Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

U Valachové to schytali od kontrolorů. Kvůli hodnocení žáků za 1,2 miliardy

Autor: pet, ČTK - 
10. dubna 2017
11:40

Ministerstvo školství zaplatilo v letech 2011 až 2016 zhruba 1,2 miliardy korun za projekty hodnotící znalosti žáků základních a středních škol. Jenže ke zlepšení kvality vzdělávání v Česku nepřispěly. V pondělí o tom informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo vedené Kateřinou Valachovou (ČSSD) s jeho závěry nesouhlasí. Podle něj podstatná část projektů, které NKÚ kontroloval, je z dob minulých vedení ministerstva a NKÚ navíc některé údaje neuvádí, i když je měl k dispozici a pro posouzení účelnosti projektů jsou důležité.

NKÚ prověřoval účelnost vynaložených peněz na testování znalostí žáků pátých a devátých tříd, pilotní projekt jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou nebo společnou část maturitní zkoušky.

Projekty měly poskytnout zpětnou vazbu o dosažené úrovni vzdělání žáků, případně kvalitě škol, nicméně ministerstvo, školy ani rodiče tyto údaje podle NKÚ nedostaly. Problém se podle něj týkal zejména základních škol. Zpětná vazba je přitom pro zlepšení výsledků žáků a zvýšení kvality vzdělávání podstatná, doplnil NKÚ.

Projekty bez zpětné vazby

„MŠMT nesouhlasí s tvrzením NKÚ, že uvedené nástroje nepřispěly ke zvýšení kvality ve vzdělávání a že ministerstvo školství, školy ani rodiče nemají k dispozici zpětnou vazbu o úrovni vzdělávání žáků, kvalitě škol ani vzdělávacího systému,“ sdělilo ministerstvo v tiskové zprávě.

Podle resortu projekty na hodnocení kvality vzdělávání jsou důležité, ke zvýšení kvality vzdělávání ale mohou přispět jen údaji pro školy, aby věděly, co mají zlepšit. „Kvalita vzdělávání není určena objemem peněz na evaluační nástroje, ale podporou samotného vzdělávání, tedy přípravy učitelů,“ doplnilo ministerstvo.

Kontroloři mu mimo jiné vytýkají, že nezavedlo celoplošné testování žáků pátých a devátých tříd, které mělo být od roku 2013 každoroční, a rozhodlo jen o ověřování výsledků na vzorku žáků jednou za čtyři roky. Ani to se ale do konce kontroly NKÚ neuskutečnilo a srovnatelné informace o úrovni žáků tak chybí. Česká školní inspekce přitom kvůli elektronickému testování žáků vytvořila systém za 116 milionů korun.

Ministerstvo ale tvrdí, že i přes absenci každoročního ověřování znalostí páťáků a deváťáků stát poskytuje pravidelnou a komplexní zpětnou vazbu o výsledcích vzdělávání. Školská inspekce totiž od roku 2014 každý rok provádí elektronické testování žáků různých ročníků v různých předmětech na základních a středních školách.

„Zjišťování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků ZŠ v plošném režimu bude provedeno ve čtyřletém cyklu v květnu 2017. Za dobu existence systému bylo realizováno několik milionů testů, což NKÚ vůbec neuvádí, přestože těmito daty disponuje a právě taková data jsou pro posouzení účelnosti bezesporu významná,“ oponuje ministerstvo kontrolorům.

Kritizovaná maturita z matematiky

V souvislosti s maturitou kontroloři poukazují například na to, že v rámci ní měla být nejpozději v roce 2014 zavedena povinná zkouška z matematiky pro vybrané obory, stane se tak ale až ve školním roce 2020/2021. Srovnatelnost a objektivnost výsledků společné části maturitní zkoušky podle NKÚ ovlivnilo i opakované přesouvání hodnocení písemných prací z českého jazyka mezi školami.

Kontroloři také připomínají, že vysoké školy nezohledňují výsledky maturit při přijímacím řízení, i když to byla jedna z věcí, kterých se mělo jejich zavedením dosáhnout. Ministerstvo v této souvislosti uvedlo, že „pověřilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání v roce 2014 realizací výběrové zkoušky z matematiky, přičemž 16 fakult ji již využívá jako součást kritérií pro přijímání studentů nebo jako podklad pro rozhodování o motivačních stipendiích.“ Výsledky maturity pak centrum pravidelně zveřejňuje na svém webu.

NKÚ v rámci kontroly peněz vynaložených na zmíněné projekty se zaměřil vedle ministerstva školství na Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání a Českou školní inspekci.

VIDEO: Podívejte se, jak senátor Růžička navrhoval zrušení povinné maturity z matematiky

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pupi ( 4. května 2017 06:59 )

To je neskutečnékolik peněz se vyhodí za hovadiny !!!

hejhej ( 11. dubna 2017 09:49 )

panda82: Jde o socanskou předvolební kampaň. Jenom trouba jim naletí.

panda82 ( 11. dubna 2017 08:39 )

Tož vždyť je od Sobotky a jeho lidé znají jen tunely, Šlechtová s Marksovou, cukrovinky ne ale 100 000 dětí jim hladoví, co dělají úředníci, že to řeší ministryně

hejhej ( 10. dubna 2017 18:08 )

Valachová je nejhorší ministryni a že už těch hloupých ministrů po revoluci 1989 bylo. Každý vymýšlí jednu hloupost za druhou, mezitím se jim " podařilo" úplně zničit učňovské školství, přijímají se na střední a VŠ studenty, kteří na studium nemají, což se projevuje v praxi. Inkluze je největší debilita, která se povedla hloupé Valachové. Stejně ji budou postupně rušit, tak jak všechno a budou se vracet před r.1989, ale budou to honosně pojmenovávat. Naprosto vyhozené peníze za " novoty".

joudajoudovy ( 10. dubna 2017 12:54 )

cemu se divit? socani nekde musi nasbirat na svuj hlavni stan, aby nesli do exekuce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa