Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zimolovi se rozpadla koalice. V Jihočeském kraji končí spojenectví ČSSD a ANO

Autor: pet - 
10. dubna 2017
10:00

V Jihočeském kraji se rozpadla koalice, ČSSD nepřistoupila na podmínky ANO, které žádalo mimo jiné výměnu všech radních za sociální demokraty. Hnutí ANO chtělo, aby své pozice opustil například hejtman Jiří Zimola nebo jeho náměstci Ivana Stráská a Jaromír Slíva. Novinářům to řekla předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová.

Radní za ČSSD podle Maxové věděli, že členové vedení společnosti Jihočeské nemocnice mají mimořádně vysoké příjmy, a kryli to. Koalici v Jihočeském kraji tvořilo kromě ANO a ČSSD ještě hnutí Jihočeši 2012. Maxová dodala, že se připojí k opozičním zastupitelům, kteří chtějí svolat mimořádné zastupitelstvo. Mělo by se uskutečnit do tří týdnů. Zimola zatím zůstává ve své funkci, ANO uvažuje o tom, že by na místo hejtmanky navrhlo hejtmanovu náměstkyni Lucii Kozlovou (ANO).

Sociální demokraté i hnutí ANO se před několika dny názorově rozešli kvůli zdravotnictví. Předmětem sporu se stala krajem vlastněná organizace Jihočeské nemocnice. ANO kritizovalo sociální demokraty za to, že v minulosti připustili, aby předseda představenstva této společnosti Martin Bláha měl prostřednictvím holdingu nemocnic a jeho dceřiných organizací roční příjem 7,2 milionu korun.

Navíc ANO poukazovalo na to, že je nestandardní, aby Bláha nechal na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechat stavět rekreační objekt pro Zimolu. Hejtman však uvedl, že v tomto nepochybil. „Všechny tyto kauzy jsou záminkou. Jsou to pseudokauzy a moji kolegové (z ČSSD) mě podporují,“ uvedl Zimola. Dodal, že spíš jde o snahu ANO změnit podobu koalice. „Jeho politické preference jsou orientovány více doprava, než může sociální demokracie nabídnout,“ uvedl Zimola.

AUDIO: Přišla místní TV o peníze kvůli kauze Lipno?

Vstoupí do hry lidovci?

Maxová uvedla, že v jednání o případné příští koalici osloví občanské demokraty. Dalšími potenciální partnery by se mohly stát KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy. „Po volbách jsem se vyhraňovala proti KDU-ČSL, ale musím říct, že ta situace se vyvinula tak, že je to pro nás partner k jednání,“ řekla Maxová.

Dodala, že zatím nevidí jako reálnou možnou spolupráci s KSČM. ANO, ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy mají dohromady 29 zastupitelů z 55. Řádné zasedání zastupitelstva se uskuteční 11. května. Mimořádnou schůzi musí hejtman svolat do tří týdnů od chvíle, kdy obdrží tuto iniciativu podepsanou minimálně od 19 zastupitelů.

bullshit ( 11. dubna 2017 12:28 )

Jestli se někdy dozvíme Burešovy levárny, to bude pád nad pády. Nedělám si ale iluze, STB to měla zmáknutý a Bureš těží ze svých zkušeností ve státních sluižbách z minulosti...

noacojezase ( 10. dubna 2017 15:16 )

Jo,jo,jo, u nich asi neexistuje střed zájmů.

ivoadler ( 10. dubna 2017 14:48 )

Paradox je, že odměny pro představenstvo nemocnice vymyslela ODS. To si ještě myslela, že ten flek má na věčné časy. Nestalo se tak. Fleky v představenstvech těchto organizací, to je zlatej důl pro papaláše. A není to zdaleka jen jihočeský kraj. On je to vývar i na celostátní úrovni, viz funkce poslanců - trafikantů. Takhle žijem, alespoň někteří.

Nezadat ( 10. dubna 2017 14:23 )

Kdyby jen v jižních Čechách,ale ona se rozpadá celá a už nabírá aj zloděje a podvodníky jelikož poslední zbytek slušných opouští jejich řady a idiot hurvajs to nazývá obměnou nové krve,Nepochopil jsem co to je až do doby kdy vyhlásili znovu zařazení Zloděje a podvodníka krause do užšího vedení ve straně ČSSD.

gabreta ( 10. dubna 2017 13:58 )

Zimolovi zlomí vaz to, že si dovolil veřejně jít proti zubatej pleši ze Strakovky! Lipenská chalupa je jen zástupnej problém a sosani z toho dělají důvod!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa