Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka a Merkelová řešili ožehavé mýto: Čechy nediskriminujeme, tvrdí kancléřka

Autor: Václav Lang - 
3. dubna 2017
15:06

Německá kancléřka Angela Merkelová trvá i po pondělním setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na tom, že zavedení mýta na německých dálnicích není diskriminační. Uvedla to na tiskové konferenci v Berlíně. Ještě před setkáním řekl předseda české vlády novinářům, že zavedení mýta naopak za diskriminační považuje.

„Je to senzitivní věc, ještě jednou jsem to vylíčila. Podle našeho názoru se chováme stejně jako Rakousko při zavádění mýtného,“ hájila Merkelová německý záměr zavést mýtné, ale německé občany zvýhodnit tím, že po zaplacení poplatku budou moci uplatnit slevu na daních. „Nepovažujeme to za diskriminaci zahraničních řidičů,“ uvedla.

Sobotka: Zpoplatnění dálnic je diskriminační

Ještě před setkáním s německou kancléřkou a slovenským premiérem Robertem Ficem zkritizoval český premiér ambici Němců zpoplatnit své dálnice. „Teď mohu jasně říci, že nám ten německý záměr nedělá žádnou radost a vidíme v tom riziko diskriminace pro naše subjekty,“ řekl.

Zdůraznil, že v Česku se sice za využití dálnic taky platí, ale musí platit všichni plošně. „Tady v Německu je návrh, aby si Němci ten zaplacený poplatek mohli odečíst od jejich německé daňové povinnosti, což se nám jeví jako diskriminační, protože Čech, který přijede třeba do Bavorska a zaplatí dálniční poplatek, nemá možnost, aby si tu cenu za něj odečetl,“ řekl.

Vymezil se i proti povinným uprchlickým kvótám. „Není žádným tajemstvím, že tady máme rozdílné názory. Česko, Slovensko, stejně jako ostatní státy V4 nesouhlasí se systémem na povinné přerozdělování uprchlíků. Chceme, aby jednotlivé národní státy měly v konečném důsledku kontrolu nad svou migrační a azylovou politikou. Nechceme tyto kompetence přenášet na nějaké evropské instituce a evropské struktury,“ řekl s tím, že ale migrační krize nemá být hlavním tématem jeho pondělní návštěvy.

Na toto téma Merkelová řekla, že je potřeba trvat na solidárním přístupu. „Společně máme cíl nemít ilegální migraci,“ uvedla s tím, že je potřeba bojovat proti převaděčům a pracovat se zeměmi původu migrantů. „Je potřeba ještě hovořit o tom, jak se teď přerozdělí ta zátěž,“ dodala. Současným německým příspěvkem pro solidaritu je prý aktuální nabídka na přijetí 500 uprchlíků měsíčně z Itálie. 

Merkelová se s Ficem a Sobotkou sešle u příležitosti 25. výročí Smlouvy o dobrém sousedství. Společně poobědvali. Podával se jako předkrm tuňák v křupavém obalu s mangovým chutney, hlavním chodem byla dušená hovězí plec s kořenovou zeleninou a knedlíky. Jako dezert se podávaly povidlové taštičky s vanilkovou omáčkou a zmrzlinou ze zakysané smetany. 

joudajoudovy ( 4. dubna 2017 06:48 )

500 africanu z italie mesicne..... za rok 6000 za 5let 30 000 za 10let 60 000 hruby odhad bez slouceni rodinnych prislusniku a dalsich narozenych deti. jak hovori brusel, se socialni podporou, kterou urci.

st.rec ( 3. dubna 2017 21:48 )

Protidiskriminačně zrušme mýto na našich tankodromech a stejně diskriminačně žádejme zrušit poplatky za dálnice v Německu,Rakousku,Francii,Švýcarsku,Slovinsku a kdoví kde ještě.

vosavopruz ( 3. dubna 2017 17:55 )

co měli tihle haj.zlové k obědu mě fakt Blesku nezajímá

aIIahakbar ( 3. dubna 2017 17:32 )

Běž s tím do píííí-če, ko.kotí hlavo!

PETR_50 ( 3. dubna 2017 15:26 )

Sobotka vykonal zdvořilostní návštěvu!!Nic víc, nic míň. Sralbotka byl opět neprůbojný!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa