Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stávka autobusáků: Vláda dá na jejich platy 420 milionů z rozpočtové rezervy

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
5. dubna 2017
22:50

Řidiči linkových autobusů v pětici českých krajů hrozí ve čtvrtek hromadnou stávkou. I když se jejich vyjádření během středy částečně zmírnila, vláda vyhradila až 420 milionů korun z rozpočtové rezervy na pomoc krajům v souvislosti se zvýšením mezd řidičů. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) se autobusákům nediví a spekuluje o záměrech Asociace krajů. Miliony od vlády to podle ní nevyřeší.

Výhrůžky plošnou stávkou už stáhli řidiči v Ústeckém kraji, na jižní Moravě ale například skutečně 67 linek vůbec nevyjede, 71 bude obslouženo částečně.

Vláda vyhradila 420 milionů korun z rozpočtové rezervy na pomoc krajům v souvislosti se zvýšením mezd řidičů linkových autobusů. O formě chce s kraji jednat. Návrh, se kterým dnes přišel Bohuslav Sobotka (ČSSD), počítal s tím, že peníze rozdělí mezi regiony ministerstvo dopravy, pokud prokážou jejich oprávněné využití na mzdy řidičů. S plánem souhlasili lidovci, proti se před dnešním jednáním vlády stavěli ministři ANO.

„Jsem přesvědčen, že řidiči autobusů ve veřejné linkové dopravě si lepší výplatu zaslouží, jejich platy v minulosti dlouhé roky stagnovaly. Dobrá dopravní obslužnost v krajích a dobré pracovní podmínky zaměstnanců v autobusové dopravě jsou pro spokojenost občanů i kvalitu služeb důležité. Věřím, že koaliční partneři můj návrh na vládě podpoří a vláda tak zhruba z 50 % přispěje krajům na navýšení platů řidičů,“ uvedl v prohlášení premiér. Kraje totiž vyčíslily očekávané roční náklady spojené s navýšením platů na cca 840 milionů korun.

Podívejte se na komentář premiéra Sobotky:

Podmínkou poskytnutí peněz vládou je, aby se náklady navyšovaly oprávněně a řidiči se skutečně ve všech případech dočkali zvýšení mezd v souladu s nařízením vlády. Ministr dopravy Dan Ťok by měl do konce dubna předložit návrh organizačního zajištění a konkrétní podmínky pro poskytnutí těchto dotací.

Šlechtová: Nedivím se řidičům. Jakou hru ale hrají kraje?

Na straně řidičů stojí ministryně Karla Šlechtová, která se obává politické hry ze strany hejtmanů. „Jsem celkem nešťastná z celé té situace. Když vláda jednala s hejtmany, tak nám bylo sdělováno, že problémy jsou u dvou až čtyř krajů. My jsme jako ministerstvo udělali rozbor těch smluv a všude možnost navýšení platů je. Respektive změny smlouvy. Najednou jsem se z médií dozvěděla, že všech 13 krajů chce něco od státu. Nevím, jestli je to nějaký politický tah ze strany Asociace krajů,“ řekla poté, co Sobotka informoval o možnosti mimořádné injekce.

„Řidiči a odbory tady dva roky bojují dobře a poctivě a obávám se, aby je někdo nehodil přes palubu. A to teda se za ně budu bít i já osobně. Řidičů je mi líto, poctivě vyjednávali, řešilo se to. Odbory oddalovaly tu stávku a najednou bum. Já se jim nedivím, že jsou naštvaní,“ dodala s emocemi v hlase.

Podle ministryně záleží na ministru financí, zda mimořádný příspěvek ze státní rezervy uvolní. Babiš totiž opakovaně tvrdí, že kraje mají peněz dost. „Osobně se domnívám, že stát by měl přispět, pokud kraje dají nějakou nabídku. Dosud chtějí všechno,“ upřesnila Šlechtová.

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) stojí za řidiči. S kraji by ale ještě jednala. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) stojí za řidiči. S kraji by ale ještě jednala. | Blesk - Jaroslav Šimáček

Málo a pozdě. Opozice podpořila kraje

Opozice je ale ke kroku premiéra Sobotky kritická a stojí za kraji. „Málo a pozdě,“ poznamenal k částce 420 milionů exministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerský předseda totiž přišel s touto částkou až den před plánovanou stávkou.

„Vláda si musí zvyknout, že když něco rozhodne, například že zvýší někomu platy, tak je musí také zaplatit. Tady to bylo velmi jednoduché, vláda řekla 'zvýšíme platy řidičů', a pak řekla krajům 'zaplaťte to'. Takhle to nemůže fungovat,“ poznamenal také předseda poslanců ODS. Podívejte se na celý komentář:

Kraje chtějí víc: Premiér hasí

Šéfka Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO) gesto premiéra nechápe a potvrdila, že částka nepokryje náklady krajů, které vznikly nařízením vlády. Řidiči linkových autobusů chtějí stávkovat za vyšší mzdy, ve většině krajů ale bude stávka zřejmě jen symbolická nebo žádná.

Nechápu, kde se taková částka vzala, a nechápu, proč premiér nepodpořil už 20. února náš návrh, aby stát krajům přidal miliardu korun prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, se kterým souhlasila i ministerstva dopravy a financí, a hasí se něco den před stávkou. Dávno to mohlo být vyřešené a kraje ty peníze už mohly mít,“ řekla Vildumetzová. Prý žádala premiéra o schůzku ještě před stávkou. „Pan premiér mi odepsal, že se se mnou sejde 7. dubna, tedy den po stávce,“ upozornila.

panda82 ( 5. dubna 2017 18:41 )

No jo vláda Sobotky si pustila hubu na špacír i když na to nemá, havně že se nevzdali od 1.3. navýšení o třítisíce na bydlení na to si peníze našli a bez keců

doktorrka ( 5. dubna 2017 17:13 )

KAPITALISTÉ !!! KOLIK KAPITÁLU JSTE K NÁM DO REPUBLIKY PŘINESLI ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa