Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Paroubkova Barbie „zničila“ velvyslance Borůvku: Zaorálek mi koukal do výstřihu

Autor: zst, ČTK - 
1. dubna 2017
10:35

Český velvyslanec ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Karel Borůvka se musí do konce dubna vrátit do České republiky, ačkoli jeho standardní čtyřleté působení velvyslanců vyprší až v létě příštího roku. Lidovým novinám (LN) řekl, že je to kvůli komunikaci jeho manželky Aleny na sociálních sítích. S postupem nadřízených nesouhlasí.

Borůvka LN řekl, že je odvolán do Prahy bez jakéhokoli zdůvodnění a přeřazen na ministerstvo zahraničí. „Z osobní komunikace s ministrem, která proběhla několikrát, mi bylo vždy vyčteno, že nejsem schopen zkrotit manželku a její komunikaci na sociálních sítích. A že to je důvod pro mé okamžité odvolání z funkce,“ dodal. Z funkce velvyslance může Borůvku odvolat pouze prezident republiky, podle neoficiálních informací LN je tato varianta ve hře.

Stažení Borůvky zpět do ústředí na dosud neupřesněnou dobu LN potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Stahuje se jako šéf zastupitelského úřadu, což vyplývá ze zákona o státní službě. To lze učinit kdykoli a bez udání důvodu,“ uvedla. Pro Právo pak doplnila, že se Borůvka „vrací do Prahy kvůli chování, jež je neslučitelné s výkonem veřejné funkce“.

Problém je prý jak na straně velvyslance, tak zejména jeho manželky. Alena Borůvková podle ministerstva napadala na sociální síti veřejně činné osoby a rezort pak musel řešit stížnosti. Jednalo se o politiky i novináře. „Z legálního hlediska na toto odvolání ze ZÚ Bern není jediný důvod a řeším to s Policií ČR,“ napsala už ve čtvrtek Borůvková s tím, že údajně podala trestní oznámení.

Zaorálek je do mě zamilovaný a výral mi do výstřihu“

Po hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkovi pak Borůvková například požaduje, aby u prezidenta za jejího manžela lobboval. Její hněv ale už dříve schytal i sám ministr zahraničí. Teď se Borůvková nebála zajít i do osobní roviny. Tvrdí, že je do ní Zaorálek zamilovaný, kouká jí do výstřihu a obviňuje ho ze sexuálního harašení. Na ministerstvu se prý také hodně pije.

Borůvka, jeho žena Alena i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jsou členy ČSSD. Borůvková v éře Jiřího Paroubka ve straně neúspěšně kandidovala na místopředsednický post, přezdívalo se jí „Paroubkova Barbie“. Zaorálek o chování jeho ženy s Borůvkou opakovaně mluvil, Borůvková loni v květnu opustila českou diplomacii. Údajně na žádost prezidenta Zemana se pak stáhla i ze sociální sítě. Hrad to označil za nesmysl.

Podle Borůvky, který byl v minulosti i náměstkem ministra zahraničí, za příspěvky na Twitteru nese odpovědnost a hlásí se k ní především jeho žena. S postupem ministerstva nesouhlasí. „Považuji to za naprosto neuvěřitelné. Nic podobného v české diplomacii nepamatuji. Neznám to ani od svých kolegů v diplomatickém sboru. Jde o osobní práva mé ženy, která není zaměstnankyní ministerstva a je soukromou osobou,“ řekl. Poukázal na to, že jemu samému nějaké osobní selhání nadřízení nevyčítali.

Lubomír Zaorálek byl před rokem hostem Studia Blesk. Připomeňte si jeho slova:

Video  Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve Studiu Blesk TV  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 1. dubna 2017 17:57 )

moudrý člověk ví co mluví, hlupák mluví všechno co ví. Borůvková má vždy názor hned na všechno. Jaký šel, takovou našel. Tak bude zřejmě chyba nejen v borůvce, ale i v borůvčí .....

prochaskanamoste ( 1. dubna 2017 17:51 )

Náš partner je naše vizitka. Náš partner využívá ve svém životě část naší image. Každý, kdo si chce zachovat úroveň a čest, musí si vybrat odpovídajícího partnera. I kdyby ta "dáma" nepromluvila jediné slůvko, fotografie nahoře stačí. Pamatuji i její zdrcující prezentaci, když se ucházela o místo v ČSSD. S některými děvčaty, pánové na úrovni, když už musíte, tak potmě a na chvilku. Takové se za nevěsty nehodí, nebo musíte trpět i za ně. Tak už to v civilizované společnosti chodí.

matno ( 1. dubna 2017 16:04 )

Sofio, svoboda vyjadřování? I dnes platí "odcať až pocať". Její manžel a s ním i ona byli vysláni na zahraniční misi, aby REPREZENTOVALI Českou republiku. V tomto případě to tedy nejsou SOUKROMÉ osoby. Diplomacie samozřejmě předpokládá taky určitou úroveň chování, ovšem tato osoba má úroveň a chování "řeznického psa". A naprosto vážně si myslím (a určitě nejsem jediná), že není psychicky v pořádku a měla by se léčit. To, co předvádí, přesahuje všechny meze. Vypadá to na studené střiky a svěrací kazajku. A pokud jí pan manžel není schopen vysvětlit, jak se má chovat, resp.ona to nehodlá respektovat, tak v diplomatických službách nemají OBA co dělat. Až budou na území ČR, tak ať si tweetuje ty svoje pomatené plky do aleluje. Ale, pozor! Taky může narazit a skončit u soudu. Důvody by se určitě našly. Taky ovšem existuje možnost, že bude postavena před dilema, buď soud, nebo psychiatrická léčebna.

matno ( 1. dubna 2017 15:43 )

Zaorálek jí "výral" do výstřihu? Tak má nosit roláky, na ten kus látky navíc snad má. A na té fotce jí do toho výstřihu "výrají" všichni, to jí nevadí? Ostatně, kdo se s ní setkává tak ví, že bez výstřihu skoro až do pasu ani ránu. Burka by jí možná slušela víc.

jan490 ( 1. dubna 2017 13:16 )

Jojo demokracie, je zarucena svoboda projevu, ale uz neni zarucena svoboda po tom projevu. Dokonce svoboda po projevu nekoho jineho uz neni zarucena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa