Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Rozkládá Senát zevnitř.“ Kancléř čelí pokusu o svržení, jde po něm Horník

Autor: simao - 
28. března 2017
12:40

Jeho jméno česká veřejnost prakticky nezná. Jiří Uklein (51) pracuje ale ve funkci kancléře Senátu už od roku 2012 a nyní se objevil výrazný tlak na jeho odvolání. Zvlášť kritický je senátor Jan Horník, nově zvolený místopředseda STAN. Podle něj kancléř „dehonestuje“ Senát, uvedla úterní MF Dnes, která na rozruch kolem vysoce postaveného úředníka a nejmocnějšího muže Senátu upozornila.  

„Musíme se dívat na to, jak kancléř dehonestuje Senát, jak ho rozkládá zevnitř, jak se chová ke svým podřízeným.“ S ostrými výtkami vůči vedoucímu kanceláře Senátu Jiřímu Ukleinovi vystoupil v MF Dnes senátor Jan Horník.

Spor míří k soudu

Kancléři přitom Horník vyčítá i další věci – prý se do funkce dostal „za divných okolností“ ve výběrovém řízení, ve kterém nebyl nejlepší, ale měla mu pomoct údajná známost ze strany někdejšího místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha, zaútočil zostra Horník.

Celá záležitost kolem snahy svrhnout kancléře bude mít pokračování již v úterý odpoledne, protože by se právě Ukleinova práce měla řešit na organizačním výboru v Senátu, upozorňuje MfD.

Mluvčí Senátu Eva Davidová nechtěla záležitost kolem kancléře komentovat, stejně tak bez komentáře nechal celý útok při dotazu Blesk.cz přímo sekretariát Senátu. Kancléř Uklein pouze uvádí: „Vše je již řešeno právní cestou a do doby pravomocného rozhodnutí soudu nebudu záležitost jakkoliv komentovat.“

Zdeněk Škromach bojoval o místo v Senátu i grilovačkou. Sice marně, ale připomeňte si ji:

Video  Hašek a Škromach, šéfové na grilu. Předvolební spot ČSSD 
Video se připravuje ...

Kancléřem za 130 tisíc měsíčně

Sociálně demokratické vedení Senátu na Horníkovy výtky vyjádřilo Ukleinovi podporu a reagovalo s tím, že senátor Horník byl již v minulosti vyzýván, ať své výtky formuluje. Podle šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) to však neudělal.

Jedenapadesátiletý inženýr Uklein je vedoucím kanceláře Senátu od roku 2012. Podle dřívějších informací MF Dnes měl v roce 2015 celkový měsíční příjem 134 413 korun. 

Uklein je absolventem fakulty strojní na VUT v Brně a doktorského studia na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě taktéž v moravské metropoli. V minulosti pracoval řadu let v bankovním sektoru, dělal však také ředitele na Úřadu práce pro Brno-město či zástupce ředitele ČOI Brno. Je ženatý a má dvě děti.

prezny ( 28. března 2017 18:39 )

Pan DRAHOŠ vyhlásil v Jablůnkově už kandidaturu, on si je srovná

Nezadat ( 28. března 2017 13:15 )

Zlodějský a hloupí prasata se rvou o koryta.

joudajoudovy ( 28. března 2017 13:07 )

nehleda si gazdik dalsi koryto az pujde od valu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa