Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tajné chodby a foukání poslancům pod zadek: Takhle Sněmovnu neznáme

  • Autor: Marcel Mihalik - 
    1. 4. 2017
    06:30

    Víme, kde rokují i kde mlsají. Jednací sál poslanci znají, až je možná berou křeče do zad. Reportéry Blesku ale zajímala místa v budově Sněmovny, o kterých nejen veřejnost, ale ani někteří zákonodárci nevědí. A tak nás předseda dolní komory Jan Hamáček (38, ČSSD) vzal například na terasu, z Thunovského paláce nás převedl mostkem do paláce Smiřických. A odtud nás vzal tajným podzemním tunelem do bývalého jezuitského gymnázia. Přiznal ale, že kdyby došlo k ohrožení bezpečnosti, Sněmovna žádný bunkr v podzemí nemá.

  • 1.Tajný tunel a labyrint

    „Pokud by byla Česká republika v ohrožení a hrozil by třeba útok na Poslaneckou sněmovnu, pak máme záložní místo, kde se sejdeme. O něm vím ale z poslanců pouze já. Kdyby k takové situaci došlo, předal bych tak tuto informaci kolegům a sešli bychom se na tom místě,“ ubezpečil předseda Sněmovny Hamáček.

     

    Poslanecká sněmovna se skládá ze tří budov. A všechny jsou propojeny. Z Thunovského paláce, kde je jednací sál a kde poslanci hlasují, se dá dostat do dvou dalších, kde mají především své kanceláře. Do paláce Smiřických vede přemostění s krytou chodbou, zbudované roku 1903.

     

    Do druhé budovy nás Hamáček vedl tajným podchodem, který byl vybudován v polovině 90. let. Když procházíme tunelem, šéf Sněmovny říká: „Sem se veřejnost nedostane.“ Aby ne. Do těsného výtahu se vejdou maximálně dva, a pokud by byli štíhlí, tak i čtyři poslanci. „Já jsem tady 12 let a ještě jsou místa, kde jsem nebyl. Je to labyrint. Novým poslancům trvá hodně dlouho, než si zvyknou, kudy jít a kde kdo sídlí,“ říká Hamáček, když nás provádí. „Nyní se nacházíme v suterénu. Je to podzemní průchod mezi dvěma budovami, konkrétně teď pod Sněmovní ulicí. Tady je ještě budova a tady už je ulice,“ naznačuje rukou.

     

    VIDEO: Projděte se neznámými kouty Sněmovny:
    Video  Tajné chodby poslanců: Nahlédněte do labyrintu Sněmovny.  - Marcel Mihalik, Klára Brunclíková
    Video se připravuje ...

  • 2.Poslanecká výstelka

    Budova české Sněmovny je jedna z nejstarších ve střední Evropě. Pozlacený strop nebo státní znak z dob Rakouska-Uherska umístěný nad vstupy do jednacího sálu umocňují její okázalost. Proč ale dojem kazí nepořádek na sedadlech poslanců? „Protože to je historická budova, tak nebylo možné řešit klimatizaci jinak než vývodem pod jednotlivými sedačkami. Což samozřejmě může být pro někoho nepříjemné, takže i z těchto důvodů si celá řada poslanců nosí polštářky,“ vysvětlil Blesku.

    Poslanci mají pod sedačkami klimatizaci, tak se izolují polštářky. Poslanci mají pod sedačkami klimatizaci, tak se izolují polštářky. | Blesk/Robert Klejch

  • 3.Obrana proti sebevrahům

    Dohady poslanců je možné sledovat ze dvou galerií, novinářské a pro veřejnost. Na té loni přibylo sklo. „Je to následek incidentu, kdy ochranná služba policie zadržela jednoho z hostů na galerii, který se pokusil skočit mezi poslance,“ objasnil Hamáček. „Na galerii pro novináře nic takového není. Z novinářů se zatím ke skoku nikdo neodhodlal,“ dodal ironicky.

    Bezpečnostní sklo na galerii pro veřejnost Bezpečnostní sklo na galerii pro veřejnost | Blesk/Robert Klejch

  • 4.Signál »mlč!«

    Aby nedocházelo k podobným trapasům, jaký se přihodil v prosinci 2013 někdejšímu premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi (dnes guvernér České národní banky – pozn. red.), přijal nynější šéf dolní komory opatření. Když tehdy zemřel prezident Jihoafrické republiky Nelson Mandela, postěžoval si Rusnok ministru obrany Vlastimilu Pickovi, že se mu nechce cestovat na pohřeb a že doufá, že pojede prezident Zeman. „No tak asi nepoletí, tak je to v p*deli,“ zaznamenaly tenkrát mikrofony. V současnosti už zákonodárci ví, kdy si dát pozor na pusu. „Nechal jsem nainstalovat tato červená světla, která ukazují, že mikrofon je v činnosti,“ pochlubil se předseda.

    Mikrofony dokážou být zákeřné, obzvlášť když nevíte, že jsou zapnuté... Mikrofony dokážou být zákeřné, obzvlášť když nevíte, že jsou zapnuté... | Blesk/Robert Klejch

  • 5.Sněmovní »školník«

    „Jako řídící schůze mám ještě k dispozici tlačítka, kterými se ovládají mikrofony u řečnického stolku, a gong, kterým můžu svolat poslance na hlasování,“ ukazuje Hamáček.

    Předseda Sněmovny má své místo nad všemi poslanci. Předseda Sněmovny má své místo nad všemi poslanci. | Blesk/Robert Klejch

  • 6.Terasa s výhledem na Zemana

    Čerstvý vzduch mohou politici nasávat na terase. „Je to místo s velmi krásným výhledem na Pražský hrad. Během jednání tady poslanci mohou diskutovat, popřípadě odpočívat a kochat nebo se občerstvit,“ ukazuje nám jeden ze sedmi klíčníků od korunní komory svatovítské katedrály.

    Terasa, ze které poslanci nakukují do oken Miloši Zemanovi. Terasa, ze které poslanci nakukují do oken Miloši Zemanovi. | Blesk/Robert Klejch

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 1. dubna 2017 09:55 )

Mikrofon by měl mít čidlo na přítomnost alkoholu,v případě,že by alkohol zaregistroval,otevřelo by se propadlo a alkoholik poslanec by propadl do nádrže s vodou.

amd.zeleny ( 1. dubna 2017 08:16 )

V našich domácnostech máme prý přetopeno.22 stupňů je prý příliš vysoká teplota.Naši poslanci však mají klimatizaci pod každým zadkem.Proto asi vycházejí ze sněmovny takové perly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa