Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pelikán chce poslance Černocha poslat „do lochu“. S Králíky si není jistý

Autor: zst - 
2. dubna 2017
16:30

Ženskou věznici lidé v Králíkách na Orlickoústecku v referendu už jednou odmítli. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) by jim sice rád vyhověl. Jenže jasno v tom, zda v obci ženská věznice bude, nebo ne, ještě zcela nemá. Obavy obyvatel sice chápe, nicméně jsou podle něj liché. Řekl to v pořadu Partie na televizi Prima. Poslance Marka Černocha z Úsvitu tu přitom vyzval k pobytu ve vězení, aby tamní atmosféru zakusil aspoň na jednu noc.

Přeplněné věznice jsou jako začarovaný kruh. Podle šéfa resortu spravedlnosti je vězňů mnoho, protože se do věznic opakovaně vrací. Pravděpodobně proto, že s nimi odpovědný personál málo pracuje. Jenže co s tím, když na jednoho dozorce připadá v Česku 11 trestanců? Vůbec nejpřeplněnější věznice jsou přitom ty ženské.

„Máme hodně vězňů, protože máme vysokou recidivu... Zvýšili jsme zaměstnanost vězňů, teď řešíme jejich zadluženost,“ řekl v debatě Pelikán.

Andrej Babiš a Robert Pelikán navštívili Králíky Andrej Babiš a Robert Pelikán navštívili Králíky | ČTK

Se stavbou nových věznic souhlasí i poslanec za Úsvit Marek Černoch. Varoval ale před tím, že by nebyla napříkald v Králíkách respektována vůle lidu. „Je potřeba stavět nové věznice, nejsou nafukovací. Adekvátní kroky jsou do budoucna řešením, ale není to řešení, které bude rychlé. K tomu zaměstnanost nových dozorců. Ty podmínky, které dnes jsou, tak nejsou pro ně natolik motivační, aby tuto činnost vykonávali. Není to žádná příjemná činnost, je potřeba jim zvednout plat, což by se teď mělo dít,“ míní bývalý místopředseda hnutí.

Podle Černocha je jedním z problémů také to, že se lidé vězení nebojí. „Nemají z vězení strach. Nemají strach z trestu. Pokud nemá někdo v sobě ten morální problém, neudělám trestný čin, tak to pro něj není až taková překážka,“ poznamenal. Narážel tak na představy vězeňských odpočinkových místností a dalších možností socializace.

„Zařídil bych vám, že tam můžete třeba přenocovat a viděl byste, že to není nic příjemného,“ pošťouchl ho ale za jeho slova Pelikán, když se Černoch bránil, že několik věznic navštívil.

Vyhraje referendum, nebo vězni?

I když ministr spravedlnosti už dříve několikrát prohlásil, že přes odporu lidí jít nechce, situace v Králíkách není stále vyjasněná. Tamní obyvatelé odmítli zřízení ženské věznice na místě bývalého pasťáku v referendu. Proti byla drtivá většina zúčastněných, přes 85 procent. Podobně předtím neuspělo ani ministerstvo vnitra se zřízením detenčního zařízení pro uprchlíky.

V tuhle chvíli upřímně nevím, jestli v Králíkách věznice bude, nebo nebude. Nám se prostě nechce dělat věznici v místě, kde s tím lidé masivně nesouhlasí. Jakkoliv nám zákon neukládá, abychom něco takového řešili. Víme ale, že pokud ji tam otevřeme, brzy ti lidé zjistí, že to byly zbytečné obavy,“ popsal Pelikán své dilema.

Andrej Babiš a Robert Pelikán navštívili Králíky Andrej Babiš a Robert Pelikán navštívili Králíky | ČTK

Blízkost školy pro ministra není argument

„Pokud by nechtěli žít v nejistotě, mohou si udělat další referendum a pokud v rámci něj řeknou, že tam tu věznici chtějí, tak ji tam mohou mít zítra,“ dovolil si poznamenat ministr.

Před nerespektováním vůle lidí ale varoval Černoch. Podle něj není možné referendum ignorovat. „Nemůžeme přijít a říct, že tady bude vězení a nebudeme se vás ptát,“ řekl. Nediví se prý lidem v Králíkách, že věznici něchtějí nedaleko školy. Černoch by preferoval nové projekty mimo obce a města.

Ministr Pelikán sám testoval také elektronické náramky pro vězně. Připomeňte si to:

Video  Pelikána sledovali: Na noze měl připoutaný náramek s GPS  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

montevideo ( 2. dubna 2017 17:50 )

Ty jsi v té base nějakou dobu pobýval, že to tak dobře víš?

474747 ( 2. dubna 2017 17:37 )

Kdyby pan Pelikán vylezl z kanceláře ředitele, kde ho slavnostně vítali a prošel si pořádně kriminál, zjistil by, že má pan Černoch pravdu. Kriminálníci si žijí jak v lázních, na rozdíl od pacientů v nemocnicích, po kterých by chtěl prezident poplatky za mizernou stravu. Basa má být za trest a ne na to aby si tam doplňovali vzdělání, cvičili aby se nenudili a váleli se v nic nedělání! Staví se různé průmyslové, obchodní zóny, basa může stát tam. Aspoň to budou mít blízko do práce.

moiaza ( 2. dubna 2017 17:22 )

Čerocha tam klidně může nechat i několik let. Je to pro státní kasu zbytečně zatěžující parazit. Stejný jako Mareček Bendů. Nikdy nic nedokázal. Jen tatínkovo jméno a puč u Okamury ho vynesl do politiky. Nikdo ho nevolil a tak nevím, co vlastně v politice dělá. Jeho strana má tolik členů, že by je spočítal na jedné ruce. Nevolit - zrušit!

mpixel ( 2. dubna 2017 17:11 )

Pelikán i celé hnutí toho udělali pro lidi už víc než dost: http://fajn7.blogspot.cz/2017/01/ano.html

prezny ( 2. dubna 2017 16:43 )

To se pučista z Lán s pučisty carmínovci podiví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa