Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kdo „vyhraje“ brexit? Niedermayer: Británie má slabší karty. Tratilo by i Česko

Autor: Tomáš Polák - 
5. dubna 2017
05:23

Dvouleté vyjednávání o podobě a podmínkách takzvaného brexitu už začalo. Britská premiérka Theresa Mayová se zatím tváří nekompromisně. Platit se jí za to do evropského rozpočtu, tak jak jí EU ukládá, ale moc nechce. Podle českého europoslance Luďka Niederamayera (TOP 09) má ale Velká Británie daleko slabší karty než Evropská unie a přizpůsobit se nakonec bude muset.

„Problém je v tom, že brexit je vnímaný jednoznačně jako politický projekt,“ prohlásil Niedermayer ve Studiu Brusel. To ostatně podle něj ukazuje i to, že nejvyšší prioritu dostala při řešení brexitu migrace. A to i přes to, že Británie není součástí schengenského prostoru a může tedy uprchlíky regulovat daleko lépe než zbytek EU.

„Stejně tak problém levné pracovní síly přicházející z Evropské unie, zejména z Polska, je tak trochu nadhodnocen. Velmi často souvisí s tím, že Británie sama o sobě neměla dobré zákony, které upravovaly přístup k sociálním službám,“ dodal.

Podle Niedermayera se tak z problémů řešitelných uvnitř Velké Británie staly vlajkové lodě brexitu, které Theresa Mayová se svým kabinetem řeší jako první. „Ale pro zbytek Evropy je nepřijatelné, aby například Británie odstoupila od volného pohybu pracovních sil a zároveň chtěla volný pohyb zboží a služeb, což samozřejmě chce,“ vysvětlil europoslanec.

„I konzervativci mají jiný postoj“

Sám Niedermayer se s Mayovou sice nikdy nesetkal, ale za to několikrát jednal z britskými europoslanci. „Zajímavé je, že ten postoj i britských konzervativců, kteří jsou tady v parlamentu hojně zastoupeni, je docela jiný než ten její.“ poznamenal. Podle něj je silná pozice premiérky jednoznačně směřována na její voliče uvnitř Spojeného království, ale z hlediska vyjednávání se zbytkem Evropské unie fungovat nemůže. „Protože objektivně ty karty, které drží v ruce Velká Británie, jsou slabší,“ dodal.

Podle Niedermayera by se tak ani nemohl vyplatit případný czexit, který ve Studiu Brusel podporoval jeho kolega Petr Mach (Svobodní občané). Ten v momentě, kdy si Velká Británie odhlasovala brexit, neskrýval své nadšení. „Brexit je naděje pro demokracii,“ napsal tehdy. „Samozřejmě že Německo používá tyhle dotace jako docela silný tlak a páku, když říká: vy nebudete přijímat migranty, které jsme vám nařídili si přerozdělit, tak vám seškrtáme ty dotace,“ řekl Mach, podle kterého se tak v konečném důsledku vyplatí hospodařit pouze s vlastními prostředky a nespoléhat na nikoho jiného. „Oni používají tyto peníze jako nátlak,“ dodal.

Video  Trump hrozba není a Česko by mělo vystoupit z EU, míní europoslanec Mach.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Proti tomu se ovšem ohradil Niedermayer. „Já s panem Machem zásadně nesouhlasím, myslím si, že realističtější pohled na czexit nedávno uvedl Václav Klaus mladší, když řekl: Zchudněme o třetinu a opusťme Evropskou unii, akorát s tím rozdílem, že chudnutí by se na té třetině nemuselo zastavit,“ dodal europoslanec.  

Co by Mayové Niedermayer osobně řekl? A proč je klíčové, aby Česká republika zůstala součástí Evropské unie? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Velká Británie má daleko slabší karty ve vyjednávání, míní Nidermayer.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...
 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 3. května 2017 09:17 )

Pan N. u kolika bank, či firem tento analitik již pracoval? Zajímavý názor, co však bude mluvit za několik let. Tito oprášení analitikové jen kalí vody. Raději žít skromně, než si nechat diktovat něco z Deutschland. To tady již jednou bylo. Český národ po mnohá staletí bojoval za svoji nezávislost a svobodu, bohužel nás skoro vždy nějaká tá hyena zaprodala. Byli jsme středem kultury Evropy, teď jsme středem brigádníků - zlatokopů.. Nízká životní úroveň, kriminalita stoupá, Policie vyšetří, nádvládní pustí, korupce, drogy,krádeže, vše na denním pořádku. A tak my tady uprostřed Evropy žijeme. Kdy již bude konečně Euro za min. 30 Kč. Však tak to chtěli ...., nebo se mýlím.

ondra.dos ( 5. dubna 2017 20:48 )

Pan Niedermayer má pravdu, je logické, že pozice Velké Británie bude při vyjednáváních tváří v tvář evropské sedmadvacítce slabší. Já jen doufám, že při těchto vyjednáváních nepřeváží tendence se Británii mstít.

aleksandra ( 5. dubna 2017 15:35 )

Já si myslím, že na kompromis budou muset přistoupit obě strany. Souhlasím s panem Niedermayerem, že Británie je při vyjednávání značně v nevýhodě - stojí proti ní 27 členských států EU. Není možné, aby si Británie vybrala oblasti, které se jí líbí, a ty které ne, ignorovala. V našem zájmu je rozhodně silná Unie.

SimonH ( 5. dubna 2017 12:14 )

Souhlasím s Luďkem Niedermayerem. Kdybychom vystoupili z Evropské unie, tak bychom zchudli, ale ani na té třetině by se to nemuselo zastavit. S postojem Václava Klause mladšího také zásadně nesouhlasím a i kvůli takovým euroskeptikům je pro mě ODS nevolitelná, ale aspoň realisticky říká, že bychom zchudli, zatímco Mach tvrdí, jak bychom na czexitu vydělali, což je samozřejmě nesmysl. I ve Velké Británii je už teď vidět, že se jí brexit nevyplatí, a Nigel Farage hned po referendu přiznal, že obelhal voliče.

noacojezase ( 5. dubna 2017 10:10 )

V čem a pro koho je EU výhodná, pro Řecko, Itálii, Portugalsko, Irsko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa