Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drahá mobilní data v Česku. Podívejte se, jak moc můžeme Polákům závidět

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. března 2017
05:40

Chcete mobilní služby jako v Polsku? Odjeďte do Polska. Tato rada dnes již bývalého náměstka českého ministra vyvolala rozruch. Co však přinesl tlak politiků na operátory? Zlepšit se mají podmínky spotřebitelů, ceny samotné však příliš ne. Ve srovnání s našimi sousedy – Češi stále platí více než třeba zmiňovaní Poláci. A za horší služby, upozorňuje Blesk.cz Lukáš Zelený z dTestu.

Kolem cen českých mobilních operátorů bylo v poslední době velké haló. A padaly i hlavy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vystřídal kapitána na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO), které tak místo Jana Mládka vede nově jeho náměstek Jiří Havlíček.

Skončil i náměstek Lubomír Bokštefl, který za levnějšími cenami mobilních tarifů posílal Čechy do Polska, což sám premiér označoval za neuvěřitelně arogantní.

Změnilo se však něco zásadního na samotných nabídkách operátorů? „Úprava cenové politiky ze strany operátorů? Zatím se na to stále moc netváří a snaží se paběrkovat s tarify, nechtějí moc udělat větší, radikálnější změnu jako před pár lety, když zavedli neomezené tarify,“ upozornil Blesk.cz Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení největší české spotřebitelské organizace dTest.

VIDEO: Premiér Sobotka o odvolání ministra Mládka a „neuvěřitelné aroganci“:

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V Česku pětistovka a poplatky za volání, v Polsku levněji i neomezeně 

Právě třeba ve srovnání s Poláky platí Češi dál víc a za horší služby. „Ono je to dlouhodobě velmi podobné. V Polsku jsou ceny v porovnání s ČR prakticky třetinové a zároveň ti zákazníci dostávají mnohem více dat než český zákazník,“ potvrzuje Zelený.

A přidává i jeden aktuální příklad. „Třeba tarif Mobil Data, který nyní představil T-Mobile za 499 korun, tak u něj je 10 GB dat, jenže k tomu zákazník platí zvlášť provolané minuty a každou SMS. Velmi podobný tarif nabízí T-Mobile v Polsku, kde zákazník má také 10 GB dat, ale má k tomu neomezené volání i SMS a to pouze za 382 korun,“ vypočítává právník.

„Ani to, co je prezentováno jako tarify nové generace, se vůbec nedá srovnávat s tím, co mají třeba polští spotřebitelé. Ostatně nemuseli bychom koukat jenom do Polska, můžeme se podívat i na jiné země a pořád je ta situace u nás horší,“ podotýká.

Podle Zeleného je tak na české spotřebitele aplikován nadále jiný metr, než je tomu v zahraničí. Ovšem proč tomu tak je? „Jiný metr v cenové politice i nabídce služeb je primárně rozhodnutí operátorů. To, že oni teď dělají nějaké kroky, nabourává pomyslný kartel, který tu některé spotřebitelské organizace či politici viděli. Tedy stejný tarif za 749 korun. Ale pořád jsou ty ceny podstatně výš. A za horší služby. Tudíž je aplikován dvojí metr,“ vysvětluje Zelený.

T-Mobile: Jde o rozdílné trhy

Právě T-Mobile se však brání tím, že jsou rozdílné ceny dány i tím, že má v jiných zemích zkrátka jiné postavení na trhu, uvádí Lidové noviny. U nás je jedničkou, v Polsku až čtyřkou. Výrazné slevy neplánuje, jako možnou cestu však předkládá rodinné tarify.

Zelený však poukazuje na to, že se argumentace operátorů vyvíjí a přizpůsobuje. Nejprve tu byly argumenty ohledně reliéfu české krajiny či hustoty zalidnění, jenže ty byly vyvráceny, podotýká.

„To, že jsou jedničkou, nemůže být přece důvod k tomu, aby tady byly podstatně vyšší ceny a zároveň horší služby. Jednička na trhu si naopak může dovolit přetáhnout další zákazníky výhodnějšími podmínkami a upevnit si své postavení. A ještě k tomu vyjít lidem vstříc a ne schválně brzdit zlevňování,“ míní Zelený a na svém Twitteru zveřejnil, kolik zákazníci tohoto operátora v jednotlivých zemích platí.

Češi čekají na Wi-Fi, aby si mohli stáhnout data

Samotný dTest přitom reagoval i na rozhovor s generálním ředitelem O2 Tomášem Budníkem, podle kterého nejsou v Česku mobilní data drahá, ale v Polsku jsou extrémně levná, jak uvedl iDnes.cz.

„V době, kdy většina spotřebitelů využívá nějakým způsobem data a využívá jich stále více, tvrdit, že u nás je normální cena dat a v podstatě se v celé Evropě operátoři zbláznili a dávají je za méně peněz, to je nesmysl. Měli bychom se naopak zahraničím inspirovat a jít spotřebitelům vstříc,“ oponuje Zelený.

On sám je přitom předsedou Spotřebitelského poradního výboru při MPO. „Nemůžeme přece vycházet z toho, že český spotřebitel se snaží většinu aktivit nedělat přes mobilní připojení, ale čeká na to, až se dostane někde k připojení wifi a pak si teprve začne stahovat data. To není v žádném případě přirozené chování spotřebitele, to je stav vynucený situací na trhu,“ argumentuje Zelený, podle kterého zkrátka lidí data potřebují. A potřebují je využívat přirozeně.

Politici mohli projevovat zájem už dřív, míní odborník

Ceny mobilních operátorů v Česku se přitom staly i lákavým předvolebním tématem. Kromě Sobotky je kritizoval i Andrej Babiš (ANO), který se před časem navážel právě do ministra Mládka. Vlastní tiskovku uspořádal i Miroslav Kalousek (TOP 09). 

„Jednoznačně vítáme snahu politické reprezentace zapojit se do těchto aktivit. I kroky premiéra je vhodné pochválit – ano, snaží se něco změnit, snaží se pomoci. Ale je třeba říci, že právě jeho strana má v držení MPO, které do toho mohlo zasahovat po celé funkční období a ne čekat až pár měsíců před volbami,“ upozorňuje Zelený.

Zároveň dodává, že i ostatní politici mohli o spotřebitele projevovat zájem už dřív. Chválí ale to, že se MPO nakonec podařilo předložit novelu zákona o elektronických komunikacích, která půjde již v úterý do prvního čtení ve Sněmovně. Zlepšit by měla pozici spotřebitelů vůči operátorům. Např. zkrátit lhůty při přechodu ke konkurenci. Samotných cen tarifů a dat se však netýká.

VIDEO: Premiér Sobotka si stěžoval na drahá data v Česku. Poté se sešel se zástupci operátorů:

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Pomohou trhu „naštvaní“ zákazníci?

Co by přitom mohlo s cenami operátorů skutečně zahýbat? „Velice by pomohl příchod čtvrtého operátora, ale tam je otázkou, jestli je to vůbec v současné situaci reálné a jestli by někdo měl vůbec zájem v současné situaci na český telekomunikační trh vstupovat,“ řekl Blesk.cz Zelený.

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák uvedl před časem, že věří, že trhy s daty rozhýbou naštvaní zákazníci.

„V tržní ekonomice by to měl být především naštvaný zákazník, který hýbe trhem. Pokud zákazníci budou využívat svého práva změnit dodavatele, přenést si číslo jinam, tak to s trhem může částečně zahýbat. Je však také otázkou, jestli to vyvolá radikální změnu, po které se volá delší dobu – jako je třeba tzv. datové jaro, které se úplně neblíží,“ dodává Zelený.

VIDEO: Nástupcem ministra Mládka se stane Jiří Havlíček, který bude hájit i novelu zákona o elektronických komunikacích:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 4. dubna 2017 18:49 )

Chce to změnu. Bohuš včetně předchozích vládců nic nedokázal. Teď byl s bývalkou z NDR na obědě a kuli a kuli, co to teprve uvidíme. Chce to ANO a Tomia a udělat konečně pořádek. Když už kapitalismus, tak kapitalismus. Ne feudalismus a žvásty kolem. Mládka vyhnali a co se změnilo nic. Přidávají na platech a důchodech (almužny), pro nemocné nejsou prachy, sami si žijí jako králové. Neziskovky, migroši, nepřízpůsobiví, ti si žijopu. Komouši mlčí a většina národa trpí.A media žvaní nesmysly. Tak národe je potřeba změnu !

rockyshowman ( 4. dubna 2017 18:40 )

Běž se vyfackat za roh, píšeš kraviny !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa