Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za děti i důchodce téměř tisícovku měsíčně. Stát dá na pojištění 50 korun navíc

10. dubna 2017
11:15

Takřka o padesátikorunu dá stát nově od příštího roku více za státní pojištěnce – děti, seniory, nezaměstnané. Měsíční částka pojistného se tak zvýší na 969 korun. Schválila to v pondělí na svém jednání Sobotkova vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si od toho slibuje lepší financování léčby i to, že by se mělo pokračovat v nárůstu platů zdravotníků.

Stát příští rok vydá na své pojištěnce o 3,5 miliardy korun víc než letos. Podle návrhu ministerstva zdravotnictví, který dnes projednala vláda, bude odvádět na jednoho pojištěnce měsíčně o 49 korun víc.

Stát platí za děti, důchodce, nezaměstnané

O schválení nařízení informoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Umožní to zlepšit financování léčby a pokračovat ve zvyšování platů zdravotníků,“ uvedl premiér.

Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí, mezi kterými jsou především děti, důchodci či nezaměstnaní. Vyměřovací základ pro tyto platby je nyní stanoven zákonem s tím, že vláda může tuto částku svým nařízením měnit.

Výše pojistného činí 13,5 procenta z vyměřovacího základu. Pro letošní rok dosahuje základ 6 814 korun, měsíční platba za jednoho pojištěnce je 920 korun. Pro příští rok by se tedy základ měl zvednout na 7 177 korun a měsíční pojistné na 969 korun.

Výdaje se zvýší na 69,3 miliardy

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že letos stát vydá na platbách za státní pojištěnce 65,8 miliardy korun, příští rok by to mělo být 69,3 miliardy korun.

Tyto platby tvoří necelou čtvrtinu z příjmů veřejného zdravotního pojištění, které by letos měly dosáhnout 276,59 miliardy korun. Výdaje by měly být asi o 23,5 milionu korun nižší. Peníze, které stát pošle do systému navíc, by měly podle ministerstva sloužit především k personální stabilizaci ve zdravotnictví.

Vláda už dříve slíbila, že by se platy v nemocnicích měly v příštím roce zvednout o deset procent. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že příjmy systému se zvýší i díky meziročnímu růstu výběru pojistného od pracujících. Celkově by tak příjmy systému měly vzrůst o zhruba 12,8 miliardy korun.

VIDEO: Takto mluvil o zákonech v sociální oblasti Bohuslav Sobotka v únorovém pořadu Ptám se, pane premiére.

hejhej ( 10. dubna 2017 16:38 )

Stát dá o 50 Kč na pojištěnce, mezi ně počítá i chmraď, která nikdy žádné pojištění neplatila. Navíc, kdyby byla 1 pojišťovna bylo by více peněz. Ředitelům a manažerům se vyplácí odměny v milionech a pro nemocné peníze nejsou. Socani mě neohromí ničím. Stačilo je sledovat funkční období: lži, podvody a před volbama sliby.

joudajoudovy ( 10. dubna 2017 12:53 )

sobotka se se socany opet chlubi cizim perim. pokud by penize ve statni kase nebyly, babis by je neuvolnil a oni by ostrouhali. takze podekovani babisovi....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud