Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Borůvková má po „harašícím Zaorálkovi“ stopku. Manžela stejně stáhnou do Prahy

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. dubna 2017
06:10

Příval příspěvků na sociální síti od manželky švýcarského velvyslance Aleny Borůvkové skončil. Poslední kontroverzní tweety přidala v neděli večer a i její telefon v pondělí zvedl manžel Karel Borůvka. Ten zopakoval, že nemůže za komunikaci své ženy zodpovídat. Podle informací Blesk.cz nicméně ostrá komunikace Borůvkové skončila pozdě, definitivní konec velvyslance je už „zpečetěn“.

Ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) došla definitivně trpělivost s vedoucím ambasády v Bernu. Podle informací Blesk.cz má totiž Borůvka dostat vyhazov. Oficiálně zatím stále platí jeho stažení do Prahy k 30. dubnu. Konec velvyslanců a vedoucích ambasád musí nejprve posvětit vláda i prezident. To vše se ale může do konce dubna stihnout.

Pan prezident se neplánuje do tohoto sporu zapojovat a rozhodně to nebude tématem zítřejšího setkání ústavních činitelů k zahraniční politice. Záleží na panu ministru zahraničních věcí, zda-li třeba při nějakém separátním jednání toto téma nadnese,“ řekl k informacím neurčitě mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Stažení velvyslance na ústředí je v diplomacii buď znamením nesouhlasu s některými kroky hostitelské země, nebo formou pokárání samotného velvyslance.

Borůvka za svou ženou stojí, ta „zmlkla“

Konec místy jedovatých poznámek Aleny Borůvkové na sociální síti tak zřejmě přišel příliš pozdě. Dnes pouze Borůvková v souladu s tvrzením svého manžela publikovala, že „kauzu popsala a dál už nechce nic hrotit“.

Borůvková obnovenou aktivitu na sociálních sítích vysvětlovala nespravedlivým stažením svého manžela do Prahy, od ledna se totiž v komunikaci neangažovala. Situaci ale zdá se nevylepšila.

Její manžel, který dnes zvedl telefon své ženy, si ale stojí za tím, že za její komunikaci nemůže nést odpovědnost. Na stažení do Prahy už si stěžoval.

Manželé Borůvkovi mají problém. Zdá se, že jim nekončí mise ve Švýcarsku, ale také na ministerstvu zahraničních věcí. Manželé Borůvkovi mají problém. Zdá se, že jim nekončí mise ve Švýcarsku, ale také na ministerstvu zahraničních věcí. | Profimedia

„Nerad bych se už dál vyjadřoval k těm věcem, já jsem už vše do médií řekl. Popsal jsem to poměrně precizně. Domnívám se, že nemohu odpovídat, a odporuje to i Listině práv a svobod, za svoji manželku a její soukromé projevy. To je nemožné. My jsme tady odváděli, troufám si říct, velmi dobrou práci, manželka je v diplomatickém sboru známá a oblíbená,“ poznamenal k tvrzení ministra zahraničí, že Borůvková není zcela soukromou osobu, když je uvedena na diplomatické listině a velvyslanec na ni pobírá příplatek.

Tyto věci nezasahují do našeho působení ve Švýcarsku, nikoho to vůbec nezajímá. Jsou to věci čistě soukromého charakteru. Mí kolegové se na to dívají s obrovským překvapením, že něco takového je možné,“ dodal velvyslanec ke svému stažení. Poslechněte si telefonické vyjádření Karla Borůvky:

Borůvka podle svých slov podal odvolání proti stažení do Prahy. Zda by se bránil proti úplnému konci ve funkci, ale neřekl. Zmínil, že si nechce setrvání na postu vynucovat. „Jestli bych se bránil dál, to nevím,“ přiznal.

Jeho žena v minulých dnech obvinila například ministra zahraničí ze sexuálního obtěžování, že je do ní zamilovaný, kouká jí do výstřihu, nebo tvrdila, že se na ministerstvu hodně pije. Na politiky, novináře i jiné veřejné osoby útočila i v minulosti.

eremita ( 4. dubna 2017 23:19 )

Vyslanecký žvanílek by si měl ujasnit pojmy, kdy sebestředná hysterka je soukromou, jen tak mimochodem dobře placenou, jemně se nudící osobou a zároveň oblíbenou pseudodiplomatkou, odvádějící skvělou práci. To fakt nejde zvládnout. Holka dojela na povýšenost a podpantoflák to dá k soudu. A na takový aušus materiál si připlácíme z daní.

nick55 ( 4. dubna 2017 19:42 )

100% souhlas

bre-burda ( 4. dubna 2017 18:57 )

Kdo jiný než diplomat by měl vědět, co se říkat sluší a o čem pomlčet. Pokud to neví, je diletant a nemá v diplomacii co pohledávat.

havran2 ( 4. dubna 2017 18:21 )

Jojo,Borůvkové haraší v hlavě ! ! !

marlen52 ( 4. dubna 2017 16:55 )

to je to že ji strkali peníze bez práce kdyby makala v kolbence neměla by čas na blbosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa