Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soumrak ČSSD a 139. narozeniny: Před volbami mizí známé tváře i řadoví členové

Autor: val - 
7. dubna 2017
18:45

V den, kdy si ČSSD připomíná 139. výročí založení strany, musí strana místo oslav řešit akutní odliv členů. Za poslední měsíce jich odešlo několik stovek, navíc se ukazuje, že řada výrazných tváří nebude na podzim kandidovat do Sněmovny.

Přesně před týdnem oznámil někdejší šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, že už počtvrté do Sněmovny kandidovat nebude. Ještě před ním se takto rozhodl i jiný výrazný poslanec ČSSD – Vítězslav Jandák. Kandidovat na vyšší funkce nechce ani exhejtman a někdejší první místopředseda Michal Hašek.

Jeroným Tejc opustil ČSSD kvůli směřování strany. Oznámil to na této tiskové konferenci:

Do voleb nepůjde ani exministryně Marie Benešová, podle pátečního Práva ve Sněmovně na podzim neusedne ani Jaroslav Zavadil, Stanislav Huml nebo Štěpán Stupčuk.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík se rozhodl odstoupit z čela pražské kandidátky a jihočeský hejtman Jiří Zimola zase zvažuje odstoupení z funkce kvůli kauze kolem nestandardního pořízení chaty na Lipně. Navíc podle Práva jen v období od začátku ledna do konce února ubylo straně 800 členů. Za poslední dva roky odešlo 2209 členů, takže i s letošním úbytkem je to ztráta už přes tři tisíce.

Důvody odchodů se různí. Jandák mluví o znechucení politikou, Benešová řekla Lidovým novinám, že je Sobotkovým „nechtěňátkem“, Tejc zase tvrdí, že mu současné směřování ČSSD neumožňuje zachovat si rovnou páteř. U jiných jde o „generační obměnu“.

Jelínek: Vyhnou se potupě a pak se vrátí

Spekuluje se však o tom, že zejména u mladších tváří nemusí jít teď o poslední politické slovo, nýbrž že se zakrátko na politickou scénu vrátí a začnou znovu a s čistým štítem. „Vnitrostranická opozice prostě cítí, že má strašně malé šance třeba ovlivňovat i sestavování kandidátních listin, takže spíše aby se vyhnuli nejrůznějším potupným situacím, tak raději couvají sami,“ přiblížil pro Blesk.cz Lukáš Jelínek, sám bývalý člen ČSSD.

Co řekl Bohuslav Sobotka po nedávném znovuzvolení předsedou ČSSD?

Video  Znovuzvolený Sobotka na sjezdu: Zákaz vlády s komunisty jsme nezrušili.  - Marcel Mihalík, Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Může to souviset i s tím, že pokud ty volby dvakrát nedopadnou, tak poslanecký klub bude méně početný, takže šance do něj proniknout není moc velká. Na druhou stranu někteří ze Sobotkových kritiků si tím získávají pozici k tomu, aby se třeba po nějakém období vrátili jako ti, kteří už přece jednou před možným úpadkem soc. dem. varovali,“ dodal s poukazem na Tejce nebo Haška.

Politolog Josef Mlejnek považuje Tejcův odchod za zvláštní. „Jeroným Tejc by se asi dostal do parlamentu, mohl by tam vyčkat, co se stane po volbách. Napadlo mě, jestli třeba nechce jít do nějaké jiné strany nebo uskupení. Ale nevím, kam by šel. Muselo by to být něco, co se domlouvá, a zatím o tom nevíme,“ uvedl pro Blesk.cz.

Zároveň ale podotkl, že u zmíněných osobností nemusí jít o žádný společný motiv. Například u Tejce prý sehrál roli syndrom vyhoření, když se mu nedařilo posouvat se ve stranických strukturách, a tak se vrátil k advokacii, kde cítil větší potenciál růstu. „Nechci spekulovat o tom, že je za tím nějaká jednotná příčina. Můžou to být tři separátní případy, akorát ten Zimola s Tejcem mají společného to, že jsou to oponenti Sobotky, prohráli na sjezdu a může to být nějaký dozvuk té porážky,“ uzavřel.

joudajoudovy ( 10. dubna 2017 07:25 )

relapitupace Volby by drtivě vyhrálo ANO, komunisté dotahují ČSSD. Nový průzkum Aktualizováno 2.4.2017, 17:53 2. dubna 2017, 13:22 — Autor: EuroZprávy.cz / ČTK Podle průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi by nyní volby do Sněmovny vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s velkým odstupem ČSSD, které na paty šlape KSČM. ANO by dostalo 32 procent hlasů, sociální demokraté 12,5 procenta a KSČM 11,5 procenta. Poslance by měli ještě ODS, lidovci, TOP 09 a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD). Ve srovnání s průzkumem Kantar TNS zveřejněným v ČT před třemi týdny si ANO svůj podíl udrželo, sociálním demokratům klesl o 2,5 procentního bodu. Komunisté si naopak o 1,5 procentního bodu polepšili. ODS dva procentní body ztratila a nyní by ji volilo 8,5 procenta. O půl procentního bodu na 6,5 procenta si pohoršili lidovci. Beze změny na 6,5 procenta zůstaly volební zisky TOP 09 a SPD. Starostové a nezávislí (STAN), kteří se dohodli na volební koalici s lidovci, by dostali čtyři procenta hlasů. Spolu s KDU-ČSL by tak jen těsně přesáhli desetiprocentní mez, která je hranicí pro vstup do Sněmovny u dvojčlenných koalic.

marais ( 8. dubna 2017 11:29 )

Lidi kritizují Sobotku, ale lepší platy, podmínky a prosperitu ČR si užívají...jak nevděčné..a po volbám nám bude vládnout pravicový miliardář - "človák" ?

henryj ( 8. dubna 2017 07:36 )

Je to pravda,ale jako kmáni s tím neuděláme nic,pokud dovolíme aby tito vyžírači lidu a země,byli voleni.

henryj ( 8. dubna 2017 07:34 )

Až to bude tak špatné s těmi demokraty,koupím věnec velký se stuhou s nápisem "NIKDY NEZAPOMENEME!!!!"Doufám,že rozumný lid český,nezapomene také.

cotonice ( 8. dubna 2017 00:12 )

To je tak , když v čele strany a celého státu stojí blb, který v životě nepracoval a jediné , co umí je žvanit hodinu o ničem. Zbabělec , který prodává tuto zem .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa