Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kapitán, četař a senilita: Poslanci řešili, jak se správně oslovovat

Autor: ČTK, mah - 
7. dubna 2017
14:58

Poslanci v pátek chvíli debatovali o tom, jak se mají oslovovat. Pozastavili se nad tím poté, co se Jana Černochová (ODS) ohradila proti tomu, že předsedající Radek Vondráček (ANO) oslovil několik poslanců jejich akademickými tituly. V žertu došlo i na vojenské hodnosti. 

„Já bych vás chtěla poprosit, abyste nám tady nezaváděl nové praktiky. Nic proti akademickým titulům, ale akademický titul profesor tady má celá řada poslanců,“ ohradila se Černochová proti tomu, že Vondráček takto oslovil své stranické kolegy Jiřího Zlatušku a Helenu Válkovou. „Sypu si popel na hlavu. Je to silnější než já, budu si to pamatovat,“ omlouval se Vondráček.

Další poslanec za ANO Josef Hájek pak Černochové vytkl, že ve vystoupení neoslovila Zlatušku prostřednictvím předsedajícího, jak stanoví jednací řád, ale přímo. Prokázala podle něj, že také není neomylná. „Já bych paní poslankyni Černochové samozřejmě to oslovení prominul, kdyby mě oslovila pane profesore,“ zažertoval Zlatuška.

Černochová ale trvala na tom, že ho oslovila správně. „Myslím, že to slyšeli všichni. Takže pokud pan kolega Hájek není úplně senilní, tak se mi omluví,“ řekla.

Oslovování se pak projevilo i v další diskusi o novele cizineckého zákona. Bohuslav Chalupa (ANO) ve svém příspěvku zmínil, že jeho poslední hodnost byla kapitán. „Tak kdybyste mě chtěl oslovovat, tak můžete takhle,“ předeslal předsedajícímu. Chalupův stranický kolega Miloslav Janulík za „na margo předřečníků“ podotkl, že končil jako major. „Takže jako hodnostně vyšší vás prosím, pojďme už hlasovat,“ žádal.

Ani to ale nezabránilo v další debatě o normě, v níž pilot Marek Černoch (Úsvit) prozradil, že je první důstojník, a poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) zahlásil: „Četař absolvent!“.

Podívejte se, jak to vypadá na místech Sněmovny, kam se veřejnost nedostane:
Video  Tajné chodby poslanců: Nahlédněte do labyrintu Sněmovny.  - Marcel Mihalik, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

stacho ( 7. dubna 2017 19:15 )

Vždyt' máme tak krásné slovo na K.U.....Y

moiaza ( 7. dubna 2017 18:27 )

Já bych navrhoval, aby se oslovovali titulem, který jim je nejbližší. Pánové by se mohli oslovat "vážení páni ko.koti" a dámy "vážené slepice". Toto oslovování by bylo nejspravedlivější a nejpravdivější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa