Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozčílený Herman o „otravné KSČM a ulhaném Filipovi“. Ve Sněmovně padl i Hitler

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. dubna 2017
06:16

Sněmovna má před sebou půlrok jednání, s blížícími se volbami se budou opět otevírat i některá ožehavá témata. Komunisté se v úterý pokusili na jednání „propašovat“ církevní restituce. Nepodařilo se jim to a schytali kritiku. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) bouřil kvůli údajným lžím Vojtěcha Filipa (KSČM). Blesk.cz pak Herman řekl, že by komunisté měli přestat otravovat českou politickou scénu.

Šéf KSČM Vojtěch Filip předstoupil před pultík ve Sněmovně a předložil poslancům návrh komunistických poslanců na předřazení několika bodů – na řešení majetkových restitucí církvím, návrh zákona o Pražském hradu a také návrh Jihočeského kraje na zdanění církevních restitucí.

„Aby nikdo nebyl na pochybách, jde o tzv. církevní restituce, tedy zdanění tohoto daru, který byl věnován církvi. Možná, že v tom velkém politickém boji se ztrácí některé věci, které mají velkou majetkovou hodnotu čítající miliardové částky a pravděpodobně si někteří ministři z KDU-ČSL myslí, že pod svícnem je tma,“ bouřil před novináři ve Sněmovně Filip.

Herman: Komunisté otravují politickou scénu

Body týkající se církevních restitucí navrhoval Filip na odpoledním jednání na středu 5. dubna. Neuspěl. Pro bylo 38 poslanců, proti 109. Jeho návrh však vyvolal ostrý spor s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). „Komunisté tady způsobili velké problémy, dělají je stále, otravují politickou scénu ještě v roce 2017 a já pevně doufám, že budou občané tak moudří, že už nebudou snad tu politickou scénu otravovat další léta do budoucna,“ řekl Herman Blesk.cz.

VIDEO: Herman: Komunisté nesou plnou odpovědnost za rozvrat majetkových poměrů

Filip vytáhl 80letou důchodkyni

Komunista Filip měl ke svým bodům ohledně církevních restitucí připravenou i „legendu“ v podobě sporů státu s cisterciáckým opatstvím ve Vyšším Brodě. „Cisterciácké opatství nerespektuje zákon o tzv. majetkovém vyrovnaní církví a domáhá se vydání majetku, který byl finančně oceněn a za který finanční náhrada byla vyplacena,“ tvrdil Filip.

Poukázal i na konkrétní spory opatství. „Když žalovali osmdesátiletou paní, která více než 10 let vlastní a užívá rodinný domek, který si nechala postavit ještě s bývalým manželem. Stejně tak žaloval rodinu s Holandska, která si koupila stejný domek u Lipna nad Vltavou,“ pokračoval šéf KSČM. Dotyční si podle něj domy řádně postavili, zaplatili a řádně užívali.

Stěžoval si také na to, že Státním pozemkovým úřadem bylo právní zastoupení svěřeno namísto Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) soukromému advokátovi.

Kvůli tomu Filip kritizoval i Hermanova lidoveckého kolegu – ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). „Proč by mělo dojít ke skrečování zákona a vydávání dalších pozemků, které opatství nenáleží?“ bouřil Filip, aby prý nebyl vydáván další majetek.

Snůška lží, oponoval Herman

„Musím se ohradit proti této snůšce lží, takto to musím nazvat,“ reagoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Otíral se o vyšebrodské cisterciáky, kteří se nemohli do svého kláštera vrátit proto, že komunisté ten klášter zdevastovali takovým způsobem, že dodnes se opravdu těžce probouzí z té těžké rány. Toto bych nazval opravdu chucpe,“ vrátil Herman úder.

Filip se nedal. „Žádám ministra kultury, aby nelhal poslancům Poslanecké sněmovny, ani občanům ČR,“ rozlítil se. Tvrdil, že 30. září 1938 se opatství nechtělo podvolit vůli československé vlády a zemřel tam jeden policista, v letech 1945 až 1947 pak mělo ukrývat řadu „válečných zločinců“, a proto byli „poprávu vyvlastněni“. Hermana obvinil z demagogie.

Došlo i na Hitlera

Přestřelka však pokračovala. „Žádám pana předsedu komunistické strany, aby se svými lživými argumenty přestal on. Klášter byl době 2. světové války uzavřen německými nacisty právě proto, že tam bylo centrum protinacistického odboje. Adolf Hitler chtěl z tohoto kláštera udělat galerii nakradených obrazů, proto ho nacisté uzavřeli. A komunisté ho uzavřeli znovu,“ kontroval Herman. Poukázal na to, že s Filipem oba pochází z jižních Čech. A vyzval ho, aby přestal lhát.

Spory o církevní restituce přitom provází tuto Sněmovnu dlouhodobě. Zdanit církevní náhrady za restituce loni navrhl Jihočeský kraj pod vedením hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD).

Danění církevních náhrad předtím navrhovali i komunisté, Sobotkova vláda to však zamítla. „To zdanění je asi takové, když to řeknu obrazně, jako když vám někdo ukradne auto, policie ho dohledá, auto vám vrátí a vy byste měl platit z toho vašeho navráceného auta daň. To je prostě naprosto neslýchané,“ dodal pro Blesk.cz Herman.

VIDEO: Herman o aktuálním sporu s Filipem ve Sněmovně: Hitler chtěl udělat z kláštera galerii pro ukradené obrazy

S Vojtěchem Filipem se přitom do křížku dostala nedávno i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). To když obstrukce KSČM ve Sněmovně neumožnily, aby se na pořad jednání dostala novela pohřebnického zákona, kterou Šlechtová prosazuje. Ministryni to pořádně naštvalo, na sněmovních chodbách se tázala, jestli chtějí komunisté skončit v papírových rakvích.

VIDEO: Karla Šlechtová se hádala s komunisty ve Sněmovně, Filip odešel

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem“.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amadina ( 8. prosince 2017 02:13 )

Herman je jeden z nejhnusnějších ksichtů, které jsem kdy viděla. Brrr ..

Nezadat ( 6. dubna 2017 20:31 )

hejhej ( 6. dubna 2017 19:43 )

Církevní restituce byly schváleny za díky 1 hlasu a to kriminálníkem z ODS. Herman by měl držet tu svou prolhanou hubu. Nejsem příznivcem KSČM a odporný ksicht fráteníka Hermana a jeho bláboly nemusím. KSČM má svoje členy, bývali členové KSČ jsou rozlezli do všech parlamentích stran. Kdo je horší ???

Nezadat ( 6. dubna 2017 16:43 )

Blbečku,KDU-čsl byla u vlády po boku jak fašistů tak komunistů.Ti parchanti skončí v pekle.Na venek si hrají jaci jsou boží lide a v ústraní když odkryjí svou pravou tvář zjeví se nefalšovaní čerti s pekla.

Nezadat ( 6. dubna 2017 16:36 )

Komunisty nemusím,ale milejší jak ti prolhaní háájzli z KDU-čsl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa