Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiče příštích paterčat si polepší, vláda jim zaplatí pečovatelku

Autor: ČTK, Mii - 
29. března 2017
13:45

Vláda ve středu odsouhlasila novelu o sociálních službách a posílá ji k posouzení Sněmovně. Norma zavádí například zvýšení příspěvku na péči a silnější podporu rodin s třemi a více dětmi. Takže rodiče, jako je paní Kiňová, matka první českých paterčat, budou mít v budoucnu péči o početné potomstvo jednodušší. O rozhodnutí kabinetu informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Kabinet podle ministerstva zdravotnictví schválil v rámci diskuse o novele o sociálních službách také legislativní zakotvení hospiců do českých norem a úpravu zákona o zdravotních službách. „Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách. Počítá se silnější podporou rodin s třemi a více dětmi, zvýší příspěvek na péči ve čtvrtém stupni,“ uvedl Ayrer. 

Návrh zákona počítá s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Novela by měla podle návrhu, který šel do vlády, stanovit minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby. Podle ministerstva to zvýší jistotu financování a stabilitu systému. Změnit by se měla i pravidla registrací služeb.

Takhle to vypadá na srazu vícerčat. Všechny tyto rodiny by si mohly díky novele polepšit:

Video Paterčata na srazu vícerčat - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Službu umírajícím budou moct podle návrhu nabízet poskytovatelé zdravotních služeb paliativní nebo domácí péče registrovaní podle požadavků zákona o sociálních službách.

Smyslem úpravy zákona o zdravotních službách je podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) deklarovat existenci hospiců, v nichž se pečuje o osoby v poslední fázi života. „Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že tato změna povede k větší dostupnosti hospicové péče pro všechny, kdo ji potřebují,“ uvedl v tiskové zprávě.

Výhrady Babišova ministerstva financí 

Původní návrh novely zákona o sociálních službách pochází z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). Stanovení minimální sumy pro poskytování dotací ze státu kritizovalo ministerstvo financí, které v polovině března uvedlo, že si nepřeje, aby nějaké minimum na sociální služby bylo mandatorním výdajem. 

Marksová také požadovala zařazení klokánků do systému sociálních služeb. V současnosti totiž jde pouze o projekt Fondu ohrožených dětí s pověřením ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

„Dosavadní služby sociálně-právní ochrany dětí se převádějí do systému sociálních služeb; v této souvislosti vznikají nové sociální služby – domovy pro děti na přechodnou dobu, domovy pro děti a služby pro rodinu; touto úpravou dochází k odstranění nežádoucí dvojkolejnosti v poskytování služeb jedné cílové skupině,“ vysvětlovalo v polovině března ministerstvo práce a sociálních věcí.

S navrhovanou změnou klokánků nesouhlasila komunistická poslankyně Hana Jírovcová Aulická a poslankyně Jana Hnyková (Úsvit).

Michaela Marksová (ČSSD) a Markéta Adamová (TPO 09) v Duelu Blesk o rodině:

Video Když táta střídá na rodičovské, dostane bonus. Političky v duelu o rodině - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa