoro 30 let !!! Chce to změnu, jinak budeme pro ostatní jen chudí otroci.

rockyshowman ( 13. dubna 2017 13:27 )

Běžte se pane vykoupat na Orlík.

mim33 ( 13. dubna 2017 10:43 )

Před vynálezem knihtisku žádné války nebyly a může za ně jen informovanost. Hrabivost v žádném případě.

mim33 ( 13. dubna 2017 10:39 )

Ještěže máme Kalouska a Sobotku, ty nás před každým nebezpečím ochrání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa