Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Útoky v dovolenkovém ráji Čechů: 45 mrtvých hnulo i se Sobotkou a Hermanem

Autor: ČTK, zst - 
10. dubna 2017
07:00

Za kruté a zavrženíhodné činy označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedělní útoky na dva křesťanské kostely v Egyptě. V kondolenci zaslané předsedovi egyptské vlády Šarífu Ismáílovi uvedl, že byl zprávou o útocích hluboce zasažen. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer.

Události odsoudili i další čeští politici a ministerstvo zahraničí. Sebevražedné útoky v Alexandrii a Tantě si vyžádaly nejméně 45 mrtvých a přes stovku zraněných. „Důrazně odsuzuji tyto kruté a zavrženíhodné násilné teroristické činy, jejichž cílem je šířit strach a přinášet zkázu věřícím pokojně oslavujícím náboženské svátky, a zároveň demonstrovat sílu hanebných teroristických organizací,“ napsal Sobotka. Egyptského premiéra ujistil, že Česko je v myšlenkách s egyptským lidem a se všemi, kteří ztratili své blízké.

Na nedělní události v Egyptě reagovali i další čeští politici. Soustrast s oběťmi útoku vyjádřil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Ježíšovo poselství se už tolikrát snažili utopit v krvi. Naposledy dnes v Egyptě,“ napsal na Twitteru. Nenávist podle Hermana ale nesmí mít poslední slovo.

Video  Útok na křesťany o svatém týdnu: V Egyptě zabíjely bomby.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Předseda ODS Petr Fiala upozornil, že se útoky netýkají pouze Egypta. „Islámský stát vede válku s křesťanstvím kdekoli a v jakékoli podobě,“ napsal Fiala na Twitter.

Teroristické útoky odsoudilo také české ministerstvo zahraničí. Na Twitteru vyjádřilo upřímnou soustrast rodinám obětí a popřálo brzké uzdravení zraněným.

Útoky na dva křesťanské kostely v Egyptě přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Atentátník, který se odpálil před kostelem v Alexandrii, má na kontě 17 mrtvých a 41 zraněných.

Prezident Abdal Fattáh Sísí oznámil, že v zemi zavede po příslušných právních krocích na tři měsíce výjimečný stav.

Video  VIDEO: Výbuch v egyptském kostele  - Twitter
Video se připravuje ...

hejhej ( 10. dubna 2017 16:44 )

Herman, Sobotka by měli držet huby. Oni sem tahají muslimy. Muslimové všichni vyznávají pedofila Mohameda,Alláha, korán, který neuznává jiné víry, ponižuje ženy, vraždy a znásilňvání je jim vlastní. A naši politici, především Sobotka a Hermann hrají jenom divadlo, chtějí zapůsobit na voliče, což doufám, že jim nepodaří. Těm nevěřím ani jediné slovo.

6010 ( 10. dubna 2017 09:45 )

Zájem o Egypt prý stoupl o 3OO%. Ti lidé nejsou normální.Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.

santikxauz ( 10. dubna 2017 09:04 )

Tak to hnulo těmi,kteří chtěji zaplavit naši zemi migranty.

asijo ( 10. dubna 2017 09:03 )

Až dostaneš rozum,takže nikdy.

tgbg ( 10. dubna 2017 08:24 )

Když už konečně ten klerofašistický zločinci Filip a Semelová pochopí, že komunizmus v jakékoliv podobě je zrůdná zločinecká ideologie. Zdůrazňuji "v jakékoliv podobě", tedy vč. bolševizmu. Stačí se podívat do historie, koneckonců i současnost hovoří jasně- komunistické znárodňování .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa