Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman z Chorvatska: Jsem agent podnikatelů, kteří nechtějí tunelovat

Autor: Vera Renovica, Tomáš Jeřábek - 
29. března 2017
17:42

Prezident Miloš Zeman se setkal s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabar-Kitarović. Při rozhovorech se jednalo o zlepšení hospodářské spolupráce mezi oběma státy. V následné tiskové konferenci prezident promluvil o významu své návštěvy Chorvatska, ale také o Kosovu či brexitu.

Předmětem celé prezidentovy návštěvy bylo zlepšení hospodářské spolupráce. „Cítím se jako neplacený agent České republiky ve prospěch českých podnikatelů a zejména českých investorů,“ řekl. Podle prezidenta investoři v Chorvatsku uspěli ve dvou ze tří oblastí. „První oblast je bankovní sektor, kde banka J&T se už integrovala do chorvatského bankovního systému. Druhou oblastí je vybudování hotelového komplexu blízko Rijeky. Podle mých informací je na spadnutí podepsání všech potřebných dohod,“ řekl prezident.

Neúspěšní jsou podle Zemana čeští investoři v Chorvatsku zatím jen v oblasti energetiky. „Chorvatská společnost INA je v určitých potížích. Je zavěšena na maďarsko-ruskou společnost MOL. Pokud jsem správně informován, z českých podnikatelů má zájem o vstup do této společnosti Karel Komárek mladší,“ řekl Zeman a dodal: „Já jsem nejen neplacený agent ČR, ale také neplacený agent těch podnikatelů, kteří chtějí investovat. Ne tunelovat, ale investovat.“

Ve středu britská vláda aktivovala článek 50, který odstartoval odchod Velké Británie z EU. Podle prezidenta Zemana se ale nic zásadního nestalo. „Zásadní bylo referendum. Vcelku se dalo očekávat, že aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy už bude jen přirozený důsledek,“ řekl. Případné odtržení Skotska od Velké Británie prezident také nevidí nijak pozitivně. „Zatímco Velká Británie jako celek byla čistým plátcem do rozpočtu EU, dokonce druhým největším, Skotsko samo je relativně chudé a nebylo by čistým plátcem. Z toho vyplývá, že by vznikly další komplikace z hlediska rozpočtu EU.“ Dodal, že brexit považoval za neštěstí pro Británii i pro EU.

Velmi zdrženlivě se ale prezident staví k případnému členství Kosova v Evropské unii či NATO. „Já stále vycházím z informací, které publikovala Carla del Ponte, bývalá generální prokurátorka haagského tribunálu. To jsou informace o zločinech UČK (tzv. Kosovská osvobozenecká armáda),“ uvedl Zeman. Podle prezidenta je škoda, že Carla del Ponte informace nevyužila ve své funkci, ale publikovala je až ve své knize po odstoupení z funkce. „Je tam celá řada případů odebírání lidských orgánů zaživa, mučení, vražd, ale i narkomafie. Zdá se, že kosovská struktura v čele s Hashimem Thaçi není struktura, která by se mohla s čistým svědomím označovat za demokratickou,“ dodal prezident.

Prezident Zeman odmítl komentovat ohlášení kandidatury Jiřího Drahoše na prezidenta ČR. „Já sám se nebudu vyjadřovat k žádnému z kandidátů a nebudu ani odpovídat na jeho případnou kritiku,“ řekl Zeman. Na Twitteru se ale v uplynulých dnech do Drahoše obul prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident v tom problém nevidí. „Jiří Ovčáček je svobodná bytost a občan ČR. Pokud má soukromý Twitter a na něm publikuje svoje soukromé názory, nevidím důvod, proč proti tomu protestovat,“ prohlásil.

Jiří Ovčáček na Twitteru vystupuje pod svým jménem. Adresa jeho účtu je ale @PREZIDENTmluvci. V popisu účtu je potom uvedena jeho funkce, včetně odkazu na webové stránky Pražského hradu.

S klidem prezident Zeman vzal ústavní stížnost Davida Ratha. Ten tvrdí, že prezident verbálně zasáhl do jeho případu. „Nevyjadřovat se k případu Davida Ratha by podle mého názoru byla chyba. Zejména v situaci, kdy je David Rath neustále na svobodě a kdy i ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal stížnost pro porušení zákona,“ řekl Zeman. Ke stížnosti se prý vyjadřovat nebude.

Prezidenta čekají v roce 2017 i další zahraniční cesty. Nejbližší z nich je dubnová návštěva USA, kde se mimo jiné setká i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Prezident Zeman dále navštíví Čínu, Rusko a Kazachstán.

Na cestu do Chorvatska s prezidentem vyrazil také místopředseda Senátu Kubera:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

boxer ( 29. března 2017 20:49 )

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2066490-v-kase-osm-milionu-babisova-koupe-45-procent-agrofer tu-budi-pochyby..................něco pro koblihožrouty

..krakonos500 ( 29. března 2017 19:47 )

Můj původní nick používá jiné levicové hovado

..krakonos500 ( 29. března 2017 18:37 )

Když se u někoho v PC najde dětské porno, tak jde okamžitě do lochu, když se najde u soudruha Zemana, tak je to samozřejmě kavárna.

jir-ka ( 29. března 2017 18:27 )

Zeman je hlavně *** z Vysočiny .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa