Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrt Češky v Londýně: Markétu našli mrtvou na ubytovně, potvrdil ministr

Autor: val - 
30. března 2017
05:10

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v písemné odpovědi na interpelaci poslance Jaroslava Holíka (nez.) vyjádřil k úmrtí Češky Markéty S. v Londýně počátkem tohoto roku. Upřesnil, že její tělo bylo nalezeno na ubytovně v severním Londýně. Holíka zkritizoval za některé jeho útoky proti ministerstvu ohledně této záležitosti.

„K danému případu mohu sdělit toliko, že dne 2. 1. 2017 byl konzulární úsek Zastupitelského úřadu ČR v Londýně informován ubytovnou v severovýchodní oblasti Londýna, že občanka ČR Markéta S. byla nalezena v areálu ubytovny bez známek života,“ napsal Zaorálek ve své odpovědi na interpelaci, kterou má Blesk.cz k dispozici.

Interpeloval jej v tomto směru poslanec Holík počátkem března. Řekl, že se na něj obrátilo několik kamarádů zmíněné dívky, kteří prý měli obavu, že byla zavražděna. „Uvedená pracovala v Anglii pro firmu KICKmobiles. Vzhledem k tomu, že se už delší dobu neozývá, mají obavu a obava se zvětšila ještě o to, že přicházejí z Anglie zprávy, že dne 31. 12. tam byla zavražděna,“ uvedl Holík.

Parte Markéty S. Parte Markéty S. | www.smutecnioznameni.eu

Resort tehdy na dotaz Blesk.cz bez bližších informací potvrdil, že česká ambasáda v Londýně dostala počátkem roku informaci o zemřelé Češce. Na internetu přitom už tehdy šlo dohledat parte Markéty S., o kterém hovořil Holík. Podle parte zemřela mladá žena náhle 1. ledna ve věku nedožitých 27 let. Poslední rozloučení se mělo konat 11. února v Uherském Brodě.

Zaorálek „krotil” poslance

Zaorálek se ve své stručné odpovědi o podrobnostech úmrtí nezmiňuje, pouze uvádí, že britská policie po oznámení úmrtí požádala ambasádu o vyhledání příbuzných v Česku. „Zastupitelský úřad ČR v Londýně odeslal standardní cestou žádost o vyhledání příbuzných a jejich informování s uvedením přímých kontaktů na pracovníky zastupitelského úřadu,“ napsal.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) | EPA/ČTK

„Rodinným příslušníkům zesnulé byly sděleny podrobnosti o úmrtí dcery a poskytnuty kontakty na příslušné britské orgány, neboť britská policie poskytuje primárně informace nejbližším příbuzným, nikoliv zastupitelskému úřadu, natož pak sdělovacím prostředkům,“ dodal.

Pozastavil se pak nad Holíkovou formulací, že „jeden z největších zločinů, které můžeme udělat na našich voličích, je, že jim tajíme informace nebo dáváme informace polovičatě“. „Řešení citlivých konzulárních případů, mezi něž nepochybně úmrtí českého občana v zahraničí patří, není veřejně obchodovatelná komodita, o které má být referováno široké veřejnosti,“ vzkázal Zaorálek a odkázal se na zákon o ochraně osobních údajů. „Záleží pouze na vůli nejbližších příbuzných, zda se rozhodnou sdílet tyto informace veřejně,“ uzavřel.

Video: Lubomír Zaorálek přivezl Čecha zadrženého v Súdánu. Podívejte se, jak popsal útrapy z vězení.

Video  14 měsíců pekla a cela s islamisty! Petr vězněný v Súdánu se vrátil do Česka.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumovapalice ( 30. března 2017 08:39 )

ze včerejší debaty v čt24 jasně vyplynulo, že britové vystoupili z EU hlavně pro nápor čechů a poláků do spojeného království, kteří drancují anglický sociální systém, angláni se zařekli, že tento póvl už nehodlají financovat a smlouvy které s těmito dvěma státy budou uzavřeny musí obsahovat vízovou povinnost stran poláků, slováků a čechů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa