Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otřesné záběry zabíjení lišek a norků hnuly i s Babišem. Farmy bude řešit

Autor: simao - 
29. března 2017
15:29

Lišky a norci v těsných, drátěných klecích, často zranění, zmrzačení. Poté děsivá smrt elektrickým proudem nebo plynem v pojízdné komoře. Ochránci zvířat zveřejnili otřesné záběry z českých kožešinových farem a uspořádali Výzvu Babišovi. Tedy šéfovi ANO, aby i jeho hnutí podpořilo kompletně zákaz kožešinových farem, o kterém se chystají jednat poslanci. Podle ochránců totiž ANO zuby nehty bojuje za zachování farem.

Andrej Babiš na svém Facebooku uvedl, že ho oslovil Marek Voršilka z iniciativy OBRAZ – Obránci zvířat. „Spustili kampaň Výzva Babišovi a chtějí v Česku zakázat kožešinové farmy, kde desítky tisíc lišek a norků živoří v drátěných klecích a jsou odsouzeni k smrti plynem nebo elektrickým proudem. Souhlasím s nimi. Setkáme se a budeme jednat,“ slíbil Babiš.

„Barbarství,“ bouří ochránci zvířat

Zmiňovaní ochránci zvířat mezitím na svých stránkách zveřejnili i děsivá videa z českých kožešinových farem.

„Zveřejněné záběry bortí veškeré iluze o vysokých standardech na českých kožešinových farmách a ukazují, že jejich pravou tváří je naprostá neúcta ke zvířeti. K životu, cítění a umírání zvířete se tu přistupuje jako k pouhému procesu výroby módních produktů. Je to barbarství, které nemá v 21. století co dělat,“ postěžoval si předseda neziskovky OBRAZ Voršilka. 

Na záběrech jsou norci, kteří se dusí v dřevěné plynové komoře zapřažené za malým traktorem, či lišky a další zvířata chovaná v těsných klecích, často s drátěnými oky. Ochránci zvířat přitom požadují úplný zákaz kožešinových farem, kterých je v Česku devět. 

Proč oslovili Babiše?

Ochránci zvířat, kteří rozjeli i kampaň proti psím množírnám, přitom vysvětlují, proč se obrátili právě na Babiše. „Poslanci hnutí ANO zuby nehty bojují za zachování kožešinových farem,“ tvrdí. Proto rozjeli veřejnou kampaň a spojili ji se zveřejněním trýznivých záběrů. Voršilka prý věří, že se Babiš postaví k problémům čelem.

Babiš chce celou záležitost řešit i na poslaneckém klubu ANO, kterému velí Jaroslav Faltýnek. „Bude se hledat kompromis i pro chovatele,“ upozorňuje Babiš.

„Důležité je, aby zákaz podpořil celý klub ANO, a to v přijatelné verzi bez jakýchkoli trvalých výjimek. Andrej Babiš slíbil jednat a my musíme dohlédnout na to, že výsledkem bude opravdu úplný zákaz kožešinových farem,“ apelují přitom ochránci. 

Kritizují však to, že poslanci ANO údajně chtějí kompromis v podobě zachování farem s certifikátem WelFur, což označují za „profesionální kamufláž financovanou samotnými chovateli“, aby se kožešinové farmy zachovaly bez podstatných změn.

Proti zákazu kožešinových farem se v minulosti postavil např Babišův poslanec Josef Kott. „V diskusi s majiteli farem jsem nenabyl dojmu, že zvířata jsou chována v děsných podmínkách,“ cituje ho deník Právo.

Soudní znalec: Zvíře má zemřít během několika vteřin

Záběry hnuly i s šéfem Základní organizace chovu kožešinových zvířat Davidem Vojtíškem. Apeluje na státní, aby byli viníci týrající zvířata byli potrestáni. Připomíná, že chovatelé kožešinových zvířat procházejí školením způsobilosti k usmrcování kožešinových zvířat v kurzu na Mendelově univerzitě v Brně. Lišky se usmrcují elektrickým proudem a norci ve vysoké koncentraci oxidu uhelnatého nebo oxidu uhličitého.

„Ve zveřejněném videu je bohužel evidentní, že při usmrcení lišky došlo k porušení přesně daných předpisů a Státní veterinární správa toto musí, stejně jako ostatní případy týrání zvířat, po oznámení, vyšetřit. Usmrcování norků pročištěným plynem ve vysoké koncentraci povolují předpisy tak, aby během několika vteřin nastalo bezvědomí a následná smrt,“ dodal soudní znalec v oboru zemědělství Jiří Dousek. Vojtíšek se proto brání paušalizaci nesprávného zabíjení zvířat ve svém oboru.

adref ( 29. března 2017 16:00 )

Meli by do kotce zavrit i Kotta,kdyz se mu to zda tak mirumilovne!!

eda22 ( 29. března 2017 15:37 )

Vida, zrovna Monice koupil norkový kožich za milion a hned zase musí kvůli politickým bodům otočit. Ti jeho PRisti ho zničí Tak hlavně aby se při lízání smetany nezapomnělo, že návrh na zákaz farem podali poslanci napříč spektrem a těch z ANO je mezi nimi nejmíň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa